Момчета, струва ми се че омаловажавате някои фактори и че гледате на лампите само като на съвкупност от параметри
Например 6П14П и военната и версия 6П14П-В звучат различно. Да не говорим за 6П15П. Втората е по-напориста, с повече "мускули", а първата с малко повече финес. Това че 6П7С и 6П3С си приличат по конструкция, не ги прави еднакви. 6П3С звучи малко остро и напористо, а 6П7С е по-музикалната. Не бих ползвал 6П3С за домашно слушане, 6П6С е по-добра. 6П7С е по средата. Всички изброени дотук обаче, остъпват на 6Ф6С, въпреки че тя е по-скоро за по-лека музика, баса не и е най-силната страна, най-вероятно поради високото и вътрешно съпротивление, дори в триодно включване. Руснаците я пускат в пентодно и казват че свири добре, но аз само в триодно съм я пускал. Преди време и на мен ми се струваше смехотворно лампи, с почти еднаква конструкция да звучат различно но е факт. Само че трябва да имате подходящите колони за да чуете разликата. Освен това, вътрешното съпротивление на лампите не е константа, а зависи от режима. В триодно свързване при по-ниско преднапрежение и при по-голям аноден ток вътрешното съпротивление намалява при едно и също анодно напрежение. Освен това всеки драйвер и всяка крайна лампа трябва да се напасват и по усилване и по ток, и на измервания с осцилоскоп, но и на звук. Почти всяка схема, налепена без грешки ще засвири но въпроса е как. Нещата не са толкова прости, във всеки лампов (а и транзисторен) усилвател се налага да се правят компромиси, друг е въпроса с кои от тях можем да се примирим за сметка на други. Например колкото по-голям е анодният товар на крайната лампа, толкова по-линейно е звученето и толкова по-малки като стойност са хармониците. Но и изходната мощност също пада. Освен това, не винаги препоръчаните от завода като оптимални режими са най-добрите на звук. Те се дават с оглед на дълговечност на лампата, максимална изходна мощност при предварително зададени нелинейни изкривявания, които често са чуваемо високи. Идеален изходен трансформатор не съществува, отново се намесват компромисите. За да имаме добро възпроизвеждане на ниските честоти, трябва голяма индуктивност на първичната намотка на трафа, респективно повече намотки, вследствие на което пък се повишава паразитния капацитет, от което страдат високите честоти. Е, дори един навит как да е изходен траф ще има честотна лента поне до 12-13kHz, ако това устройва някого добре, но мисля че говорим за нещо повече от звук на старо радио. Затова се използва навиване по специален начин - първичната се разделя на последователно свързани части, които се навиват в противоположна един на друг посока и се свързват край с край, начало с начало и т.н. за да може да не се променя посоката на тока, но да намалее паразитният капацитет. За да се намали паразитната индуктивност пък, между отделните части на първичната се навиват няколко еднакви вторични, които се навиват в една и съща посока и се свързват паралелно.
При драйверната лампа нещата също не са по-лесни - там също има оптимална стойност на анодния товар - колкото по-висок е, толкова по-малки са изкривяванията, но ако е прекалено висок, започва да страда динамиката, тоест звукът губи "атака" и "ряз", губи се резкият контраст между тихите и силните пасажи в произведението, който добрият усилвател трябва да възпроизвежда светкавично. Не на последно място, дори добре навитият траф има собствена резонансна честота, която се определя от паразитните параметри и е добре да бъде поне една-две октави над чуваемия диапазон. Изходният трансформатор е най-сложното и оказващо влияние нещо в един лампов усилвател, след това е избирането на подходящите режими и лампи и чак тогава са другите "дреболии". Да не говорим колко трудно се намират магнитопроводи с подходящото качество и с високо съдържание на силиций и още няколко други важни елемента за направа на добри изходни трансформатори. Ако сте маниаци, трябва да си приготвите пари и за вакуумно отгряване на магнитопроводите с фазова рекристализация. Има обаче лъч надежда за по-скромните от нас - в някои стари лампови радиприемници и радиоли, има сравнително добри магнитопроводи за изходни трафове - за съжаление само те могат да се използват от готовите трансформатори, защото поради това че не са секционирани, честотната им лента е ограничена отгоре
До колегата Симо - както ти писах на ЛС, пробвай тези E180F, които продаваше, в триодно свързване като драйвер за 6П7С, с аноден резистор около 15к.