| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Ремонт на радио Марек  (Прочетена 16943 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
Ремонт на радио Марек
« -: 13 Ноември, 2012, 19:03:14 »
Започна ремонта на радио Марек. Като цяло шасито е ок, но имаше скъсани проводници на бобини. Запоих ги, запалих радиото през лампа, наработиха се кондерите и махнах лампата. Проблема е, че на всички обхвати има само фиууу фиууу и с 300 мъки някъде захапва някоя станция, но примерно на целия обхват само една. Явно е разцентровано, но аз нямам достатъчно познания и уреди, за да го настроя. Понеже съм любознателен, бихте ли ми казали какви уреди са необходими за настройка от подобен род ? Може пък някой ден да успея да се сдобия с такъв уред и да си го настроя.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
Re: Ремонт на радио Марек
« Отговор #1 -: 13 Ноември, 2012, 19:05:08 »
Ще се заема с реставрация на кутията. А имам още един Марек, който ми е за донор, може да се пробвам да му прехвърля бобинния блок на този ще видим кое ще е по-лесно.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #2 -: 13 Ноември, 2012, 19:05:42 »
Днес имах малко време да направя опита със смяната на бобинния блок от другия Марек. Не бързам да свалям оригиналния и затова внимателно разкачих блока от другото радио заедно с прилежащите му кондензатори. Посредством жици, свързах новия блок на мястото на стария. Първоначално не се получи, но после видях че съм пропуснал да замася блока. Всичко вече работи с един малък недостатък. Обхвата е изместен и започва някъде от средата на скалата и работи на дясно. В лявата половина на скалата не се чува нищо на нито един от обхватите. Има ли начин това да се оправи без да разкажа играта на всичко. Прилагам видео клип, за да стане по-ясно.

http://youtu.be/cyIp4AVgvFA

При всички положения ще сменя двата блока защото с новия поне хващам станции, ако ще и само в едната половина на скалата.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #3 -: 13 Ноември, 2012, 19:06:46 »
Проверих дали въздушния кондензатор не дава на късо. С мултицета не дава никъде късо. За всеки случай ще закача въздушния кондензатор от другото шаси да видим ще има ли ефект.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #4 -: 13 Ноември, 2012, 19:08:50 »
Смених кондензатора към първа решетка на UCH21, който е 50pF с нов 47pF. Интересното е, че и на двата ми марека резистор няма, а по схема трябва да е там. Да сложа ли резистор или да го оставя както си е, бъдещето ще покаже.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #5 -: 13 Ноември, 2012, 19:09:46 »
Там имам -7.95 волта, но мултиметъра ми не е хубав цифровия, може и да не е точно толкова.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #6 -: 16 Ноември, 2012, 10:57:12 »
Тези дни като ми остане малко свободно време ще монтирам блока на мястото на стария и ще дам инфо какво е станало.  В момента съм го свързал с проводници към радиото и ме съмнява, че тези проводници се явяват като допълнителни намотки към осцилаторната бобина и от там тя осцилира на по-ниска честота. Теорията ми обаче предстои да се потвърди или отхвърли.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #7 -: 16 Ноември, 2012, 17:24:07 »
Ако не са много дълги не пречат :)

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #8 -: 16 Ноември, 2012, 18:49:52 »
Око 15-20см са. Но и така да остане - берекет. По-добре да хващам на половината скала отколкото нищо :)

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #9 -: 16 Ноември, 2012, 20:18:32 »
Все пак ако имаш друг променлив кондензатор опитай с него.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #10 -: 16 Ноември, 2012, 20:20:09 »
Имам, но с него съвсем нищо не се чува, не мога да си обясня защо.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 16 Ноември, 2012, 20:24:18 »
Отгоре над двете секции има два донастройващи кондензатора, въртят се с отверка. Може да са въртяни, опитай да ги завъртиш нанякъде, важни са.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #12 -: 16 Ноември, 2012, 21:57:01 »
Да, знам ги. Същите ги има и отдолу на бобиния блок. Пробвах с тях да изместя обхвата, но не се получи. Дано ми остане време събота и неделя да го сглобя, че трябва да зидам един комин и не знам как ще съм с времето. След това ще му диря колая. Но мен и така ме устройва общо взето си работи, само дето 35-40% от скалата е безмълвна.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #13 -: 16 Ноември, 2012, 23:51:31 »
Не е добре да се върти нещо неизвестно за какво служещо :) общо взето тези кондензатори служат за спрягане входния с хетеродинния кръг.Ако ги разстроиш приемника ще оглушее.Те се пипат само ако имаш сигналгенератор и  знаеш точките за спрягане.Те са индивидуални за различните радиопиемници.Има методика по която се прави,Изобщо да се върти каквото и да е в бобинните блокове без съответната апаратура не е добра идея.После започват едни мъки  ???

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 17 Ноември, 2012, 08:50:58 »
Асене, по принцип е така както казваш за въртенето на сърцевини, кондензатори, тримери и т.н., но аз досега съм забелязал, че това почти не е в сила за старите апарати. Дали от времето, стареене на елементи и т.н., те се разстройват, най-вече МЧУ-тата, че дори и сърцевините на входни и осцилаторни бобини. Настройвам ги "на ухо" защото нямам необходимата апаратура, и трябва да кажа, че не е толкова трудно или фатално. По-трудни за настройка са МЧУ-тата на УКВ-то при транзисторите Селена, но и там им намерих колая  :D . А радиото на Мано просто може и да има или прекъсване на кондензатор, студена спойка или кой-знае какви най-неподозирани повреди характерни за старите сандъци  :unknown: . Едно от първите ми възтановени радиа е Мелодия-2, при него нямах прием на ДВ, като тръгнах по схемата му, открих че един кондензатор липсва, просто беше се откачил от спойката и паднал. Така, че всичко може да е, успех Мано, действай  ??? . (Много ми харесва големия набор от емотикони  :) :D :blum1: :mad: :blum2: , наздраве  :drinks: )

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |