виждате ли тази иконка
хехе е познайте! Не се ли сещате?Ще ви зарадвам със следната
новина! На тая машина можеш да туриш и малко флопи, уловката е, че е нужно да си
форматираш 1.44 дискетата като 720, понеже контролера и BIOSa до толкоз поддържат.
Ако нямаш дискети от капацитет 720КБ, за целта ще трябва само да лепнеш едно тиксе на
дясното отворче на дискетата и да я форматираш с капацитет 720КБ .
Е това е успех! Няма да имаш никъв проблем
Аз на моят правец така си качих началните програми (NC нортън командъра) и след това вече си
прехвърлям през паралелният и серялният портове данните , щото занимавката с дискети
особенно големи е мъка!А ако дискът ти неще да се форматира и да си направи дял, ще се
наложи да му удариш един формат на ниско ниво!Изпитан метод е и действа така оправих 10ина
харда
става по следният начин
За целта в дискетата на DOSa независимо от версията
трябва да имаш следните файлове (програми) :
DEBUG.EXE - чрез това форматираш на ниско ниво
FDISK.EXE - чрез това си правиш дял
FORMAT.COM - чрез това форматираш по нормалният начин
SYS.COM - чрез това правиш диска да е системен
зареждаш DOSa от дискетата
отиваш на С:
Ако неще (най-вероятно така ще стане)
Връщаш се на дискетата чрез FDISK.EXE проверяваш дали диска се вижда и има ли дял.
Ако се вижда и има дял просто го форматираш с FORMAT.COM и му задаваш да копира системните фалове.
ако мяна дял тогава се прибегва до DEBUG.EXE через който ще извикаш BIOSa на дисковият контролер.
става по следният начин:
щом стартираш DEBUG.EXE ще ти зилезне едно тиренце само -
тогава въведи следното:
G=C800:5
и дай ентър
ще ти излезне SETUPa на BIOSa на дисковият контролер
там следвай инструкциите ,внимателно чети, когато те попита искаш ли сам да вкараш параметрите на форматирането му дай (N) че не искаш, освен ако на самият хард нямаш таблица с фабрично написани параметри за лошите сектори, там вече не знам какво и как да въвеждаш, ще трябва сам да се справяш, след като го пуснеш да форматира ще ти излезне надпис
Formatting. . .
не го закачай изчакай го да приключи, за около 5 минути става, дори да си мислиш, че е забило не е, спокойно диода ще мига на равни итервали!
е, когато приключи тази фаза на ниско форматиране, рестартираш пак зареждаш от флопито правиш си дял и форматираш по обичайният начин, незабравай да си направиш дялът системен чрез SYS.COM!
А:\SYS C:\
Мисля, че бях достатъчно изчерпателен и полезен
УСПЕХ!