Здравей. Имам няколко въпроса:
1. На схемата има една осветителна крушка 5V/0.2A, но не намирам фасонка за нея. Тя за осветление на скалата ли е била? Къде е стояла? Намирам един малък отвор в кутията точно над скалата около 3.5.мм а зад него от вътрешната страна на кутията една конзолка, която явно е държала нещо. Предполагам че е за нея (на снимки Orion311_in_00041.jpg и Orion311_in_00040.jpg).
Да, това е скалната лампа. Но нямам идея къде е стояла. Мисля, че ако преодолееш другите проблеми няма да е трудно да се предположи мястото ѝ. Не я забравяй, защото е част от отоплителните вериги май.
2. Изгорял е високоговорителя и намотката на електромагнита му (на снимки Orion311_in_00019.jpg и Orion311_in_00022.jpg). Някакви данни за намотките или поне омическото съпротивление, за да се ориентирам как да го пренавия.
И двете ли са заминали? Тъй като подмагнитването на високоговорителя се използва като филтрационен дросел за захранването (пише 26мА под него), най-доброто което можеш да направиш е да го развиеш внимателно и да броиш навивките. Измери диаметъра на проводника с микрометър. Ако случайно откриеш къде е прекъснал - направи една финна спойка, като застъпиш поне 1,5-2см проводника. Ако не е на едно място - пренавивай. Но за говорителя - нямам си на идея как е оформен конструктивно, може да нямаш как да го центроваш добре, дори ако го пренавиеш. На твое място щях да сложа обикновен говорител с постоянен магнит със същия диаметър и съпротивление на бобинката, и да добавя едно малко дроселче на гърба му за захранването.
3. Външният дизайн - оргинално има ли бял кант в жлеба ограждащ скалата и говорителя и има ли на други места, за да знам как да го боядисвам. Ако си реставрирал твоя снимай го за да го видя, за което ще съм ти много благодарен.
Има 2 варианта на обкантяване, напиши radio orion 311 в гугъла и ще ги видиш на снимки. Както и да го направиш ще е ок!
4. МЧУ на 473.6 Мхц ли е или на 468 ?
Предварително благодаря.
И моя орион 420А е на 473.6кХц. Не МХц. МЧУ е междинно-честотен усилвател, а МЧФ е филтъра, и той е на тази честота. Не е фатална честотата коя е, важното е на нея да са спрегнати входните и генераторните кръгове. А МЧФ се настройва лесно, като стигнеш до него. Може да ми дойдеш на гости в работата, имам всичко нужно да го настроим съвсем прилично.