| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Извеждане на чинчове ,на телевизор с антенен вход  (Прочетена 14641 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Re: Извеждане на чинчове ,на телевизор с антенен вход
« Отговор #15 -: 30 Октомври, 2013, 17:09:14 »
как става този номер.

Видеоканала при мч на звука 5.5 и 6.5 мхц се различава по ширина.Ефирните предаватели ползваха радиоканала по OIRT като само промениха кодировката на видеото в PAL.По CCIR радиоканала е по тесен.Не се знае вашия кабелен оператор по кой стандарт работи.Ефирна вече няма.Ако телевизора е правил този дефект и преди смяната на тунера проблема според мен е в честотата на VCO.Така от дистанция поред инфото това излиза.Добре е да се види в сервизното меню за AFC каква стойност е дадена.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #16 -: 31 Октомври, 2013, 09:06:26 »
Имах преди време подобен проблем с моето Сони.Измести си настройката като периодично се налагаше да настройвам,не избираше добре програмите.След изваждане на мчуто и проверка с лупа се оказа лоши спойки на интеграла.Презапоих с КОЛОФОН И НЕ С КИТАЙСКИ ТИНОЛ и проблема се отстрани.Сонито има често срещан дефект лоши спойки на интеграла в мчу.Това е от моя опит.Презапои обаче всички крака на интеграла.Някой спойки видимо са добре но не е така.Смъкни мчуто с ширмовка и много колофон след това оправи отворите с клечка за зъби.Ако имаш вакумен поялник е по-лесно но аз нямах.Внимавай да не дигнеш някой смд елементи!!!Изпитано.Дори и да смениш ново мчу не е гаранция,че на новото няма лоши спойки.Допускам и лоша спойка на буксата на антената защото се мърда при всяко слагане на антена.

Неактивен mjet

• Квантов електрон
  • Публикации: 177
  • Населено място: София
« Отговор #17 -: 31 Октомври, 2013, 13:51:20 »
И аз имах подобен проблем с такова Сони преди години. Тогава си спомням че смених кондензаторите С155,156,202 и 203 и проблема изчезна. Не си спомням точно от кой беше. Пробвай. Може да имаш късмет.
Схемата е тук: http://dox.bg/files/dw?a=5acfb0a451
Преполагам е същата.
Едно устройство,ако тръгне от раз,значи нещо не е в ред :)

Неактивен Господинов

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 71
  • Населено място: Шумен
« Отговор #18 -: 31 Октомври, 2013, 15:38:02 »
Да ,това е схемата ,сърдечно благодаря за положеният труд , ще пробвам и докладвам какво е станало.

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #19 -: 02 Ноември, 2013, 11:14:31 »
Четох цялата полемика ще добавя че въпросните МЧУ са толкова известни на ТВ техниците с този си дефект .Това се дължи на лошо покритие на изводите на кръговете на МЧУ Детектора и този на АFC  . Трябва само да се извадят внимателно с помпата да се почистят изводите и отново да се монтират. По въпроса за чинчовете изпълнете схемата това е отделна платка дегалванизирането се прави със захранващия трансформатор .Но трябва да се направи превключването на видео сигнала с някой аналогов ключ .Най-елементарния в случая е ТЕА2014 за видеото  и  някаква схема с 4053 много популярен аналогов ключ за звуковия съпровод. Употребата на декодер с модулатор за антената ви прави пак аналогов сигнал. С малко повече труд си струва да пробвате. В :)се пак за предпочитане е пиенето на вода от извора директно.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #20 -: 02 Ноември, 2013, 19:35:24 »
Не винаги, понякога при некачествени чинчове влиза брум в изображението и се получава едно неприятно биене, което го  няма при подаване на сигнала по ВЧ :) Така че нищо не е абсолютно. По ВЧ пък ако не е достатъчно добро АРУ и динамиката на тунера и МЧУ започват други дефекти. Лично аз съм инсталирал на Айва и Сони по ВЧ образа е кристал, няма моарета няма снежинки всичко е ок. Така че всичко е до телевизора.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Господинов

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #21 -: 04 Ноември, 2013, 11:07:04 »
До pana:Четох цялата полемика ще добавя че въпросните МЧУ са толкова известни на ТВ техниците с този си дефект .Това се дължи на лошо покритие на изводите на кръговете на МЧУ Детектора и този на АFC  . Трябва само да се извадят внимателно с помпата да се почистят изводите и отново да се монтират.

Можете ли за ми обясните по просто .Разбирам ,че трябва да презапоя пиновете на МЧУ-то  наново  или греша .Благодаря.

Неактивен pe6oslav

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 7
  • Населено място: Razgrad
« Отговор #22 -: 04 Ноември, 2013, 12:08:47 »
Аз съм повече ЗА извеждането на чинчове.От декодирането в AV и после още един път във високочестотен сигнал после тунери и МЧУ-та сигнала изминава едни ненужни пътища.Да не говорим че в повечето случай МЧУ-тата доизменят видео сигнала и се разваля съотношението на яркостния и цветоразносния сигнал.Лошото е че с аудио сигнала се получава малко сложно защото няма как да му се регулира силата на звука от ТВ, понеже аз друг вариант не виждам освен сигнала да се подаде на входа на НЧУ.С доста играчка може да се вкара филтър в захранването и да се премахне това офазяване мисля може да се взаимства от входното захранване на "ЕЛЕКТРОН" , ще пробвам скоро с едно "Велико Търново" входовете може да се превключват с електронен ключ а звука да се регулира с електронен потенциометър, но всичко това си е голяма играчка.И в крайна сметка според мен пак си заслужава ако всичко се направи добре.  :yes:

Неактивен Господинов

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #23 -: 05 Ноември, 2013, 16:13:13 »
Това са въпросните бобини.

Активен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 05 Ноември, 2013, 17:18:19 »
Въпросната бобина.

Неактивен Господинов

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #25 -: 06 Ноември, 2013, 09:43:51 »
Благодаря Ви за труда ! сега ще изкарам тази бобинка ,ще и почистя изводите и отново ще я припоя ,дано се реши проблема.Но според lz2xl ,трябва само да завъртя бобината както казва той ,в правилната посока ,сега пак шах,защото едното предполага вадене на МЧУ-то , а другото е доста по -лесна манипулация по него.
« Последна редакция: 06 Ноември, 2013, 09:53:21 от Господинов »

Активен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 06 Ноември, 2013, 17:52:24 »
Ти не четеш приятелю линка който дадох преди време,никой не може да ти даде точна диагноза какво точно е станало.Така от дистанция.Възможни варианти.Първи,остаряла феритна сърцевина.Врътваш и си идва на мастото,Запомняш как е била и пробваш в двете посоки по малко.Втори кофти спойки около VCO или AFT може и на двете места.Проверяваш и презапояваш.Трети вариант,окислен или дефектен кондензатор в кръга на VCO.Какво се прави има писано в линка.Там има и снимка.
« Последна редакция: 06 Ноември, 2013, 20:24:49 от lz2xl »

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #27 -: 06 Ноември, 2013, 19:25:57 »
  Мисля че  на този тип МЧУ  кондензаторите на двата кръга са отвън .Не са под основата на филтрите .Последното Сони  което правих  е на мой личен познат. Беше преди две години дори се учудих че досега този дефект не му се е проявявал . Направих процедурата и върнах блокчето. Проблема е че  изводите на бобините са  с покритие то се отлепва от извода макар че привидно излежда запоен.Нещо подобно като на българските телевизори  В.Търново  с цоклите на платките .

Активен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 06 Ноември, 2013, 19:34:35 »
Ако са отвън още по добре,ще се четат стойностите им :) Изводите обикновено са железни,поне магнита ги привлича.Може да са ги калайдисвали по химичен път.

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #29 -: 07 Ноември, 2013, 08:00:58 »
Имам тук и аз едно такова Сони правено На запад .Няма звук на 6,5 Все не остава време за него . Но за бобините съм сигурен.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |