| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радио "РОМАНС 69" - феритна антена  (Прочетена 12558 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ombre

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 31
  • Населено място: Плевен
  • Brutally Honest
Здравейте. Зная, че е кощунство да се преработва старата техника. В края на май се сдобих с един екземпляр на "РОМАНС 69". Леко бръмчи при включване в мрежата. Извадих му шасито, изшкурих корпуса, лак - шкурка - лак - шкурка - лак.....  Но... откъм електроника не се получава. Носих го на двама "лампови" майстори - всеки го държа в сервиза си около 20-ина дни и ми го връщат с обяснение, че на СВ "няма никой". Единия поправил цокъл на лампа, втория - сменил една от лампите - EBF 89. Късите вълни леко се хващат тук-там, включвам антена, заземявам го... и на средни - нищо. Даже братски румънски станции няма. Ако има някой запознат - моля да помогне със съвет. Имам налична феритна антена от друго радио. Има ли начин да я свържа, и ако е възможно това - моля обяснете стъпка по стъпка.  :help:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Re: Радио "РОМАНС 69" - феритна антена
« Отговор #1 -: 25 Юли, 2013, 22:53:55 »
Не е добра идея,много трудно ще я настроиш.По добре опъни няколко метра проводник за външна антена.

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 25 Юли, 2013, 22:56:43 »
         Здравей, феритната антена от друго радио едва ли ще даде резултат. По-добро от една 10-15 метрова външна антена няма. Имам доста работещи апарати и ми прави впечатление, че германцевските радиа имат в пъти по-голяма чувствителност от руските. Германцевските, независимо дали са ГеДеРейски или фашистки, съвсем прилично работят на СВ, докато руските предпочитат да казват БЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ.
          Вчера за цял следобед успях да сменя трите електролита на Орфея и като го включих на СВ, на по-голямата част от скалата имаше един мощен и ужасен БЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ, та се чудя какво ли успях да объркам :master2:

Неактивен ombre

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Brutally Honest
« Отговор #3 -: 25 Юли, 2013, 22:57:14 »
Ами пробвах с антена с дължина около 18 метра и изолационни ролки. Никакъв ефект. А на СОКОЛ РП-304 няма никакъв проблем... Може би не съм уцелил майсторите, ма те в Плевен са само двама, които се наемат да "хвърлят едно око".

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 25 Юли, 2013, 23:00:35 »
     Ами ползвай си го като НЧУ. Май за друго не си струват усилията. Има място да поставиш някакъв "транзистор"  с дистанционно, но ти явно искаш да го пребориш да работи на СВ!
http://naneobratmu.byethost5.com/00/romans69.html
« Последна редакция: 25 Юли, 2013, 23:05:52 от Лъчо Минков »

Неактивен ombre

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Brutally Honest
« Отговор #5 -: 25 Юли, 2013, 23:01:40 »
Имаш предвид да намеря клавиш, на който пише "ГР" ? Да, ама няма.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #6 -: 25 Юли, 2013, 23:05:52 »
     Ами ползвай си го като НЧУ. Май за друго не си струват усилията.

Що бе, на СВ може спокойно да си слуша видинския предавател ежедневно. Според мен майсторите са негодни, то вече няма и да намериш добри за лампова техника. Гледам му схемата, не е по-лош от Мелодия на СВ като чувствителност, ECH81+EBF89. Вероятно превключвателите създават проблем - твърде вероятно. И задължително голямата антена - ферита вече не става с тези рехави предаватели. Купи контактен спрей от Практикер (имате го в града) и ги напръскай, след което ги "разщракай" хубаво. За майстор не знам из Плевен... Имаше един като слизаш от Дружба по пътя на тролея, веднага като завие по Русе май се казваше булеварда в 2 рия блок отдясно. Светлин се казваше, стар ТВ майстор - виж го ако още там.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен ombre

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Brutally Honest
« Отговор #7 -: 25 Юли, 2013, 23:11:45 »
Зная го инжинера(майстора) - на булевард "Хр.Ботев" е. Първо към него ме насочиха. По телефона се постарах да говоря много учтиво, но въпреки това ме "посъветва" да хвърля радиото, цит. "в някой гюм". Абсолютно съм наясно, че само той може да свърши работа. Въпреки всичко ще потърся в "Практикер" спрея. В краен случай съм склонен да пратя сандъчето и извън Плевен, стига да тръгне приема на СВ-то.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #8 -: 25 Юли, 2013, 23:19:00 »
Да, верно Ботев беше на медицинския булеварда. Опитай със спрея, ще питам един стар радиолюбител на Сторгозия дали няма да иска да го види, той гаранция ще го оправи, но не знам дали ще се съгласи.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 25 Юли, 2013, 23:21:01 »
 Страхотно е, че не се отказваш! Може и да не си струва усилията, но си струва да опитваш!Скоро ще си намериш по-добро радио. Както казват наШта махала - праИме го до три пъти и ако не стане, почваме от начало. :bravo:

Неактивен ombre

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Brutally Honest
« Отговор #10 -: 25 Юли, 2013, 23:25:32 »
Няма да се откажа - дядо ми имаше такова на село и като малък през ваканциите съм го слушал. Баща ми имаше "Акорд-102". Купих си същото и вечер ми свети приспивно и меко в хола, а лака му е като на салонен роял. Благодаря предварително на всички отзовали се. Надявам се да го подкарам с Ваша помощ.  :drinks:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #11 -: 26 Юли, 2013, 08:39:49 »
Пожелавам успех,радиото вероятно има проблем.Попитай за някой друг техник.Успех

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #12 -: 26 Юли, 2013, 08:57:44 »
Да, сигурно радиото има някаква повреда, явно и на техниците не ин се занимава. Аз също имам "Романс 69" :
 http://valerizd.snimka.bg/radio-amateur/radioaparati-restavracii.632023.25525226
Много добре работи на СВ и на късовълновите обхвати, от Белене съм, в Плевен трябва също да хващаш добре по 10-на станции на СВ и доста по-много на КВ (особено вечер).

Неактивен ombre

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Brutally Honest
« Отговор #13 -: 26 Юли, 2013, 09:05:00 »
Зная, че има какво да се чуе. Акордчето се справя прилично. Последно чух Хоризонт-а в понеделник на романса. Нещо се сг***яса тогава и - край. Отивам за спрея и после пак ще пиша.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #14 -: 26 Юли, 2013, 09:09:24 »
Може и да няма нужда от спрей, преключвателите имат едни контактни пластинки които понякога се закривяват и не дават контакт. Разглобяват се лесно, почистват се и ако има нужда се закривяват, аз лично никога не съм ползвал спрей.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
33334 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2012, 21:40:23
от Ricarq
94 Отговора
57270 Прегледи
Последна публикация 15 Май, 2016, 13:44:10
от Валери
3 Отговора
10024 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2014, 15:31:11
от dobringeorgiev
8 Отговора
9919 Прегледи
Последна публикация 07 Септември, 2013, 22:23:22
от Валери
16 Отговора
16367 Прегледи
Последна публикация 08 Август, 2013, 09:28:01
от Валери

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |