Колеги!
1. Подмагнитващия дросел е независим. Захранва се през един резистор от изправеното високо напрежение, който е бил премахнат от пишман майстора, дето е поправял радиото някога. Поради този факт дроселът просто е прегорял, разтапяйки целия битум в себе си, пълнейки въздушната междина. Има сто зилиарда навивки от обидно тънък проводник. Не мерси. Освен това хартията на оригиналния говорител е изтъняла и няма здравина. Новия си е прекрасен, звучи страхотно.
2. И аз гледах тъпо бакелитените шасита известно време. Опитали са да олекотят конструкцията явно. Но като гледам и виниловите кабели вътре, явно е било писък на модата. Даже има и дата!
Но да се върна на тестовете!
Смених още един кондензатор, оправих 1-2 грешни връзки, позамерих и пуснах. Искам да отбележа, че ползвам старите лампи, а те са доста жалки на вид. Зверски са наработени.
1. Окото не работи. Идват му напреженията, грее отоплението но не електролуминесцира, така да се каже. Може да е прекъсната вътре или нещо я държи запушена, ще прегледам.
2. Има около 30% брум, дори при превключено на грамофон и заземяване на входа. Ядец...
3. Мистър пишман майстора го е закъсал. Някога се е повредил потенциометъра за силата на звука, той се е опитал да го смени, но е установил че потенциометрите в този приемник са създадени да правят главоболие на любителите на сандъци - с 4 извода са. Има един извод с фиксирано съпротивление. Освен това веригата за обратна връзка и корекция на тона е меко казано НЕОРТОДОКСАЛНА. Не знам как да нарека тази толкова всеобхватна, комплексна и сложна обратна връзка, но наброявам към 4 вериги, ако въобще съм прав.
Потенциометърът, който визирам е R11/12. Към момента ситуацията е следната:
Сигналът идва от анода на триодната част на ECH21 през С84 и отива на плъзгача на новия (трикрак) потенциометър. Горния му край си отива към R47 и R50 както си е положено. Дотук с приликите. Долния край, който трябва да се свърже с С128/R57 от веригата за ОВ при трансформатора, е даден на земя. А пък проводникът от С126/R34 си виси във въздуха.
Имайки пред вид цялата сложност на ОВ предполагам, че няма как да работят нормално нещата в този вид. Да, радиото работи, но при усилване над 10-15% пращи при високите честоти. Иначе има сила, но...
Моля майсторите да помогнат! Тази верига за ОВ ми е малко над възможностите да я обхвана с мисъл. Освен това мисля, че индикаторката не работи заради тези промени. Тя взима сигнал от средната точка R48/R49.