Днес оживих едно дъно на 82.като вадих паметите за почистване,чак крачета имаше ръждясали и изгнили в цоклите.Също ив цоклите където са седяли някога руски епроми имаше и доста части от жълти крачета!Смених цоклите на епромите,запоих процесора без цокъл и монтирах нови памети.Имаше и липси няколко чипчета,набавих ги и всичко стартира.
Контсатирах следния дефект!При включване - пълен екран с боклуци синволи!Понякога някой мигат други-не.След повторно включване компютъра стартира и си влиза в бейсиг.Понякога тръгва от раз,но доста пъти се повтаря първия проблем?
Всички монтирани от мен чипове,са тествани на съседен -работещ правец !Освен комплекта памети,Които даже не съм тествал с нищо понеже,на мястото където го ремонтирам нямам нито флопи нито нищо!Не вярвам сам да съм си създал - дефекта!
ТЕСТ-2 като монтирам продос платката и една червена-рам на първи слот,след стартиране казва че няма 64кб памет за да продължи.Това на другия до него тестови правец го - няма и продоса-си стартира нормално.Той също е 82 и се нуждае от допълнителната рам за да трътне продос-платката.
Дали е възможно да има лоша памет или контакт на някой от чиповете,въпреки че пръсках със спрей цоклите?Или да пробвам банка по банка?Тия бг-цокли не ми вдъхват никакво доверие,всички ги знаят що за стока са.За това избягвам многото вадене и слагане на чипове в тях.
Този дефект със нормалното стартиране се сереща при доста Правеци.На две или три включвания в мрежата стартира нормално веднаж.Може ли с ресетите да прави нещо? Дайте насоки...Или да има два дефекта?