Срам ме е да покажа моето работно място.За разлика от другите колеги които са пълни със измервателни уреди и електрически пробници и т.н моето има само "авометър"/мултицет/. Моето работно място е комбинирано за извършване на механически и електрически ремонти.През годините съм установил че за бързо провеждане на ремонти са необходими и различни инструменти за обработка на метали,дърво и пластмаса.Почти винаги при ремонта има нужда от такива инструменти които съм ги подредил в отделни чекмеджета на работната маса.За който неговото място е комбинирано за елетромеханичен ремонт ще споделя какво е необходимо за бърз,правилен и качествен ремонт.Необходимите механични инструменти са следните:пили за дърво и метал,както и часовникарски пилички;комплект гаечни ключета 4,5,6,7,8мм;глухи ключета със същите размери;метчици и флашки -М2 , М2,6 , М3 , М4;зъболекарско г огледалце;микрометър;чертилка;шлосерски център;ножица за ламарина и хартия;стоманено шило;шмиргелов апарат;дрелка със комплект бургии-от 1 до 6,5 мм;различни видове клещи и пинцети.Като цяло всички тези инструменти лесно може да се набавят и подредят на работната маса с което производителността ще се увеличи и ще спести много нерви.
За електрическото обзавеждане всеки знае.но аз ще споделя как аз съм постъпил при моето работно място;на таблото съм монтирал автоматичен предпазител 10А ,един главен ключ който спира захранването и за контрола съм монтирал една "глимлампа",четири контакта които също се контролират с 'глимлампа' и ключ за безопасност да се изключва при необходимост,пробния високоговорител е задължителен ако може да бъде и с комплект изходен трансформатор,токоизточници на променлив и постоянен ток също са задължителни,електрически поялник малък 40w,нормален 100W и голям 250W,и различни видове измервателни апарати което е един голям плюс за работа
Към електрическия и механичен ремонт трябва да имаме и спомагателни съоръжения като:дървени или пластмасови кутии 10/15 см за да поставяме разни детайли при разглобяването на някаква апаратура,всички видове малки болтчета,гайки,шайби,нитове,винтове за дърво и други,шишенца с чист спирт,ацетон,бензин,спирт за горене, масло за шевни машини,смазка WD 40,една спирта лампа или запалка за обгаряне на литцендрата на бобините,парафин за фиксиране на бобините,бележник и молив за да отбележим нещо което можем да забравим.
Като цяло моята работилница по такъв начин съм е обзавел макар и с опростено обзавеждане.