| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов часовник  (Прочетена 15703 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Re: Лампов часовник
« Отговор #15 -: 14 Март, 2014, 21:06:32 »
и варианта на ONZI с часовници във вид на милиамперметри е интересен , дали има схема ?
мисля че ще е по проста за изпълнение?
http://www.sandacite.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=3505.0;attach=11079;image
Само идеята като снимка имам Симо.
Но преди година бях решил да правя проби по този модел.
После ме хвана мързела и всичко заспа с тази идея.

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 337
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 14 Март, 2014, 21:17:42 »
 КР145ИК1901 това е истината
Схема с вграден драйвер за управление на индикация ( каквато се сетите лампа ли блок ли лед ли лсд ли аба каквот се сетите ) най важната функция часовник .
Малко реклама ще стане но за информация го давам виждам , че има мераклии

http://prodavalnik.com/indikator-ivl-1-7-5---600-br-i30043325

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #17 -: 14 Март, 2014, 21:27:34 »
Схема с вграден драйвер за управление на индикация ( каквато се сетите лампа ли блок ли лед ли лсд ли аба каквот се сетите ) най важната функция часовник .

Хубава ис. не знаех че в България може да се намери все още.

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
  • Публикации: 142
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #18 -: 14 Март, 2014, 21:28:40 »
По-добре КР145ИК1911, има я, в началото ползвах нея, но не ми харесва да е с динамична индикация, сега ги правя с други чипове, които си управляват директно сегментите, статично.
Факта, че медузата е оцеляла 700 милиона години без мозък, дава надежда на много хора....

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #19 -: 14 Март, 2014, 21:52:07 »
По-добре КР145ИК1911, има я, в началото ползвах нея, но не ми харесва да е с динамична индикация, сега ги правя с други чипове, които си управляват директно сегментите, статично.

Покажи какво правиш да ги видим.

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
« Отговор #20 -: 14 Март, 2014, 21:59:34 »
Да интересно ми е и на мен и кажи моля те къде я намираш тази КР145ИК1911

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: 14 Март, 2014, 22:00:10 »
Часовници, ще снимам, нямам снимки в момента, а то и всеки е различен, в зависимост от случая и размера на цифрите. Досега все са с LED, сега ще се пробвам и с цифрови лампи, затова ги търся и тук с обявата ми.
Факта, че медузата е оцеляла 700 милиона години без мозък, дава надежда на много хора....

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
« Отговор #22 -: 14 Март, 2014, 22:02:05 »
Да интересно ми е и на мен и кажи моля те къде я намираш тази КР145ИК1911

Тук в Пловдив, в един магазин, около 8 лв. е.
Днес ми пристигнаха ИН-12, та в момента мъдрувам платката за тях и за ММ5316.
« Последна редакция: 14 Март, 2014, 22:11:47 от gmateev »

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
« Отговор #23 -: 14 Март, 2014, 22:21:13 »

КР145ИК1901 / КР145ИК1911 са предвидени да работят с луминисцентни индикатори, за други трябват допълнителни драйвери.

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
« Отговор #24 -: 14 Март, 2014, 22:25:24 »
Виждам , че се занимаваш и знаеш  кажи ни още такива схеми осен тази ММ5316Н и LM8360 . Че нещо са трудни за намиране .

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
« Отговор #25 -: 14 Март, 2014, 22:30:51 »
Аз ползвам ММ5316 и LM8363, чат пат и LM8560, но тя не е много удобна, тъй като управлява само дуплексен дисплей, но пък е най-евтина - 2 лв.

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
« Отговор #26 -: 16 Март, 2014, 08:46:42 »
Оказа се, че ще е малко сложничко да се пусне ММ5316 и LM8363 с газоразрядни индикатори, но напредвам по въпроса, надявам се утре или в другиден да ецвам вече платките  :)
Ще има снимки.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #27 -: 16 Март, 2014, 10:54:32 »
Ами да, тя е с вграден 7 сегментен декодер, не си заслужава, по-сложно ще е от колкото да използваш някоя друга ИС. Лично аз ако правя бих използвал PIC микроконтролер. Програмата на асемблер ще стане за ден два, лампите ще се управляват статично, ще се използва евтин пик с малко изводи, данните за всички лампи ще се зареждат серийно в преместващи регистри 74HC595 например. Естествено ще трябват крайни транзистори за управление на лампите. Това е според мен най-добрия вариант за такъв часовник.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
« Отговор #28 -: 16 Март, 2014, 11:11:46 »
Абсолютно вярно, но аз не пиша програми, а когато се е налагало да помоля някого за написване, все е било проблемно, та затова се оправям сам, пък и така си създавам повече занимания, съответно повече приятни моменти, та определено си заслужава, макар че не бих отказал работещо решение за PIC или ATMEL , за тях имам чисто нов програматор, неизползван.... :)

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #29 -: 16 Март, 2014, 13:13:19 »
Без да съм мислил задълбочено вариант със стрелковите индикатори най-общо трябва да съдържа няколко ЦАП-а , които се тактуват от броячи с различен коефициент на броене и които използват обща времебаза . Възможни са варианти с контролери, но и такива с дискретни елементи и ИС. За постигане на определена точност трябва да се подберат и честотата с която работи цифровата част и дължината на скалата на индикатора.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |