| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Моделите на Правец 16  (Прочетена 19245 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Моделите на Правец 16
« -: 17 Февруари, 2014, 14:40:29 »
http://www.phantom.sannata.ru/forum/index.php?t=10735&a=do_print

Ако някой можеде да преведе от руски би било чудеско!

Непредполагах даже за съществуването на този последният модел, по всичко личи че кутията е директно краден западен дизайн, на нея даже не пише "Правец" , дори по-скоро направо внесена ми се струва, дъното също е доста интересно с вградени портове и контролер, и липсваща "повдигаща" платка със слотове, защото се съмнявам да има само 1 слот , не са го снимали от към портовете , но е възможно да има и вградена CGA или EGA карта. и ми се струва че е с 186 процесор ,чувал съм че има модели  с 286 :) носят се легенди даже за 386 и дори единични бройки 486!

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
Re: Моделите на Правец 16
« Отговор #1 -: 17 Февруари, 2014, 14:51:20 »
По спомени кутията си беше българско производство ( поне на такава ми приличаше когато си я купувах някога съдейки по пластмасата и желязото вътре ).
Платката също е българско производство .Има само един слот защото се слага преходна платка ( странична ) за да е малка кутията .
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #2 -: 17 Февруари, 2014, 15:07:16 »
можеш ли да направиш подробни снимки ще съм адски благодарен  :hi: и ако имаш повечко информация, а според тебе онази дупка долу в ляво не е ли за ключалка? иначе дъното личи че е българско поне портовете и накои от чиповете, но "чипсета" както и на турбото (предният модел) са SMDта и ме съмнява че са произвеждани тук . а кутията има доста напреднал дизайн да сравнена с останалите, съмнява ме че тук са й рпавили дизайна  :)

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 17 Февруари, 2014, 15:22:12 »
За снимки няма как да стане ( отпреди м-найсет години е заминала във  вечните ловни полета ) но си спомням че имаше и с подобен дизайн но MiniTower изпълнение ( и такава съм имал ) . Мисля че в тази ( малката ) кутия слагаха и 286-ци . Ако преровиш компютър за нас имаше май снимки .Дупката мисля наистина е за ключ.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #4 -: 18 Февруари, 2014, 12:01:54 »
жалко че не си ги запазил, особенно би ми било интересно да видя талър кутия. обаче тая дупка със сигурност е за ключалка, на твоят имаше ли такава или си зееше дупка? 100% съм сигурен че е зеело само дупка, щото дизайна  еизкопиран без никва умисъл  :D

Неактивен Vladislav

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 94
« Отговор #5 -: 18 Февруари, 2014, 16:09:07 »
Интересно как успя да сбъркаш думата "тауър", при положение че буквата "у" е в единия ъгъл на клавиатурата, а "л" е чак в противоположния ъгъл!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #6 -: 18 Февруари, 2014, 16:16:16 »
Официално от името на екипа му опрощавам правописната грешка.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 18 Февруари, 2014, 19:23:34 »
Еми аз пиша на фонетична, което ще рече, че L и U са доста близо , друг въпрос е, че понеже пиша английска дума на български, не смятам, че има точно установен начин за правилното й изписване.
В смисъл "талър" или "тауър" У и Л звучат почти еднакво в този случай  и е се тая как ще го изпишеш  :blum1:
Vladislav, хващаш се за дреболии, що за дребнавост? :-[

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 18 Февруари, 2014, 19:25:06 »
Интересно как успя да сбъркаш думата "тауър", при положение че буквата "у" е в единия ъгъл на клавиатурата, а "л" е чак в противоположния ъгъл!

А ти откъде знаеш на каква подредба на клавиатурата пише ?

П.С
    писали сме заедно със  "FAMICOM_87".

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
« Отговор #9 -: 18 Февруари, 2014, 20:15:50 »
Братята руснаци коментират,че един и същи компютър при тях го има под две наименования-като Правец и като
изделие от серията ЕС - това е наименованието на компютърната техника в рамките на СИВ.
Владиславе,кога ще си вземеш америчките телефони-не че ми пречат но са си твои -обещал съм ти ги?

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #10 -: 19 Февруари, 2014, 01:20:55 »
Този последния Правец на снимките го имах преди доста години. И се водеше "ЕС.. нещо си", не Правец. Там където е дупката имаше ключалка. Правоъглъните отвори си имаха бутони. Общо взето вътре си беше изцяло бг машина, всичко беше българско с изключение на харда. Имаше "райзер" карта като на по-новите десктопи. Много приятни спомени имам от тази машина, добре работеше и беше компактна. Бях му закачил Херкулес монитор Mitak от 1985 година с български херкулес контролер, и до днес няма такова усещане при писане на текст, нямаше равна тази машина с този супер монитор, светеше тъмнооранжево без никаво трептене. Имах чувството че мога да набирам текст една година без почивка  на него. :) Спомням си, че имаше сериен номер около числото 300, което ме навежда на мисълта че са произведени малко бройки, моята беше от инженерен цех към завод.

Не се запъвайте за правописни грешки, оправдават се с хубаво пиво и други хубави неща :)
« Последна редакция: 19 Февруари, 2014, 01:28:06 от Yassen »
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #11 -: 19 Февруари, 2014, 11:58:41 »
Yassen, това дето пишеш е страхотно! доста ми е интересана тази машина, ако я пазиш би било прекрасно да споделиш снимки и подробности за конфигурацията, с какъв процесор е колко рам харда колко е голям и прочие :)

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 19 Февруари, 2014, 12:53:39 »
Няма я отдавна машината, подарих я на един младеж да се учи и след това какво е станало с нея не знам. Сега съжалявам че я затрих :(

Иначе си беше конфигурация като правец 16. Диска на SEAGATE ST-225, стандартния 20 мб диск за тези машини, имаше едно голямо флопи, процесора 8088, памет 1 мб, вградена CGA карта.. ами общо взето това беше. Никакви разлика от стандартен Правец (късния модел с JUKO платката), с изключение високата интеграция на дънната платка. До колкото си спомням имаше и само 4 бр ISA разширителни слотове.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #13 -: 19 Февруари, 2014, 15:53:03 »
еха :) Направо съм впечален, че сме успяли да направим дъно с вградени контролери и рочие, а имаш ли представа защо има 2 комплекта с DIP ключета? Едното е ясно както при останалите дъна за конфигурация на флопита, видео, памет и копроцесор, но другите дето са по-близо до портовете кво вътршат :)? Дали не е някава конфигурация за самите тях :)  :master2: В интернет продаваха този модел преди време, ама цената му беше доста солена .

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 19 Февруари, 2014, 20:04:29 »
Нямам си на идея за какво са дези DIP ключета, предполагам са за конфигуриране на воходно/изходни адреси и номера на прекъсвания за портовете и видеокартата.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |