При старите електромеханични електромери 3 са основните фактори, влияещи скоростта на въртене на диска на електромера-BlW- от тях всеки консуматор кандидат престъпник-не мога да намеря друго определение по-подходящо-ако разглеждаме нещата по посока доставчик -потребител може да въздейства евентуално върху скоростта на въртене на диска на електромера само както origo писа чрез изменение на W= 2pf,където f е честотата на тока през токовата намотка на електромера. Всички смислени схеми, които са се появили в мрежата и идват предимно от бившия съветски съюз съдържат импулсен генератор по някакъв начин синхронизиран или управляван от мрежовото напрежение.Повечето от схемите са на базата на микроконтролер, но има и само на транзистори . При всички идеята е да се предизвика пренасищане на сърцевината на магнитопровода от ВЧ. токове(магнитопровода на електромера), което намалява чувствителносттат.е. скоростта на въртене на диска на електромера. Принципно е вярно и е възможно, проучвал съм и съм събрал повече от свободно разпространените схеми на тези устройства. Не съм правил експерименти.Ако има желаещи мога да ги намеря и да ги предоставя, макар че са достъпни нза всеки на Pozitron-руски специализиран сайт за спиране на електромери.Който писа че за новите това не било възможно да не го обиждам но е пълен профан - точно при тях стават най-големите далавери. В тях участвуват хора от енергоразпределителните дружества - инкасатори или монтажници. Те предлагат смяна на чипа на електромера срещу определена сума -примерно минус 20 процента== 200лева. Обаче след тях може да дойде друг, който не е в играта и когато засече сменения чип-не съм играл и не мога да кажа какво следва.