| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Подходяща ли е EL83 за НЧУ  (Прочетена 10443 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
Подходяща ли е EL83 за НЧУ
« -: 04 Февруари, 2014, 18:24:30 »
Здравейте! Днес си купих една такава лампа, човека се е объркал вместо ECL82 която исках да купя, в кутийката е била EL83. Става ли за НЧУ, т.е. звучи ли добре тази лампа, не съм срещал друг път да е обсъждана такава лампа  :unknown: ?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Re: Подходяща ли е EL83 за НЧУ
« Отговор #1 -: 04 Февруари, 2014, 18:40:56 »
Звучи ли добре :D Валери това са аудиофилски изцепки.Лампата се ползва широко като видеоусилвател в някой стари чернобели телевизори.Аналог на руската 6П15П,може всичко което може и EL84.Всичко зависи от схемата и уменията на задпоялното устройство ;) Ако си заритал силно ще ти подаря две ECL82.EL83 във всички случай превъзхожда пентодната част на ECL82.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #2 -: 04 Февруари, 2014, 18:52:53 »
Изобщо не съм аудиофил  :nea: , исках да си направя едно мини НЧУ с ЕЦЛ82. Може и да ти се обадя по-нататък за две лампи  :blush: .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 04 Февруари, 2014, 20:52:39 »
Помисли си какво друго ще ти трябва,да го пращам наведнъж :)

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 04 Февруари, 2014, 21:00:52 »
 :) Да се пооправи малко времето, ще ти се обадя.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #5 -: 04 Февруари, 2014, 22:24:23 »
6П15П (EL83) е мелодична и топла като звук, чувал съм я веднъж. Лампата има доста високо Ri, така че точния изходен траф ми е малко загадка какъв ще да е, но няма да има много общо с тези за 6П14П.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 04 Февруари, 2014, 23:07:23 »
Тия байки коя лампа има по хубав звук и коя няма са за аудиофорума.Изходното съпротивление на лампата зависи от анодния ток,анодното напрежение и класа в който работи лампата.Най добре е да се ползват препоръчителни от завода производител.Честотната характеристика действително зависи от качеството на изходния трансформатор.Секциониране,желязо и т.н. Все подробноси и все важни.Най вече опит.А другите приказки от типа коя лампа имала ниски коя високи и коя кристален звук будят само усмивки ;) Ri е входно съпротивление,Ra изходното.В стария форум бях пускал избрани бисери на "аудио специалисти" Единия беше че ECC85 не става защото имала подчертано нискочестотни характеристики :D Има хора папагали който четат по форумите и прочетеното става религия :) ahedproductions не теб имам в предвид разбира се  :drinks: Иди примерно на такъв да му обясняваш че тая лампа въобще си работи на 100 и повече мегахерца и понеже не може да чете изпада в противоречие с опитни аудиофили ;) Няма кофти лампа,има кофти задпоялно устройство.Относно 6П15П и 6П14П пълен фунционален аналог на EL84 ще кажа че в завод Светлана ги правят на една и съща машина от една и съща партида детайли,единственната разлика е само втората решетка,по ситно навита и по близо до първа решетка.Всички други детайли на лампите 6П15П и 6П14П анод,катод и останалите две решетки са напълно единтични.Абсолютно единтични.Ако ходите в руските аудиофоруми имаше някъде дискусия по тия въпрос,някой беше качил видео как се произвежда най масовата в Русия аудиолампа 6П14П.Човек който е работил там,сега не знам този завод съществува ли въобще.За мен беше изненада това,ориентировъчно 2009г за който се интересува и иска да го види ще се опитам да намеря кое къде беше.Долу съм качил част от фабричното описание на EL83
« Последна редакция: 04 Февруари, 2014, 23:20:32 от lz2xl »

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #7 -: 05 Февруари, 2014, 08:16:38 »
Ra бре, да, моя грешка!
Разликата в конструкцията не е без значение все пак. 15-ката е с позлатена решетка, по-силна катодна емисия, по-голяма стръмност и по-голяма площ на решетките спрямо тази на анода. Чак да са едно и също - не бих казал. Разбира се, че Ra е функция от режима. Да го кажем обратно - при нормален, номинален и т.н. режим, вътрешното и съпротивление е доста по-високо от това на 14П/84 и това ще се отрази на изходния трансформатор. Не мисля, че за аудио приложения са взаимозаменяеми без преправяне на останалото.
За звукът на лаблата - някои лампи НЕ звучат добре каквото и да ги правиш и както и да ги поиш и храниш. Казвам го от опит. Не сменяме крушки, че да кажем да или не - става дума за звук и има и някои субективни характеристики. И е факт, че някои лампи усилват различните честоти различно. И още е факт, че по аудиофорумите полудяват да си говорят глупости и да спорят като лудите, забравяйки че звукът с всичките му качества, се подлага на СУБЕКТИВНА оценка. Всеки си има уши, вкусове и т.н. Но да не пренебрегваме зарад това обективните особенности.  :drinks:
Мен тия дни в работата ми пее това, част от 5-лампов супер, който градя с кеф:

Налепих я за 20 минутки, изходен от Даугава (трафът е за 6П3С!). Пее ми като славейче на 260 волта захранващо. Без да изпадаме в телешки заплес - схемата може да се подобри много с някаква обратна връзка, трафът НЕ е за тази ламба, ама какво от това - пее като птиче.  :master2:  :hi:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 05 Февруари, 2014, 13:42:52 »
Значи си уцелил правилния трансформатор :good: За емисионната способност на катода има един много прост метод.Пускаш отопление на катода и мериш тока в отоплението,не напрежение!Тока според това какво пише в справочниците.Примерно 760 ма за споменатите лампи.Оставяш лампата добре да се загрее  около 10 минути и с мултицет мериш съпротивлението между катод и първа решетка като + на омметъра е на първа решетка.Показва някакво съпротивление тъй като я включваш като най обикновен маломощен диод.За проба го правиш първо с гарантирано нова и изправна лампа.После същата процедура със "съмнителната".Не гарантира 100% точност ако подбираш лампи със еднаква емисия на катода обаче със сигурност открива стари и изтощени лампи.За съжаление други дефекти късо между решетки или провиснали решетки по тоя метод не е възможно да откриеш :) Алхимий от времето на старите лампови кутий,тогава далече не всеки техник е имал лампомер :) Валери се услушва и си кюта,нищо не пише,ама сега ще го раздвижим.
Валери аз тука разрових из кутийте и мога да ти предложа 6П14П,6П15П,6П45С,6Ф3П,ГМИ6 6Н1П,6Н2П,6Н3П,ECL82,ECL85.По две да си направиш стерео :) Избирай,подарък като за начинаещ аудиофанат :drinks:

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 05 Февруари, 2014, 14:10:05 »
Като ме разбирам много-много от това което обсъждате, само чета  :) , и ми е интересно и от полза  :drinks: . А иначе тези ГМИ-6, двоен тетрод ли са? Т.е. с една такава и с една примерно 6Н8С може ли да се изкара стерео? И какви цокли трябват за тези ГМИ-6, имат и "рога", на рогата цокъл ли се поставя  :unknown: , интересна лампа.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #10 -: 05 Февруари, 2014, 15:12:47 »
Да двоен тетрод са могат да се ползват за това което искаш, както искаш. НО са  Импулсния аналог на ГУ29  а ти няма д я ползваш импулсно така че  ти е по-подходяща Gu 29,  която прави такива ефекти:

http://www.tforumhifi.com/t3916p30-e-arrivato-er-cinese

+за предусилвател Ецц88
- Рогата са анодите.   ;)
Цокли за нея има, Имаше дев един интернев нагазин, май не е ди, май и в елимекс имаше от старите.

-от горепредложените ти 6п45с e супер модерна  импулсна лампа, която свири. Има изписано по нашите форуми бая за нея и малкото и братче 6п36с.

Тез лампи си искат да им навиеш истински изходни трафове със скрап няма да усетиш разликата....

ЕЛ83, що да не свири Видеоусилвател е все пак, щом с това се справя  едните ниски честоти ще си ги плющи като стой та гледай. Пускал съм я тестово с траф който не беше за нейното сътрешно съпротивление и пак свиреше. Хич не е лоша лампа за аудио
« Последна редакция: 05 Февруари, 2014, 15:19:30 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 05 Февруари, 2014, 15:31:47 »
Даа, яка лампа е ГМИ-6, не е за мен, ще се спра на ECL82 или ECL85.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #12 -: 05 Февруари, 2014, 15:41:22 »
И ецл85  и ЕЦЛ82 като звук не могат да се мерят с ECL86, тя си е на първо място при комбинетата... Ако си правил с нея амп, другите 2 са само разочарование в сравнение...
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 05 Февруари, 2014, 15:55:46 »
Правил съм с ПЦЛ86, но нещо не ми харесва  :-[ .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 05 Февруари, 2014, 19:01:24 »
ECL85 е лампа за вертикално отклонение,ECL82 си е ширпотреба :) ECL86 слагат на радио приемници приемници от по висок клас и телевизионни приемници.По повод за изходните трансформатори има една много хубава статия на Алексей Шалин :good: Повечето аудиофанати я знаят "   ВЫХОДНЫЕ ТРАНСФОРМАТОРЫ НА ВСЕ СЛУЧАИ ЖИЗНИ" и продължението "ВЫХОДНЫЕ ТРАНСФОРМАТОРЫ НА ВСЕ СЛУЧАИ ЖИЗНИ-2" Може да свърши работа на някой.

http://www.tchernovaudio.com/content/VIKhODNIE-TRANSFORMATORI-NA-VSE-SLUChAI-ZhIZNI/

http://www.tchernovaudio.com/content/VIKhODNIE-TRANSFORMATORI-NA-VSE-SLUChAI-ZhIZNI-2/

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |