Пробвал съм!Щом пиша тук и споделям информация,значи съм прекарал цели безсънни нощи в проби и тестове,навремето!Ха ха.
Интересен е факта,че картите които работят на 8-битова шина си работят и на 16,но обратното-не.Даже съм ги пробвал на маркови АТ-машини 8-битови.Няма братче.Няма ли втори вегеа-биос записан, не палят.За 486,е същата работа,с изолация,без изолация.Като я вкарам цялата без изолация на по съвременна машина с 16-битов слот - тръгваг всички.Тук понеже темата е за Имко-4 и за това е важно,да разберем с кои и какви карти-бачка.Всеки прави снимки и споделя опит.Аз бях до тук с моите изводи.Картите с два биос чипа тръгват на Имко-4.Знам,че два биос чипа е силно казано,просто давам пример.Два големи КАТО биос чипове!То е ясно,че единия не е биос,а има и някякъв запис в него за да стартира на 8-битова шина.Не съм изслезвал обстойно как работи.Преди години споделяхме с колегата HELP40 тази тема и той щеше да се залавя да прави някаква доработка с чип на обикновенна вегеа карта която да стартира и да бачка в 8-битова шина,но до къде е стигнал,не знам.Минаха години от тогава.
Имам и 486-тици на които старите карти стартират само на един от многото слотове,щото чука и избира irq,при стартиране и ако се засече с нещо друго устройство или платка може и памет-няма палене! Сладко беше преди години някой колега новобранец,бачкащ в сервиз за компютри - бучи платка,не светне па я изхвърли в кашона при повредените. Пък аз събирах повредени платки за части.МмМмМм.Имаше едни години който се хване отваря фирма за компютри ,назначаваха млади момчета уж да се учат и имаше бного брак-части.Сегашно време тия части станаха ценност и ние интусиазтите правим опити от любов към спорта.