Огромен, който има и механично регулиране на силата на връзката, респективно лентата м/у двата кръга чрез доближаване на бобините с корда и пружинка. Много добре се получи, ефектът ме кефи. При близки по честота станции – слаба връзка, а при станции със силен сигнал силна връзка и добри високи честоти. Връзката се регулира от подкритична до близка до критичната. Звучи много добре! Сложил съм и елементарен в.ч. тонкоректор.
В началото, докато се борех с възбуждането бях сложил екран на вх. кръг, но той внася загуби и изяждаше половината сигнал. Впоследствие се преборих с възбуждането, като последно лепнах и екран на променливия кондензатор отгоре от Аl ламарина. Отдолу той е фабрично напълно екраниран. Така не се налага екраниране на входния и работи с оптимални параметри – най-силен сигнал. Ще го захлупя с декоративна пластмасова капачка, харесъл съм си шишенце от лекарство, само да го изпразним, ще го пръсна със спрей, цвят алуминий.
Режимът на 78 е подбран за максимално усилване и вътр. съпротивление по препоръки на пройзводителя: Ua=180 V, Ug2=75 V, Ug1=3 V при слаб сигнал и под нивото на задръжка на АРУ-то. Общото усилване на в.ч. тракта спрямо антенните букси е към 250-280 пъти.
При тази схема с 1-стъпален в.ч. усилвател най-подходящо е решетъчно детектиране, но при него няма постоянна съставна за АРУ и индикатора. Затова направих паралелен детектор с единия диод на UBL1. Опитах с втория диод да направя отделен детектор със задръжка за АРУ, но общият внесен капацитет, който е паралелно на втория кръг на филтъра не позволяваше достигане на 1600 KHz и затова преминах на един общ детектор. За да имам достатъчен по стойност сигнал за АРУ и индикатора, направих нестандартно решение – слабо АРУ за В.Ч. усилвателя, със задръжка до 2-3 V, и по-дълбоко просто АРУ (без задръжка) приложено на предусилвателя по н.ч. За целта замених триода 75 с 6К7G, заради удължената V-A-на характеристика. Като цяло, н.ч. сигнал е предостатъчен, проблем е сигнала за АРУ. Така силните станции, които дават сигнал по-голям от 2-3 V (при изключено АРУ) се слушат с абсолютно еднаква сила – яка компресия. Това не намалява динамиката, тъй като управляващият сигнал е носещата на модулирания, а не модулиращия н.ч. сигнал. Всички настройки и опити по схемата правих без АРУ, то беше последното което напаснах.
За индикатора 6AF6G: интересна стара американска лампа с 2 управляващи електрода, т.е. две независими визуални зони (завеси) за силен и слаб сигнал. Нормален диаметър, но много къса. Схемата и на включване изисква предусилвател на напрежение какъвто си има в по-новите индикаторни лампи – двоен евентуално за двете зони, който обичайно се изпълнява с отделна лампа. Понеже имам повече от тези лампи, нови, аз съм си разработил стъпалце с полеви транзистор и още 7-8 чарка, реших да го използвам – компромис с полупроводници, защото нямам място на шасито. Платчицата е някъде 8 мм на 1,5-2 см, скрил съм я в тръбичка от стар кондензатор.
За съжаление, макар и нова и светеща много ярко първоначално, луминифорът и се скапва бързо при продължителна работа и зоните на слаб сигнал избледняват. Това е характерно и за руската 6Е5Ц, каквито лампи (нови) съм използвал. Явно руснаците още тогава са крали технологии.
Крайната UBL1 – режимът и е съобразен (по каталожни данни) с импеданса на използвания изходен траф от Мелодия 10. Учудващо добре свири с този траф, хубав звук с много ниски. (Използвам отделна тонколонка.) Сложих и букса за AUX вход на шасито и си слушам качествено музика от компютъра. Понеже нямам превключвател, използвам дефекта на едната секция на възд. кондензатор , която окъсява в самия долен край на обхвата на 520 KHz, там няма нищо за слушане. Така мютвам сигнала от радиото.
UBL иска различно отопление. Тъпо, но лесно и евтино решение намерих с малко трафче ANG 2X24 V / 200 мА, което натоварено с If=100 мА даде 54-55 V – перфектно. Само го пръснах с черен спрей заради надписите.
Още нещо за АРУ-то, с още един компромис. Понеже като се подава сигнала за управление на усилването към 1-вите решетки на лампите и наличието на катодни резистори за изходните работни точки лампата се запушва, напрежението на катода намалява, а на 2-ра решетка и анода се повишава – това променя режима на лампата към по-голямо усилване. Опитах и без катодни резистори за автоматично преднапрежение, с напрежения от резисторна група в общия минус, но тогава се получават резисторни делители от смесването на постоянното преднапрежение и регулиращото от АРУ и се намалява дълбочината на регулирането (ефекта от АРУ), а както казах напрежението за АРУ е кът. Затова направих и този компромис, подпирайки катодните резистори и гасящите на 2-рите решетки с ценери, паралелно, естествено с шунтиращи конданзатори. Така регулирането на усилването (режима на лампата) е функция само на напрежението от АРУ, подадено с високоомен разистор на 1-ва решетка и е максимално ефективно. С опитен подбор на дълбочината на регулиране на в.ч. у-ля и н.ч. предусилвател са получи много добре.
През деня мога да слушам качествено, с чист сигнал Хоризонт от Видин, 2-3 радиофара около Пловдив и някоя и друга румънска станция, Скопое... лошо. Вечер естествено станции от Унгария, Украйна, Румъния, Италия 1-2, Чехия, Кипър, Гърция, Русия, Македония, снощи слушах и френска и испанска реч. Разбира се качеството зависи и от времето. При изключено подаване на сигнала за АРУ напрежението му стига на моменти до 20 V. Някой вечери на 1413 KHz руската Vesti FM ще разцепи индикатора, друг път се меша с румънците, всъщност по нея съм нагласил индикатора да затваря напълно.
Съзнавам, че бях многолсовен, но борбата беше мъчителна и продължителна и исках да я споделя с тези, за които е интересно. И да помогна евентуално на някого с набрания опит.
/>