| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Схема за лампов усилвател  (Прочетена 60324 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3551
  • Населено място: Варна
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #60 -: 24 Март, 2014, 21:57:48 »
Това са импулсни лампи за телевизори По справочник работят до 400 волта на анода.Схеми с тях има нета,изходния трансформатор зависи от RL на лампата.От конкретния режим ,анодно напрежение аноден ток клас и т.н. Изчислява се и се навива,може и готов.

http://www.oldradio.ru/tubes/russian/detail/6p13s_2.shtml

Предельно допустимые электрические величины
Наибольшее напряжение накала, В    6.9
Наименьшее напряжение накала, В    5.7
Наибольшее напряжение на аноде, В    450
Наибольшее напряжение на второй сетке в момент включения, В    450

Наибольшая мощность, рассеиваемая на аноде, Вт    14
Наибольшая мощность, рассеиваемая на второй сетке, Вт    4

Относно 6П3С и 6П7С по справочник разликите са малки,и двете в един и същ режим.6П7С има по високо напрежение в импулсен режим.Двете работят в един и същ режим и еднакъв аноден ток.До 72 ма и за двете.Анода е изведен на балона.Другото е същото.

http://www.magictubes.ru/sprav/pdf/6p3s.pdf

http://www.magictubes.ru/sprav/pdf/6p7s.pdf
« Последна редакция: 24 Март, 2014, 22:16:22 от lz2xl »

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3551
  • Населено място: Варна
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #61 -: 24 Март, 2014, 22:22:31 »
Simo има много писано  за изходни трансформатори :)

Пишеш в гугъл "ВЫХОДНЫЕ ТРАНСФОРМАТОРЫ НА ВСЕ СЛУЧАИ ЖИЗНИ" и ще намериш много интересни неща има и "ВЫХОДНЫЕ ТРАНСФОРМАТОРЫ НА ВСЕ СЛУЧАИ ЖИЗНИ 2"
Примерно тук,Алексей Шалин е човек с голям опит :)
http://old.tchernovaudio.com/?s=audioportal&sub=faq&view=0000000236

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #62 -: 24 Март, 2014, 22:40:10 »
вътрешното съпротивление на  6п7с е 35к това на 6п3с е 22к, да трафовете ще са различни ако си ги мотаеш, но в случая като се ползва каквото има поне близко...

и един цитат от друго място:
http://audioportal.su/archive/index.php/t-2660.html
Цитат
Некоторые любят 6П3С-Е, как Ал-др Мищенко,
если смотреть по параметрам в сравнении с 6П3С
Ri в тетроде Ri в триоде
6П3С ~ 25k ~1,5-1,7k
6П6С-Е 45-60к ~2,5k

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Chervenoarmeec

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 67
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #63 -: 25 Март, 2014, 01:05:31 »
Момчета, струва ми се че омаловажавате някои фактори и че гледате на лампите само като на съвкупност от параметри :) Например 6П14П и военната и версия 6П14П-В звучат различно. Да не говорим за 6П15П. Втората е по-напориста, с повече "мускули", а първата с малко повече финес. Това че 6П7С и 6П3С си приличат по конструкция, не ги прави еднакви. 6П3С звучи малко остро и напористо, а 6П7С е по-музикалната. Не бих ползвал 6П3С за домашно слушане, 6П6С е по-добра. 6П7С е по средата. Всички изброени дотук обаче, остъпват на 6Ф6С, въпреки че тя е по-скоро за по-лека музика, баса не и е най-силната страна, най-вероятно поради високото и вътрешно съпротивление, дори в триодно включване. Руснаците я пускат в пентодно и казват че свири добре, но аз само в триодно съм я пускал. Преди време и на мен ми се струваше смехотворно лампи, с почти еднаква конструкция да звучат различно но е факт. Само че трябва да имате подходящите колони за да чуете разликата. Освен това, вътрешното съпротивление на лампите не е константа, а зависи от режима. В триодно свързване при по-ниско преднапрежение и при по-голям аноден ток вътрешното съпротивление намалява при едно и също анодно напрежение. Освен това всеки драйвер и всяка крайна лампа трябва да се напасват и по усилване и по ток, и на измервания с осцилоскоп, но и на звук. Почти всяка схема, налепена без грешки ще засвири но въпроса е как. Нещата не са толкова прости, във всеки лампов (а и транзисторен) усилвател се налага да се правят компромиси, друг е въпроса с кои от тях можем да се примирим за сметка на други. Например колкото по-голям е анодният товар на крайната лампа, толкова по-линейно е звученето и толкова по-малки като стойност са хармониците. Но и изходната мощност също пада. Освен това, не винаги препоръчаните от завода като оптимални режими са най-добрите на звук. Те се дават с оглед на дълговечност на лампата, максимална изходна мощност при предварително зададени нелинейни изкривявания, които често са чуваемо високи. Идеален изходен трансформатор не съществува, отново се намесват компромисите. За да имаме добро възпроизвеждане на ниските честоти, трябва голяма индуктивност на първичната намотка на трафа, респективно повече намотки, вследствие на което пък се повишава паразитния капацитет, от което страдат високите честоти. Е, дори един навит как да е изходен траф ще има честотна лента поне до 12-13kHz, ако това устройва някого добре, но мисля че говорим за нещо повече от звук на старо радио. Затова се използва навиване по специален начин - първичната се разделя на последователно свързани части, които се навиват в противоположна един на друг посока и се свързват край с край, начало с начало и т.н. за да може да не се променя посоката на тока, но да намалее паразитният капацитет. За да се намали паразитната индуктивност пък, между отделните части на първичната се навиват няколко еднакви вторични, които се навиват в една и съща посока и се свързват паралелно.
При драйверната лампа нещата също не са по-лесни - там също има оптимална стойност на анодния товар - колкото по-висок е, толкова по-малки са изкривяванията, но ако е прекалено висок, започва да страда динамиката, тоест звукът губи "атака" и "ряз", губи се резкият контраст между тихите и силните пасажи в произведението, който добрият усилвател трябва да възпроизвежда светкавично. Не на последно място, дори добре навитият траф има собствена резонансна честота, която се определя от паразитните параметри и е добре да бъде поне една-две октави над чуваемия диапазон. Изходният трансформатор е най-сложното и оказващо влияние нещо в един лампов усилвател, след това е избирането на подходящите режими и лампи и чак тогава са другите "дреболии". Да не говорим колко трудно се намират магнитопроводи с подходящото качество и с високо съдържание на силиций и още няколко други важни елемента за направа на добри изходни трансформатори. Ако сте маниаци, трябва да си приготвите пари и за вакуумно отгряване на магнитопроводите с фазова рекристализация. Има обаче лъч надежда за по-скромните от нас - в някои стари лампови радиприемници и радиоли, има сравнително добри магнитопроводи за изходни трафове - за съжаление само те могат да се използват от готовите трансформатори, защото поради това че не са секционирани, честотната им лента е ограничена отгоре :)

До колегата Симо - както ти писах на ЛС, пробвай тези E180F, които продаваше, в триодно свързване като драйвер за 6П7С, с аноден резистор около 15к.
« Последна редакция: 25 Март, 2014, 01:25:45 от Chervenoarmeec »

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3551
  • Населено място: Варна
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #64 -: 25 Март, 2014, 14:26:50 »
Мдаа,обаче аз не съм маняк :) и като прочета аудиофилски изцепки коя лампа имала подчертано ниски и коя подчертано високи получавам ортикария.Тая имала ряз оная нямала са субективни оценки.Динамика,коефециент на нелинейни изкривявания,мощност шумова характеристика и т.н. са параметри който могат да се измерят и коментират.
Дръжте се сериозно бе хора че става като в оня виц "Съдейки по дължината на ушите и размера на топките тоя заек е на 300 години" казал  Чапаев на Фрунжин при огледа на магарето :lol:
Качествен магнитопровод има,стига човек да знае къде да търси,а то вакуумно отгряване на магнитопроводите с фазова рекристализация и други щуротий да се занимавам нямам намерение :) Особенно сега когато има толкова много техника която се бракува и унищожава.Трансформатори за 400 хц и 1000 хц има бол в стара военна техника и ако човек се разходи до съответните пунктове където ги продават на килограм може да се обзаведе с много прилични неща.Аз примерно купих за 30 лева около 70-80 кг стари трансформатори.Силициева ламарина и пермалой,дебелина на пластините 0.3 мм.На тия честоти всичките са такива тънки.Много качественно желязо :good: За съжаление трябва да се правят макари.Това ще го преживеем,картон има.Прозорците са им големи,ще събере и качественна изолация за секционирането.Ще видим,това са проекти за много време напред.
ТВЗ 1-9 не е чак толкова лош трансформатор,за тая чукачка ми върши работа.И друго,има една басня че буквата В след наименованието на лампата означава "военна или за военни цели" 6П14П примерно си е нч пентод 6П14П-В си е същия само че виброустоичив,6П14П-ЕВ виброустойчив с повишена надеждност.Между другото има и 6П14П-Т и 6П14П-К.... тропически вариант и вариант за работа в импулсен режим.Рядкост за колекционерите :) събрал съм 16 различни вида.

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3551
  • Населено място: Варна
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #65 -: 25 Март, 2014, 15:07:59 »
Част от трофеите,точно за нашите цели.
1.Трансформатор 10 кв. сечение пермалой силиций,дебелина на пластините около 0.15-0.2 мм.
2.Трансформатор 24 кв. сечение силициева ламарина 0.3 мм без макара,мангалите изсекли макарата заедно със проводника :)
3.Трансформатор около 12 кв.сечение силициева ламарина 0.2-0.3 мм.
4.Трансформатор около 20 кв.сечение същата ламарина както предния.
Другите няма да ги фотографирам.Още двадесетина такива с добър магнитопровод и изсечени макари.Въобще тях ги интересува бакъра :D тия железа ги продават ако има мераклия :)
« Последна редакция: 25 Март, 2014, 15:18:25 от lz2xl »

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3551
  • Населено място: Варна
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #66 -: 25 Март, 2014, 18:24:53 »
Не бих ползвал 6П3С за домашно слушане, 6П6С е по-добра.

Абсолютно съгласен,смених и заедно с катодните съпротивления.Минус 14 волта на катода,295 на анода.Стана без грешка.Така остава :good: Ще почерпя при първа възможност :drinks:

Неактивен Chervenoarmeec

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 67
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #67 -: 25 Март, 2014, 18:46:38 »
И аз не мога да кажа че съм маниак, но като направя нещо и започна да го преправям виждам колко по-добре може да стане и искам да вдигна нивото :D
Прав си че се намират по битаците много добри железа. Тези които си снимал също ми изглеждат добри находки. И аз съм посъбрал това-онова за черни дни :D Общо взето ако е добра стоманата и дебелината на ламелите е 0,3 или по-малко, стават :) Пермалоя е екстра като материал, но много лесно се насища, виж за по-малки токове, при голямо сечение и при малък прехвърлящ кондензатор (за да се ограничат ниските честоти, подавани към крайната лампа) е идеален. Аз съм си решил проблема с по-малки компримиси - в момента правя два отделни усилвателя - единия за бас канала - никакво секциониране, но големи изходни трансформатори, с голяма индуктивност на първичната, високите честоти там не ме интересуват. И другия за среди и високи - 6кв.см. изходен трансформатор, секциониран, четири първични, три вторични, малка индуктивност на първичната, малък паразитен капацитет и малка паразитна индуктивност. Ниските съм ги отрязал още преди да стигнат до крайната лампа, под 150-200Hz няма никой, другия усилвател ги възпроизвежда тях. За съжаление закъсах с парите и работата отлежава вече близо 2 години.

Макарите предполагам не са ти проблем да си ги направиш, аз ги правя от кадастрон, стават по-тънки и намотките са по-близо до магнитопровода. Не мога да намеря пресшпан никъде..
А колкото до звука и до субективните критерии, това са моите наблюдения, от опитите ми, правил съм няколко лампови усилвателя и разлики между отделните лампи има, то няма и как да е, различни конструкции, различно звучене :) Преди време мислех че разликите в конструкцията на лампите е с цел да се подобри работата им при високите честоти и да се намалят междуелектродните капацитети (което си е самата истина), но се оказа че разлика има и при НЧУ, макар честотите там да са смешно ниски.
За В-то и ЕВ-то накрая на лампите си напълно прав, то си го пише и в заводските данни. 6П14П-В е точно с повишена издръжливост на удари с еди какво си ускорение, а, ако е ЕВ е и с повишена дълговечност, мисля че 5000 или 10000 часа. 6П14П-К не знаех какви са, благодаря. Интересното е че съм ги срещал и в Ригондите, може би това са имали, това са сложили :D

Неактивен Chervenoarmeec

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 67
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #68 -: 25 Март, 2014, 18:49:30 »
Абсолютно съгласен,смених и заедно с катодните съпротивления.Минус 14 волта на катода,295 на анода.Стана без грешка.Така остава :good: Ще почерпя при първа възможност :drinks:
Режима ти е екстра :good: Шунтирал ли си катодните с кондензатори?

Неактивен vangelis

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #69 -: 25 Март, 2014, 19:17:52 »
Абсолютно съгласен,смених и заедно с катодните съпротивления.Минус 14 волта на катода,295 на анода.Стана без грешка.Така остава :good: Ще почерпя при първа възможност :drinks:
Вкарахме го в правата вяра и Асен! 6П6С си е по рождение за аудио! На 6П3С и дай телеграф,за там си е проектирана, за клас "С" А иначе му личи на Асен навика за ВЧ аранжимент на шасито,с преграда между преампа и крайното стъпало!  :good:
« Последна редакция: 25 Март, 2014, 19:42:56 от vangelis »

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3551
  • Населено място: Варна
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #70 -: 25 Март, 2014, 19:30:21 »
Прешпан и електрически картон все още има,днес нарязах макарата за по големия.Иначе за катода на 6П6С всичко е както по книгите и аудиорелигията ;) електролитен 470 микро и 2.2 микро неполярен паралелно на резистора.

Тя преградата беше за друго ,ама и за екран става.Истината е че трансформатора много тежи.Тази отгоре е от мек алуминий.Като я натисне и става като копаня :lol: една похабих и сега има преграда.Да държи трафа :) Ако знеш на какъв прашен таван се качвах за тия 6П6С.Нови,девственни..............бяха :drinks:

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #71 -: 25 Март, 2014, 19:41:03 »
Махай го тоя 2.2 uf, гаден е звука с него...  :D сложи за 63в електролит и ще заспи

да не ти подпалвам фитила ама ако имаш към 385 анодно в може да сложиш и EL34... Е тука е истината  :D ама тия трафчета не знам как ще им се видят 60ма

« Последна редакция: 25 Март, 2014, 19:49:23 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен vangelis

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #72 -: 25 Март, 2014, 20:01:07 »
Махай го тоя 2.2 uf, гаден е звука с него...  :D
Ей,голям майтапчия е нашия Пичага!  ;) Явно си е гърчил с такива нещица главата,та те гъбарка ! :D Използвал съм доста различни капацитети и общо взето съм стигнал до резултат 100uf+2.2 uf неполярен в катода!Също, един последователен безиндуктивен 1ом на катодния резистор ,та там да си меря тока на покой .Скоро ще завърша "фацата"не едно мое  РР-UL с 6Н8С и 6П6С разбира се..... и ще се хваля  :P  Наистина звучи страхотно! После, на операционната застава един нов певец с ГМ70.Тя ми е любима сред любимите! :good:

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3551
  • Населено място: Варна
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #73 -: 25 Март, 2014, 20:17:32 »
100uf+2.2 uf неполярен в катода!

Е мииииииииииииии нямам 100 мкф свестен сега,тъй ще си седи.Тоя 2.2 мкф колко пъти го сменях докато стигне по малко от 3 -4 дб над 15 кхц............безиндуктивен,иначе си ..............ло  всичката бойна слава :lol: хем квичи хем криви :) Малеее ГМ70,Стефане каква е тая гигантомания.Да ти търся ли желязо за изхода,то тука има чалъм сега ако си чел по нагоре.
6Н8С с Нулевия печат най ги харесвам ;) ако трябват свиркай :drinks:
« Последна редакция: 25 Март, 2014, 20:34:04 от lz2xl »

Неактивен vangelis

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #74 -: 25 Март, 2014, 20:53:25 »
Видях,видях  железата!Ще се черпи,няма накъде....и някой лев ще се потроши,няма как!Ама, няма да се обиждаме на гигантомания Я! То може и малко и много тая ламбица!В интерес на истината това ще ми е 3 ти проект с нея,просто е несравнимима!!Няма да изпадам в аудиофилска риторика и сравнения,аз също не си падам по купешка фразеология!Само мога да кажа че ГМ70 може всичко..... :good: Малко и отстъпва ГК71,но и тя е ангелогласна! А, ако знаеш, добрата стара RL12P35 каква линейност, какъв гласец има..... :crazy: За ЕL34 ,мога да кажа че е лампа в класацията,но ако Оги вземе да опита с ЕL12,определено ще си промени мнението от подобен клас на мощност лампи! Все пак, във времето и от практиката, човек  научава  много истини за звука!Ще си помагаме доколкото можем и доколкото се питаме!  :hi:

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |