Здравейте,
По препоръка в друг форум, пускам тук темата с молба за съдействие.
Подариха ми старо радио Христо Ботев в много добро състояние на кутията. Отдавна искам да имам подобно, разбира се добре реставрирано, особенно след като малък разпарчетосах нашето, да видя какво има вътре...още ме е яд. Електрониката му не е в добро сътояние, очеводно си е имало квартиранити доста години...
Искам да го реставрирам, като запазая максимума от използваните елементи, но и с въщото време да се ползва по предназначение т.е. радио и краси някоя стая.... Искам да му сложа някакъв УКВ модул, като запазя и реставрирам усилвателната част. Неговият радио модул, е неизползваем, просто е стар, не слушам СВ и ДВ радиа, а и е най-пострадал от времето и квартирантите.
Проблема е, че не разбирам много от лапи и особненно от мешавицата под капака.
Може ли да ми помогнете с подробни съвети от къде да започна, като ще опитам да систематизирам въпросите си;
1. Намерих схмата, но не мога да с еориентирам къде свършва радиото и къде започва усилвателната част. Предполагам усилвателя е с двете лампи EA8C80 и EL84, като EZ80 е захранването, а EM80 само свети за ефект. Останалите две предполагам са към радио модула. Кои елементи следва да запазя?
2. Предполагам следва да подменя всички кондензатори, но не знам какъв тип и на какъв волтаж да са?
3. L12 и L13 за какво са?
4. Двете намотки без означения на трафа са предполагам отопление на лампите?
5. Как мога да разбера дали лампите са работещи?
6. Каква е методологията при подобно реставриране? Смятам, след като разбера кое е усилвателя, да разглобя и разкача всички елемнти и в последстие по схемата ги свържа наново като подменям кондензаторите /разбира се след като почистя и боядисам основата/. Тук смятам, че ще се оправя, но не ми са ясни изводите на изходящия траф, как мога да разбера кой какво е?
7. Надявам се говорителя ще работи, но след толкова години не вярвам, все още не съм почнал да разглобявам. Знам, че е 5 ома, та ако не става скакъв препоръчвате да го заменя?
По отношение на кутията, там е хубавата част, тъй като е много запазена. Няма надуто, изгнило или откъртено, даже лака по страниците си стои.
Тук смятам да изшкуря всичко с финна шкурка /предложете с какви номера и последователност да почна/ по посока на жилките във фурнира, като сваля остатъците от лака така. После с някакъв лак на водна основа /препоръчайте какъв/ да го боядисам няколко ръце. Мисля си първо да използвам безир, тъй като импрегнира добре дървото и после да го лакирам.
Порових се в нета и намерий филмчета за реставрация на фурнир, но на италиански...нищо не разбрах. Ползват някакъв шеллак, който се нанася многократно, но не разбрах какъв, и от къде да си купя. Нито точната методология. Иначе резултата бе уникално красив....Може ли да препоръчате как да подходя за кутията?
Благодаря предварително.
Прикачам и снимки на радиото за нагледност, както и схемата.
Другия вариант е да направя всичко наново, с някаква подходяща пак лампова схема, да е в стила на радиото. Въпросът тук е с трафовете, могат ли да се използват поне те и ако да, може ли да предложите схема?