| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Ремонт и реставрация на "Orion" typ 311  (Прочетена 12218 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен mjet

• Квантов електрон
  • Публикации: 177
  • Населено място: София
Ремонт и реставрация на "Orion" typ 311
« -: 06 Септември, 2013, 17:01:36 »
Здравейте всички. Както обещах в поста на "Даугавата" разглобих и започнах ремонта и реставрацията на "Орион" 311. Снимах го при разглобяването. Не виждам липси, коео е учудващо. Виждам че са разкачени изходният траф и дросела на захранването. Ще видя защо. Прилагам снимките тук : http://prikachi.com/gallery_view.php?user=29450&gal=14769
Желая приятни изкарване на празниците на всички.  ;)
Едно устройство,ако тръгне от раз,значи нещо не е в ред :)

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
Re: Ремонт и реставрация на "Orion" typ 311
« Отговор #1 -: 06 Септември, 2013, 18:31:47 »
 :good: Изглежда страхотно! След едно яко почистване ще му блесне прелестта! Успехи! Ако мога да помогна с нещо - пиши. Настройки, измервания и др.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #2 -: 06 Септември, 2013, 22:14:48 »
Привет колега, 
 аз също имам такова радио но е пипано и прецакано, сега чака мен.... схема имаш ли че аз не откривам ?

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE

Неактивен mjet

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 07 Септември, 2013, 16:25:56 »
Привет колега, 
 аз също имам такова радио но е пипано и прецакано, сега чака мен.... схема имаш ли че аз не откривам ?

Ето ти схемата. Успех  ;)

Неактивен mjet

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 07 Септември, 2013, 16:50:52 »
:good: Изглежда страхотно! След едно яко почистване ще му блесне прелестта! Успехи! Ако мога да помогна с нещо - пиши. Настройки, измервания и др.

Здравей. Имам няколко въпроса:
1. На схемата има една осветителна крушка 5V/0.2A, но не намирам фасонка за нея. Тя за осветление на скалата ли е била? Къде е стояла? Намирам един малък отвор в кутията точно над скалата около 3.5.мм а зад него от вътрешната страна на кутията една конзолка, която явно е държала нещо. Предполагам че е за нея (на снимки Orion311_in_00041.jpg и Orion311_in_00040.jpg).
2. Изгорял е високоговорителя и намотката на електромагнита му (на снимки Orion311_in_00019.jpg и Orion311_in_00022.jpg). Някакви данни за намотките или поне омическото съпротивление, за да се ориентирам как да го пренавия. ;)
3. Външният дизайн - оргинално има ли бял кант в жлеба ограждащ скалата и говорителя и има ли на други места, за да знам как да го боядисвам. Ако си реставрирал твоя снимай го за да го видя, за което ще съм ти много благодарен.
4. МЧУ на 473.6 Мхц ли е или на 468 ?
Предварително благодаря.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #6 -: 08 Септември, 2013, 16:56:59 »
1. На схемата има една осветителна крушка 5V/0.2A, но не намирам фасонка за нея. Тя за осветление на скалата ли е била? Къде е стояла? Намирам един малък отвор в кутията точно над скалата около 3.5.мм а зад него от вътрешната страна на кутията една конзолка, която явно е държала нещо. Предполагам че е за нея (на снимки Orion311_in_00041.jpg и Orion311_in_00040.jpg).

Да, това е скалната лампа. Но нямам идея къде е стояла. Мисля, че ако преодолееш другите проблеми няма да е трудно да се предположи мястото ѝ. Не я забравяй, защото е част от отоплителните вериги май.

2. Изгорял е високоговорителя и намотката на електромагнита му (на снимки Orion311_in_00019.jpg и Orion311_in_00022.jpg). Някакви данни за намотките или поне омическото съпротивление, за да се ориентирам как да го пренавия. ;)

И двете ли са заминали? Тъй като подмагнитването на високоговорителя се използва като филтрационен дросел за захранването (пише 26мА под него), най-доброто което можеш да направиш е да го развиеш внимателно и да броиш навивките. Измери диаметъра на проводника с микрометър. Ако случайно откриеш къде е прекъснал - направи една финна спойка, като застъпиш поне 1,5-2см проводника. Ако не е на едно място - пренавивай. Но за говорителя - нямам си на идея как е оформен конструктивно, може да нямаш как да го центроваш добре, дори ако го пренавиеш. На твое място щях да сложа обикновен говорител с постоянен магнит със същия диаметър и съпротивление на бобинката, и да добавя едно малко дроселче на гърба му за захранването.

3. Външният дизайн - оргинално има ли бял кант в жлеба ограждащ скалата и говорителя и има ли на други места, за да знам как да го боядисвам. Ако си реставрирал твоя снимай го за да го видя, за което ще съм ти много благодарен.

Има 2 варианта на обкантяване, напиши radio orion 311 в гугъла и ще ги видиш на снимки. Както и да го направиш ще е ок!

Предварително благодаря.

И моя орион 420А е на 473.6кХц. Не МХц. МЧУ е междинно-честотен усилвател, а МЧФ е филтъра, и той е на тази честота. Не е фатална честотата коя е, важното е на нея да са спрегнати входните и генераторните кръгове. А МЧФ се настройва лесно, като стигнеш до него. Може да ми дойдеш на гости в работата, имам всичко нужно да го настроим съвсем прилично.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #7 -: 08 Септември, 2013, 20:40:04 »
И още две схеми. Българската е с друга изправителна лампа и МЧ 468 kHz.

Неактивен mjet

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 09 Септември, 2013, 11:15:35 »

Да, това е скалната лампа. Но нямам идея къде е стояла. Мисля, че ако преодолееш другите проблеми няма да е трудно да се предположи мястото ѝ. Не я забравяй, защото е част от отоплителните вериги май.

Благодаря

И двете ли са заминали? Тъй като подмагнитването на високоговорителя се използва като филтрационен дросел за захранването (пише 26мА под него), най-доброто което можеш да направиш е да го развиеш внимателно и да броиш навивките. Измери диаметъра на проводника с микрометър. Ако случайно откриеш къде е прекъснал - направи една финна спойка, като застъпиш поне 1,5-2см проводника. Ако не е на едно място - пренавивай. Но за говорителя - нямам си на идея как е оформен конструктивно, може да нямаш как да го центроваш добре, дори ако го пренавиеш. На твое място щях да сложа обикновен говорител с постоянен магнит със същия диаметър и съпротивление на бобинката, и да добавя едно малко дроселче на гърба му за захранването.

За съжаление и двете са изгоряли, даже намотката на дифузора липсва? на снимка Orion311_in_00046 и Orion311_in_00047. Ако не се справя с пренавиването в краен случей ще заменя говорителчето с по- съвременно, но не ми се ще много. ;)

Има 2 варианта на обкантяване, напиши radio orion 311 в гугъла и ще ги видиш на снимки. Както и да го направиш ще е ок!

Благодаря
Предварително благодаря.

И моя орион 420А е на 473.6кХц. Не МХц. МЧУ е междинно-честотен усилвател, а МЧФ е филтъра, и той е на тази честота. Не е фатална честотата коя е, важното е на нея да са спрегнати входните и генераторните кръгове. А МЧФ се настройва лесно, като стигнеш до него. Може да ми дойдеш на гости в работата, имам всичко нужно да го настроим съвсем прилично.

Благодаря

Неактивен mjet

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 09 Септември, 2013, 11:24:15 »
И още две схеми. Българската е с друга изправителна лампа и МЧ 468 kHz.

Моят е унгарски с  UY21

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #10 -: 09 Септември, 2013, 11:39:29 »
Намесвам се и аз!Виж тази лампичка дали е свързана във веригата на отоплението или във веригата на анодното.Има логика ако е свързана във веригата на анодното да е глинлампа и затова да е изгоряла бобината на говорителя защото е сложена лампа с жичка която да е натоварила анодното и от там бобината. :Има Филипс с такава глинлампа която стои над скалата в малко отворче свързана във веригата на анодното!

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #11 -: 09 Септември, 2013, 13:13:23 »
колеги, благодаря ви за схемата, Успех на всички !!  :hi:

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #12 -: 09 Септември, 2013, 15:53:23 »
Успех и на теб, важното е да я караш полека!
Не може да е глимка лампичката - няма глимки на 5V и съвсем няма глимки, които се ратират за ток - 0,2А. Това си е крушка.
Като снимаш с телефона го дръж малко по-далеч, че не фокусира.
 :hi:
Ама няма я бобинката въобще на говорителя ли?! Някой е бъркочкал в кацата...

Неактивен mjet

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 02 Октомври, 2013, 16:49:21 »
Да за бъркочене, бая беше бъркочен. Имаше преправяне на веригата на отоплението - давани жични резистори накъсо;снимка Orion311_out_0011 ) , анодни вериги прекснати, катоден кондензатор изсъхнал, Филтърен електролит на захранването изсъхнал снимка Orion311_in_0026 подменен с нов 2Х47мФ/320V - снимка Orion311_out_0009. Намотката на шпулата на високоговорителчето липсва, което ме отказа да го възстановявам, но снех данните на намотката на електромагнита на високоговорителя - за колегите да знаят 4700 навивки от ПЕЛ 0.15мм. Направих следната заместваща конструкция, използвайки високоговорител 4 ома 10 вата снимка Orion311_out_0003 и планка за зарепване на изходният траф, снимка Orion311_out_0004, снимка Orion311_out_0005. Лампата наистина е за скалата и участва във веригата на отоплението. За нея намерих съответният цокъл снимка Orion311_out_0006 и монтажът и е показан на снимка Orion311_out_0007. Потенциометъра беше замърсен и едната секция на ключа му не работеше. Беше демонтиран разглобен, изчистен и поправен. За сега токозахранването и НЧУ са функциониращи. Пуснах ги разделно от другите блокове, като отоплението на кенотрона и пентода бяха включени към външно регулируемо захранване (100V-0.18A). За сега съм до тук. Все не ми остава време :D

Неактивен mjet

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 02 Октомври, 2013, 16:50:53 »
Още снимки

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
33327 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2012, 21:40:23
от Ricarq
94 Отговора
57267 Прегледи
Последна публикация 15 Май, 2016, 13:44:10
от Валери
3 Отговора
10024 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2014, 15:31:11
от dobringeorgiev
16 Отговора
16362 Прегледи
Последна публикация 08 Август, 2013, 09:28:01
от Валери
2 Отговора
6343 Прегледи
Последна публикация 12 Август, 2013, 21:21:24
от Валери

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |