| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Направи си сам електромагнит  (Прочетена 15604 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Марин

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 0
Направи си сам електромагнит
« -: 23 Януари, 2014, 16:13:40 »
Привет на всички, решил съм да си направя електромагнит, който да вдига около 50 кг. тежест. Много моля, ако някой може да ми даде формулите с които да изчисля необходимите ми: напрежение, сечение на проводника, сечение на сърцевината, брой навивки, дължина на проводника, необходимия ампераж и съпротивлението. Предварително благодаря на всички които се отзоват на молбата ми за помощ.

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • Публикации: 117
  • Населено място: Пловдив
  • LZ1ANB
Re: Направи си сам електромагнит
« Отговор #1 -: 23 Януари, 2014, 17:35:29 »
Извинявам се за спама, но ми е много интересно какво искаш да вдигаш с този магнит  :unknown:
Man muss nur wollen und daran glauben, dann wird es gelingen!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 23 Януари, 2014, 21:49:56 »
Тези килограми са лесно постижими със затворен магнитопровод, т.е. ако вдигаш котва с точното сечение и размери която плътно да приляга към другата част от магнитопровода с намотката, в противен случай е по-трудно. Иначе е лесно да се направи и ефективно захранване на чудесията, шотки диод антипаралелно на намотката която е свързана към +12 волта да речем и един як мосфет от другия й край към маса. Отпушваш за кратко мосфета до повишаване на тока през намотката до желаната стойност, после го запушваш и тока започва да циркулира в намотката и диода, активните загуби в намотката и диода естествено водят до бавно спадане на тока, като след като спадне под определена стойост отново за малко отпушваш мосфета да дозаредиш, може да изпукаш над 50 ампера в намотката, при консумация от захранващия източник под 10 - 15 ампера, от комп захранване ще го храниш спокойно :) Това не отговаря на въпроса ти за оразмеряване на електромагнита, но може би дава идея за решаването на по-важен проблем който ще се появи след това. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен soton

• Квантов електрон
  • Публикации: 398
« Отговор #3 -: 24 Януари, 2014, 07:38:26 »
Що за термин е това "антипаралелно" свързване на индуктивност и диод - такова няма в електрониката!
0878640251

близо до София

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 24 Януари, 2014, 10:20:21 »
Ами използва се при обратните диоди на транзисторите, реално наистина нищо не значи но всеки се досеща за какво става въпрос, диода е свързан с катода към края на намотката който е свързан към + а анода към края й който е свързан към -.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Марин

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #5 -: 24 Януари, 2014, 11:53:27 »
Това не отговаря на въпроса ти за оразмеряване на електромагнита, но може би дава идея за решаването на по-важен проблем който ще се появи след това. Успех!
Благодаря за информацията, но мисля че трябва първо да направя изчисленията, да го направя и после да се притеснявам за проблемите който ще възникнат, или иначе казано, всяко нещо по реда си. Колкото до това какво ще правя, когато го направя (ако го направя), ще пиша, защото ако сега го споделя ще отклоня дискусията в друга посока и без това виждам, че темата започва да се отклонява от въпроса ми.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 24 Януари, 2014, 11:59:51 »
Мда, сигурно е за двигател с вътрешно горене пак :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Последна редакция: 24 Януари, 2014, 12:09:42 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #8 -: 24 Януари, 2014, 12:42:07 »
Мда, сигурно е за двигател с вътрешно горене пак :)
И на мен ми мина през ума това  :o , но може и друго да е. Иначе доста ампери примерно на 12 Волта ако е, ще дърпа.

Неактивен Марин

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #9 -: 24 Януари, 2014, 16:37:23 »
Благодаря на Pichaga933 за помоща, остава само да пусна публикациите през преводача, а относно двигателите с вътрешно горене, доколкото ми е известно те тежат повече от 50 кг., а и за какво ми е да ги вдигам с електромагнит, когато за целта има либетки?

Неактивен Марин

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #10 -: 24 Януари, 2014, 18:06:11 »
... "либетки" :   :o
Неразбрах, знаеш ли нещо по темата или просто парадираш със знанията си по правопис.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 24 Януари, 2014, 18:19:14 »
Хм, с правопис няма начин да парадираш, ами просто  го използваш. :D

Сложи си Add on, на браузъра - лексикален  коректор. Много помага. Лично за Мозила  ползвам, супер лесно се инсталва и ти подчертава всяка сгрешена дума.

Тези неща, гугъл преводача, малко ме съмнява да ти помогне за тях, но пробвай... 

Качи снимки на творението като напреднеш, ще е интересно.  :good:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 24 Януари, 2014, 18:39:52 »
Да, аз нямах предвид че ще вдигаш целия ДВГ, просто преди се мотаеха из форума някакви индивиди които искаха на мястото на свещта да инсталират електромагнит с който да привличат буталата и така двигателя да стане перпетуум мобиле. Радвам се да разбера че ти не си от тях.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 24 Януари, 2014, 18:42:33 »
Мале, народа съвсем е полудял,  а какво ще правят ако буталата и биелите са от немагнитна сплав  :D

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
  • Публикации: 524
« Отговор #14 -: 24 Януари, 2014, 21:16:11 »
Аз пък допускам, това му е изпитно задание и понеже не е слушал в час, сега иска някой да му направи темата.  :D

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |