| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Помощ за руски усилвател ВЕГА 10у 120с  (Прочетена 23203 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен crossfire

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 49
  • Населено място: пловдив
Re: Помощ за руски усилвател ВЕГА 10у 120с
« Отговор #30 -: 23 Юли, 2013, 14:06:22 »
Абе колеги взех новите транзистори отпоих старите запоих новите пускам го и гори бушона веднага и има едно съпротивление до изправителните диоди и изпуши и веднага го изключих това от какво може да е неправилно запояване на транзисторите ?

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #31 -: 23 Юли, 2013, 19:48:17 »
А транзисторите здрави ли останаха, на двата канала ли ги смени? Без тонколони ли изгоря предпазителя? Кое съпротивление изпуши?
« Последна редакция: 23 Юли, 2013, 19:54:13 от peppone1 »

Неактивен crossfire

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #32 -: 23 Юли, 2013, 22:28:04 »
ми проблема е от тъпия вивакит дето ми прати прати ли са ми някви други може да пише кт818/19г но дават други параметри и изпушването на резистора до изправителните диоди е защото слюдата е паднала между корпуса на транзистора и радиатора защото 2 транзистора са на 1 радиатор и е окъсявало оправих го от там друг взе да гори и ми писна и го дадох за ремонт ;)

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
« Отговор #33 -: 23 Юли, 2013, 23:47:40 »
Как разбра, че са с други параметри, аз ти дадох примерни стойности на някои транзистори отчита 600 ома на други 700 и колектора е с около 5-10 ома по-малко от емитера, различно е за всеки транзистор и уреда с какво напрежение ги отпушва. Транзисторите и диодите са полупроводникови нелинейни съпротивления, чиято стойност зависи от отпушващото напрежение, което при пълно отпушване достига до 0,2 ома. Параметрите се мерят по коефициент на усилване и ток на колектора и не можеш с омметър да измериш реалното съпротивление, единствено може да провериш дали е здрав, както диодите, само че тук са два диода, свързани противопосочно с общ извод базата. Друг въпрос е че има ментета транзистори, но те се отнасят до китайските, а не за руските, както ги описах в предната тема. Относно до тъпия Викиват, аз избягвам да купувам от там, щото са доста нелюбезни и винаги имам проблеми.

Неактивен crossfire

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #34 -: 24 Юли, 2013, 09:53:02 »
Точно си ме разбрал едно че ми вика оная и ми начука 7 лева доставка а и ментета са ми дали 50 пъти преглеждам схемата всичко е запоено както трябва слюда съм сложил между транзистора и радиатора както и паста емитер база колектор няма как да се объркат имат една посока на слагане не може да ги сложиш обратно после няма как да захванеш радиатора проверих си спойките и пак занесох го на майстор вика колко даде за тея транзистори и аз викам 1 лев производител пише ли аз не той ясно дали са ти ментета и не гледай че пише КТ818/19Г и аз със пълно доверие че са ми пратили каквото трябва си работя и го пускам и ся още проблеми деба и главоците смотани ...  :negative: КОЛЕГИ НЕ ПАЗАРУВАЙТЕ ОТ ВИВАКИТ едно че  ще ви викат може и и да ви напсуват друго че ще ви начукат няква доставка и ще ви продадат ментета ..

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
« Отговор #35 -: 24 Юли, 2013, 13:25:09 »
Тонклоните бяха ли включени, като изгоряха транзисторите и на двата канала ли изгоряха? Просто няма логика, дори и да са ментета, просто ще загряват повече, освен ако не си го усилил много. Може да пробваш с BD911, 912, щото ако щеш вярвай с тях съм сменял SMD: 2SD2391Q, 2SA1037и MJD44H11, на 100Hz телевизор Sharp 70DS-15S, сложих им радиатор и телевизора работеше нормално, без никакви настройки от сервизното меню, въпреки, че оригиналните са високо-честотни. А при НЧУ няма да имаш никаква разлика, щом при 100Hz ТВ нямаше промяна. Така, че слагай му от тях и хич не го мисли, ако можеш  да им обърнеш изводите. За Викиват мислех да го добавя в темата "Некоректни търговски вериги".  Преди 10г. бях купил оптика KSS-213B и още като я отворих видях че беше отпоена транспортната спойка и беше въртян тримера и като я сложих на Сонито, работеше около 2 часа и след това отказа да приема всички дискове, очевидно я бяха свалили от издухана уредба, а и цената беше около 63 лв. В друг магазин я намерих за 36лв., а по-късно и за 10лв. и последната работи и до днес.
« Последна редакция: 24 Юли, 2013, 13:49:09 от peppone1 »

Неактивен crossfire

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #36 -: 25 Юли, 2013, 09:47:13 »
Ми колега до понеделник съм на село а и вече го дадох за ремонт тази идната седмица би трябвало да е готов ако не е си го взимам и ще слагам други транзистори.

Неактивен miroton

• Квантов електрон
  • Публикации: 133
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #37 -: 25 Юли, 2013, 14:49:26 »
Не бързаи да си го взимаш че само транзистори ще купуваш.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
« Отговор #38 -: 25 Юли, 2013, 16:42:50 »
Не бързаи да си го взимаш че само транзистори ще купуваш.

Подържам на 100%

Неактивен crossfire

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #39 -: 30 Юли, 2013, 15:10:13 »
Ми нормално как няма да купувам като продават ментета ... хубаво че не сменях на студиото че исках да му сложа KD503 ама lz2xl подкрепи мнението че и тези румънските са добре независимо че толкова ги плюят и че са калпави ама пак свири мн прилично с тях след толкова години  :)

Неактивен miroton

• Квантов електрон
  • Публикации: 133
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #40 -: 30 Юли, 2013, 18:19:48 »
До сега не съм виждал руски транзистори ментета.

Неактивен crossfire

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #41 -: 01 Август, 2013, 10:37:55 »
само че от вивакит не са руски а китайшън

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
« Отговор #42 -: 05 Август, 2013, 00:00:45 »
ЕЕеее... така може да си сменяваш транзистори до безкрай. Може да стигнеш до 100 лв за транзистори и куриери. Първо важно условие е подмяна на всички електролитни кондензатори - дори и да я оправиш ще свири ужасно със съветските К16 - съхнат, дават на късо, имат голяма утечка и високо вътрешно с-ние. Големите на захранващия филтър също задължително, вероятно са много "изпарени" Може да има изгорели драйвърни транзистори (КТ814/КТ815), може и по-напред да има изгорели елементи по диф. стъпалото. Прекъснал резистор и т.н. Защитата на тези веги е ужасната история, ако не е наред само си свети един диод и до там. Имат и фабричен дефект/схемна недомислица - при пускане/спиране винаги "пукат" силно колоните. Постояннотоков усилвател не се ремонтира толкова лесно. На първо време измери ВСИЧКИ транзистори и резистори по изгорелия канал. Подмени изгорелите. КТ818/819 в този корпус са ширпотреба и пукат като пуканки дори и да не са от Китай - не носят на претоварване за разлика от ТО-3 варианта. По-добре ги смени с BD-та. После го захрани през ЛАМПА. Виж дали държи 0 волта на изхода. След смяна на транзистори по изходните стъпала задължително настройка на начален ток, за да няма пушеци отново...
« Последна редакция: 05 Август, 2013, 00:20:48 от Yassen »
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
« Отговор #43 -: 05 Август, 2013, 00:11:39 »
delete

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
« Отговор #44 -: 05 Август, 2013, 00:14:09 »
delete...

пп: не мога да си изтрия грешните мнения? бъркам редактирай с цитат

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |