| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с Правец 8Д  (Прочетена 17492 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 82
  • Населено място: София
Re: Проблем с Правец 8Д
« Отговор #15 -: 11 Март, 2015, 16:56:52 »
Френският ми е далечен - не мога да помогна с превод, но от картинките става ясно.
Както едно време се радвахме на списанията PIF само по картинките... :rofl:

Хаха, да!  :D Моят училищен френски е достатъчен в този случай - явно по-новите Атмоси имат дупка в центъра за шести пин, а кабела е 8-пинов мъжки DIN, като долните два пина са махнати. А отвътре е по същия начин - със жица хваната директно от платката към шестия пин. Твоят Атмос със каква букса е отзад? Продупчена 5-пинова или 8-пинова? По DIN стандарта 6-пиновите са малко по-различни и не съвпадат. Също във статията става дума за някакъв кабел "EUREKA" който има схема с 4 диода, 4 кондензатора и 2 резистора сложена в SCART буксата - някаква представа каква е файдата от това?

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 207
  • Населено място: SF
« Отговор #16 -: 11 Март, 2015, 20:09:45 »
Всичко, което казваш по отношение на буксите е точно така. По-долу снимки на продупчената 5-ца.
Личи си, че е пробивано на ръка, но пластинката на средния пин е много добре изрязана,
така че със сигурност са го правили като серийно производство.
Този Атмос е в ремонтно състояние, та затова изглежда по този начин :).

Иначе за схемата с диодите, кондензаторите и резистори (т.е. това е от 2-та страница) -
та идеята е да се ползва синхрото като импулсен сигнал, който се пуска през умножител на напрежение
(4 диода + 4 кондензатора) и се добавя към 5-те волта, та така да се докара сумарно нещо над 9.5 волта
на 8-ми пин на скарта - с други думи да се избегне необходимостта от друг източник на 12 волта.

26219-0
26221-1

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #17 -: 12 Март, 2015, 01:02:48 »
Ахаа, ясно. Интересно че от фабриката са решили да го дупчат в средата... Значи при по-модерните телевизори няма особена разлика дали е 5 или 12V? В такъв случай най-спретнато би било вместо да се пробива петицата, да се запои една нова 8 или 6 пинова букса и после само с кабел към телевизора.

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #18 -: 12 Март, 2015, 01:19:11 »
На Орик-а буксата е малко по-различна от тази на 8Д-то и като че ли си е замислена за лесно пробиване и слагане на пластинка. С тази в 8Д ще е по-трудно. Иначе 6 пинова букса е много подходяща, такава е използвана например в Commodore - 5-те крачета си пасват идеално на платката, само 6-тото трябва да се по-огъне по подходящ начин. Аз имам такава букса и съм го мислил този вариант, но пък нямам "мъжка" 6-ца със съответното разположение на пинчетата и не ми се занимава да търся. Иначе това май ще е "най-красивото" решение - с нова букса.

За 5V - 12V определено има значение, но зависи от конкретния телевизор. При новите ТВ няма проблем, защото дали да е 4:3 или 16:9 може да се избира и от менюто на телевизора, без значение какво се подава на пин 8 от скарта :).

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #19 -: 12 Март, 2015, 01:26:04 »
Като гледам си мераклия :). Да ти пусна и още муха - това ми е 8Д-то със 7-инчов дисплей и платки от счупено китайско портативно DVD - проекта има още до пълното му завършване, тогава ще пусна отделна тема. За сега само картинка :)
26251-0

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #20 -: 12 Март, 2015, 02:00:43 »
На Орик-а буксата е малко по-различна от тази на 8Д-то и като че ли си е замислена за лесно пробиване и слагане на пластинка. С тази в 8Д ще е по-трудно. Иначе 6 пинова букса е много подходяща, такава е използвана например в Commodore - 5-те крачета си пасват идеално на платката, само 6-тото трябва да се по-огъне по подходящ начин. Аз имам такава букса и съм го мислил този вариант, но пък нямам "мъжка" 6-ца със съответното разположение на пинчетата и не ми се занимава да търся. Иначе това май ще е "най-красивото" решение - с нова букса.

Точно това беше идеята - 5те пина се слагат по местата им, а шестата се огъва. Преди няколко месеца правих кабел за Commodore-ско флопи към PC и са ми останали няколко такива 6-ци. Има ги за по левче от Петров

Като гледам си мераклия :). Да ти пусна и още муха - това ми е 8Д-то със 7-инчов дисплей и платки от счупено китайско портативно DVD - проекта има още до пълното му завършване, тогава ще пусна отделна тема. За сега само картинка :)
(Връзка към прикаченият файл)

Супер  :D Това с клавиатурата е голяма работа - не знам защо, но като че ли клавиатурите за 8Д са винаги в дефицит... Виждам че на снимката променливия кондензатор е монтиран да сочи нагоре, а на моята платка е сложен от долната страна... Възможно ли е да се премести отгоре? Имам един комплект запазени пластмаси, но при тях я няма втората дупка и дъното не влиза.

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: 12 Март, 2015, 10:21:16 »
Точно от изгоряло комодорско флопи са и моите - та значи имам 2 женски - едната даже я бях запоил без да обърна внимание, че не пасва обикновена 5-ца за кабел  ???
Сега сигурно ще купя от Петров мъжките, но пък ще ми трябват още поне 2 женски - да обновя цялата ми колекция: 1х8Д, 1хОрик, 2хАтмос (за сега) :).
От Петров може да купя и 7-ци за кабел...

Иначе променливия кондензатор аз съм го преместил отгоре - така е по удобно за мен, защото платките рядко влизат в кутиите :) - няма никакъв проблем да е отгоре - върши същата работа както и от долу.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #22 -: 12 Март, 2015, 12:25:31 »
Хубава USB клавиатурка ;)  , Има още едно решенийце подобно на твоето , едно FPGA и една TFT матрица и директно към RGB - то  и става приказно . Скоро снимки ..... 
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #23 -: 12 Март, 2015, 13:02:03 »
Привет на TheHungry!
Искам снимки :), както и още бройки USB клавиатури  :yes:, FPGA за TFT, RAM тестер...
А покрай това можеш ли да препоръчаш някакво лесно решение за захранващите напрежения на TFT - +5,+7.5, +15, -5 и -10 на пример?

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #24 -: 12 Март, 2015, 13:20:39 »
Ще Ще ;) ... да довърша другите по спешни неща че хамериканците чакат и ще показвам , Този дисплей много дърт , обикновено в самите дисплеи има преобразувател за тези напрежения .Може да се спретне някаква кондензаторна клатачка ама има ли смисъл ?
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #25 -: 12 Март, 2015, 14:34:56 »
@TheHungry: стискам палци за Хамериканските работи!
Иначе за захранването го "клатя" здраво с NE556 - по едно 555 за всяка полярност и помпа с диоди и кондензатори и накрая ценери - та става - няма проблем, но си мислех за нещо "по-интегрирано"...
както и да е ...

Иначе дисплея е доста стар модел, но смисъла е, че имам 5 броя :) то в кофата винаги има място, ама някак си не ми дава сърце да им бия шута.

Поразмазахме темата, sorry :)...

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #26 -: 12 Март, 2015, 23:58:44 »
За да не се доразмаже темата (а и да не отварям нова тема) - имам няколко проблема с моето 8Д.

1. Някои клавиши са свръхчувствителни и дори с леко натискане буквата се изписва 3-4 пъти. Други пък изискват доста грубо натискане за да работят. Достатъчно ли е да се направи едно почистване на механизмите или е проблем с някоя от схемите?
2. Трансформаторът на захранването бая бръмчи, има ли откъде да се намери някой модерен заместител или някъде където се предлагат нови-стари?
3. Образът от тунера е черно-бял. Фабрично ли е така, или проблема е в телевизора?

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #27 -: 13 Март, 2015, 01:03:21 »
1. Клавиатурата на 8Д е виновна - моята е в същото положение - повтаря клавиши, други пък трябва да ги риташ. Тук почистването на бутоните и механизмите трябва да реши проблема.

2. Мисля, че най-доброто е да се направи както при Орик - външен универсален адаптер и на кутията да се монтира куплунг за него, Дори може да се направи малка платка да носи куплунга, т.е. да стане нещо като лаптоп :). Аз така ползвам 8Д и Ориците - захранването ми е DC 12V, но 7905 стабилизатора пече яко - по-добре ще бъде ако адаптера е с нещо като 7.5V. Подобрен вариант е да се замести 7905 с DC-DC конвертор. Възможни са обаче проблеми с началния reset -това ми показаха първоначалните опити. За сега тези опити чакат, щото китаеца ме излъга - DC-DC конверторите, които купих са много хубави, но не издържат обявения ток, а доста по-малко. Купих нови, по-мощни и пътуват в момента.

3. UHF модулатора и PAL енкодера в 8Д пеят цветно - възможна причина е телевизора да е на нещо друго различно от PAL, но това е малко вероятно. В случая точно за това е предназначен оня донастройващ кондензатор - препоръчително е да се върти с неметална отверка и много бавно... докато ТВ покаже цвят.

Пиши за резултатите :)

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #28 -: 13 Март, 2015, 01:49:37 »
1. Имам подобен проблем и със комодора, но там  всичките клавиши трябва да ги риташ... Като тръгна да ги чистя ще пиша.
2. Вградения захранващ блок в дизайна на 8Д-то много ми допада и не бих искал да го нарушавам. Каква мощност точи компютъра? Ако e до 20-30W, едно ЛЕД-захранване би свършило добра работа.
3. Въртях всичко, ама кондензатора като че ли нищо не прави... Като сменя буксата и направя кабел за RGB ще се разбере дали е от тунера.  :good:

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #29 -: 13 Март, 2015, 02:52:06 »
Точи около 5V, 1.2A - с голяма резерва. Явно идеята ти е да запазиш максимално 8Д, което е ОК. В този случай мисля, че може да се намери хубав траф дето не бръмчи, иначе може и този да се топне в лак отново (тук във форума други колеги могат да помогнат със съвет, май съм виждал и такава тема), но не съм сигурен в крайния резултат.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |