| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Схема за лампов усилвател  (Прочетена 60965 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Re: Схема за лампов усилвател
« Отговор #30 -: 19 Март, 2014, 23:18:20 »
Общо взето същата като 6П3С като параметри,само че анода е на тапата отгоре :) и по дебела.Колко килоома иска зависи от анодно и тока.За по високо анодно съответно по голямо.Ще ти дам формулата ако искаш,то се смята според класа на усилвателя.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #31 -: 19 Март, 2014, 23:22:50 »
Изглежда доста ретро с таз анодна капачка, това което го пказваш за параметрите... :(

Представям си как ще седи с 2 бели керамични държача за анодния кабел  8)

Трябва да се разходя до едно магазинче в центъра дет продават китайски на добра цена
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #32 -: 19 Март, 2014, 23:26:43 »
То ако е за ретро и екзотика да ти пратя ГМИ6 или ГУ29 и други рогати изглеждат добре :) аз не ги обичам обаче рогатите.Масрафа им по голям,да докараш на вид да изглежда приветливо.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #33 -: 19 Март, 2014, 23:27:32 »
@ lz2xl

При паралелно свурзване на 2-та триода на 6н8с  и на 6н7с винаги се забелязва закъснението на единия... това ме издразни, пък покачването в мощността доста малко... в сравнение само с единия триод.

Твоите впечатления какви са? Аз винаги хващам ехо ефекта и ме побърква.

6П7С

Май тя ще е ,че  е на същия цокъл, и същите катодни салтанати изисква, още не съм гледал краката ама май и те ще съвпаднат с изключение на анода де..  :D

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #34 -: 19 Март, 2014, 23:31:57 »
Там мощноста не е важна,динамиката е по важна.Скоростта на нарастването на анодния ток,въпреки че не е точно сравнението.Силно зависи от активното съпротивление в анода.Около 50 килоома е оптималното.Аз нямам такива големи изисквания :) 6П7С е също на октален цокъл.Там главоболията са малко,замяната става бързо.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #35 -: 19 Март, 2014, 23:35:37 »
Аз си смъкнах малко изискванията като се оказа че брум имам само заради "интерконекторите" и понякога заради евтиния потенциометър в Бг, който почне да внася ALPS ще прокопса  :D...

Абе малко са разместили краката ама отоплението, 2-ра решетка и катода са си на мястото, за пробата ще го пробам.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #36 -: 19 Март, 2014, 23:37:47 »
За брума са писани цели докторати :) оптималното всички маси в една точка и въпроса решен,само че на практика трудно при монтажа :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #37 -: 19 Март, 2014, 23:42:43 »
При мене не е.

само дето общата ми точка е 10см 2 квадрата и обхожда краката на втората филтрова група след дросела 4*100uf@400v, всичко ходи до нея с макс 2см 2 квадрата  кабел. Само ендбрумера ми е с 5см 2 квадрата до тази обща точка  :D А си е доволно разхвърлян и е с октални цокли. Пп първата филтърна група след шунтирания грец е 680uf...

На новални цокли и по компактен монтаж съм постигал.

Пп отказах се от идеите за платки итн, всичко отиде в кофите още преди да е тествано...

Но няма да се дам, ще кача снимките тия дни като довърша още 1-2 неща по него. :D И после съм намислил да го занеса при Милен да го чуе с генератор и скоп, въпреки че на ухо не мога да съм по-доволен.
« Последна редакция: 19 Март, 2014, 23:49:45 от Pichaga933 »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #38 -: 19 Март, 2014, 23:50:15 »
Там има една тънкост,брум може да пробива към катода от към отоплението ако катода не е вързан директно към общата маса.Това се случва при стари и много стари лампи от окталната и по стари серий.Технологиите по късно са напреднали и въпроса с утечните са го решили.Трябва да се избира лампа.Аз се напатих с това когато правих регенеративния приемник.Ендбрумера решава проблема :) За осцилоскопа и сигналгенератора съм съгласен.Всичко се вижда и ако искаш може и честотната характеристика може да си нарисуваш.Иначе такива приказки като това се чува с подчертано ниски пък това го няма предизвикват усмивки.Понякога се изкушавам да питам някой ревностен аудиофанат дали розетката на контакта е избрана по звучене ;) :D ама ще влезем в полемика :) Печатните платки за лампов монтаж за мен са нещо излишно ако си правиш нещо в един екземпляр.Голям таралеж може да си вкараш.да спазваш размери всичко да легне както трябва и няма мърдане ако искаш нещо да променяш.
« Последна редакция: 19 Март, 2014, 23:57:32 от lz2xl »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #39 -: 21 Март, 2014, 19:36:38 »
До тук,утре продължавам :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #40 -: 22 Март, 2014, 01:22:42 »
Хайде сега изходните трафове да ги сложиш огледално от долната страна на  шасито и да служат за задни крака и да спестиш 3-4 страници от темата с гонене на индуциран брум.  ;) Същото нещо  съм го правил, няма начин да ги оставиш толкова близо до захранващия и да не го чуваш през колоните...

Иначе  е супер  ;)

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #41 -: 22 Март, 2014, 07:17:26 »
Може и да няма брум, бобините на захранващия траф и на изходните са завъртени в пространството, възможно е да има едва доловим брум. На моя моно усилвател с 6Н8С и 6П6С, разтоянието между двата трафа е около сантиметър, брум няма  :) :

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #42 -: 22 Март, 2014, 09:01:31 »
Това е само шасито.Брум няма,освен това има върху тях екран от желязна ламарина и прегради между трансформаторите.Вързан поп мирно село :) от долу има също екранираща преграда,обаче не съм я направил още.Има още много работа по корпуса.Лицевия панел и двата странични също още не са готови.Задния панел е фабричен,от стар CRT монитор.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #43 -: 22 Март, 2014, 09:17:46 »

това че няма брум направо не мога да го повярвам.

като на първичната на захранващия пуснеш мрежово и на вторичната на изходните вържеш слушалки абсолютно тихо ли е?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #44 -: 22 Март, 2014, 13:13:09 »
Слушалки е несериозно :) на вторичната на изходния 8 ома активен товар и осцилоскоп отгоре му.Има около 200-300 мкв.За проба върху високоговорител 20 миливолта не се чуват.Това без да слагам преградите от желязна ламарина.Три положение че осите на двете магнитни полета са на 90 градуса няма проблем.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |