| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Моите реставрации  (Прочетена 8527 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Моите реставрации
« -: 15 Юли, 2013, 23:11:25 »
Здравейте! Казвам се Билян, LZ1SWE. Бих искал да ви представя някои от моите сандъци:
Орион 420А. Радиото беше в ужасно състояние. Бе прекарало близо 15 години в селска куща с пропаднал покрив. Слава богу върху него не бе текла вода. Беше претърпяло много "ремонти". Лампите са 40-та серия - трудни за намиране. Някой беше заменил МЧУ-то EAF42 с нещо 9 пиново, освен това имаше германиев диод за детектор - вместо втората EAF42 имаше EF42. Тоталната каша ме накара да взема решение да препостроя приемника по заводска схема! Запазих бобинния блок, трансформаторите, МЧУ трансформаторите, захранващия и изходния траф, променливия конденз. останалото допълни колекцията ми със стари елементи. Резултатът - перфектен! 4 месеца изминаха неусетно в работа и чакане на части. Кутията отне около 5 седмици. Цокли от китай, лампи от щатите. Пликче с части от Комет Електроникс. Малко промених схемата на НЧУ-то (Всъщност при следващия Орион, 520А, е коригирана една грешка от нискочестотния усилвател на 420А. От там и взех изменената схема.) Настроих го за час и вече 5 месеца ми е основно радио. 15 метра външна антена вкарва целия свят в хола...

Христо Ботев, ворошиловски. Радиото е първата реставрация на мой близък приятел, прохождащ в нашите дела. Аз смених кондензатори и лампи, настроих го и свалих стария лак (не само оригиналния бордо, но и почти черния и дебел шеллак отгоре му, сложен от някого през годините... :negative:). Той се боричка като прасе с тиква с кутията, като пренебрегна някои съвети..  :D Беше много забавно и поучително! Сега радиото работи прекрасно!

Както се очакваше, обхватния ключ ни създаде грижи, но го стегнахме на 100%. Сега е тих и контактува сигурно.

Телеграфен предавател с компютърно управление с две бройки 6П3С. Голяма забава!

Добавих му управление от серийния порт. Скоро ще започна редовни тренировъчни предавания по телеграфия на 3.686МХц, 2 пъти всяка седмица. Използвам програмата CwType, още един софтуер за автоматизиране на действия и електронен таймер, който включва предавателя , когато е време за предаване. Настроил съм изходния кръг към антената и изкарвам близо 30 вата в ефир. Миналата седмица си направи сам и двете сесии, аз бях на село и го слушах с кеф!  8)
Ако някой се интересува от повече информация - заповядайте!
Поздрави на всички, успехи в делата!
Билян LZ1SWE
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
Re: Моите реставрации
« Отговор #1 -: 15 Юли, 2013, 23:18:49 »
Здравей! Отлична работа! Поздравления за постигнатите резултати и най вече за професионализма при реставрацията!  :hi:
 Направи ми впечатление, че плата използван и при двата апарата е еднакъв, но пък си е истинската "рехава дамаска за звуковъзпроизвеждащи тела", можеш ли да споделиш откъде я вземаш, понеже вече почти всички магазини от които се снабдявах с подобни платове нямат налични.
Поздрави!
Омраз!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 15 Юли, 2013, 23:21:13 »
Поздравление за положения труд,пожелавам успехи :drinks:

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #3 -: 15 Юли, 2013, 23:27:10 »
Мерси много за положителните мнения!
Платовете и при двата хич не са оригинални. Ориона имаше уникален плат:

Открих фабриката, която го е приозвеждала. Щях да се изям от яд, когато разбрах, че кризата 2008 ги е фалирала, защото ОЩЕ ИМАШЕ от този плат в каталога! Купих сирийска дамаска, която има необходимия цвят и акустична прозрачност. А на Хр. Ботев-а сложих трети плат - сътресенията в Сирия са спряли всички заводи там, нашите малки магазинчета нямаха запас. Но и двете мисля станаха дообре. Магазините се намират на края на Пиротска, откъм Ботев. Има няколко в района, във всичките има подходящи платове! На Ботев има 3, на Екзарх Йосиф има 2 един срещу друг преди пазара, на самата Пиротска преди Ботев има 2. На повечето места не се цупят да отрежат парче, по-малко от линеен метър.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #4 -: 16 Юли, 2013, 07:56:00 »
Браво! Много добра реставрация. Свалял съм и аз шеллаково покритие, голям зор е  :D .

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #5 -: 17 Юли, 2013, 11:19:07 »
Следващи реставрации:
Транзистор Telefunken Malhar. - http://www.radiomuseum.org/r/telefunken_malhar_2.html
Радиоприемник ВЕФ "Янтарь" - рядко животно, в добро състояние. - http://www.radiomuseum.org/r/vef_jantar.html
Транзистор Telefunken Ticcolo - http://www.radiomuseum.org/r/aeg_ticcolo_3561.html

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
« Отговор #6 -: 18 Юли, 2013, 21:21:48 »
Мерси много за положителните мнения!
Платовете и при двата хич не са оригинални. Ориона имаше уникален плат:

Открих фабриката, която го е приозвеждала.

Здравей колега, поздравления за реставрациите! Много съм любопитен коя фабрика е произвеждала радиоплатовете.
           Аз имам три Ориона, два от които плачат за нов плат, а на 420-тия му липсва магнита на ВГ. :flag_of_truce:

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #7 -: 19 Юли, 2013, 08:39:03 »
Здравей!
Господ знае къде ми е забутан линка към сайта им. Търсих го ей сега, но имам близо 700 линка...Помня, че завода беше унгарски за дамаски и пердета май. Някъде по унгарските радио форуми (на гугъл превод звучат смешно...) пишеше, че този завод е произвеждал платовете за Magyar Wolframlámpagyár (http://www.bertibenis.it/Orion%20E.htm) и по специално радиата Орион. На сайта на фабриката открих моя стар плат 1:1 - шарка, цвят и т.н. Разрових се да видя и други платове от снимки в нета - всичките ги имаше в каталога на фирмата. Не, не мога да го открия, но ако ми изкочи ще го пратя на ПМ.  :hi:
Ммм...магнита? Странно. Защо не го смениш изцяло? Може да сложиш един Swans (http://www.swanspeaker.com/products/products.aspx?cid=9&sid=50&pid=154) например, качеството на звука ще е превъзходно. ХиВи имат представителство за България, един приятел си прави колони с тези драйвери и са медец! И не са много скъпи. Иначе БГ говорителите не ги докосвам за радиата, скопяват звука.
П.П. http://www.exproject-bg.com/index.php?id=151
« Последна редакция: 19 Юли, 2013, 08:45:56 от ahedproductions »

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #8 -: 19 Юли, 2013, 22:36:57 »
И аз имам този Orion 420A, но без да искам му счупих изправителната лампа и сега е с диоди. След време намерих лампа, но чака повторно отваряне за смяна. Много добро радио, а твоето изглежда чудесно наистина. Имам обаче една малка забележка, идеята на реставрацията е да запази максимално оригиналните части или ако се ползват нови, то те да бъдат добре замаскирани в корпусите на старите. Така запазваме автентичността на апаратите. Най-лесно е да ги изкормим и сменим всички елементи с нови. Естествено тези решения се взимат от самия реставратор. Аз лично предпочитам да реставрирам радиото външно, а отвътре само да го почистя и дори да не работи, пак ще ми носи радост. Естествено ако искаме да го слушаме и няма друг начин, и този е допустим.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #9 -: 20 Юли, 2013, 10:30:29 »
Разбирам и тази гледна точка. Ако ми попадне нещо старо и рядко няма да хвана да го ребилдвам така. Но за мен неработещото радио е като парчето сталагмит - голяма красота, ама за какво? Нали без огъня вътре, без топлия звук, без пукането на вълните радиото си е мъртво? Обичам радиата ми да са живи и здрави и ако това означава подмяна на компоненти - действам. Най-малкото подменях хартиените и електролитните кондензатори, защото нерядко заспивам на радиото - нямам желания да треперя дали няма да стане някой фал посерд нощ... Освен това нито едно от тях няма някаква антична стойност, която в никакъв случай не бих си позволил да обезценя с махане и слагане на части, освен ако не съм ги скрил както казваш в старите корпуси. Например сега ме чака един Тулан Комфорт. Там ще си е реставрация в пълния смисъл. Ако намеря схема де...
П.П. Въобще не е най-лесно да изкормиш всичко от едно радио и да сложиш ново! Голямата подмяна в монтажа и неговите капацитети и връзки предизвикват огромна разлика в настройките. Само с НЧУ си играх 2 дена докато стане цвете. А за високочeстотната част не ме питай... Но това, че го направих отърва радиото от две абсолютно неграмотни решения на унгарците за 420А, едното монтажно, другото схемно. Радиото работи по-добре и с много намален брум.
« Последна редакция: 20 Юли, 2013, 11:11:05 от ahedproductions »

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #10 -: 20 Юли, 2013, 17:36:02 »
Да наистина хубаво е станало Ориончето. Аз също направих едно такова като за прощаване мой набор който се пенсионира го лакира идеално.При мен радиото дойде от някаккъв автомобилен Софийски сервиз. Цялото в мазнини и масла. Изправителката беше изгоряла и сменена с AZ1 ЕСН42 беше сменена с 6И1П и то доста неграмотно. Сега радиото е с ЕСН81 ЕF89 EABC80 EL84. При опита ми да навия отоплителна намотка от 6,3в за ЕZ80 при събирането на трансформатора рулото се развали и бях принуден да го пренавия .Не съжалявах защото проводника беше си отишъл. Направих му превъзходна макаричка от стъклотекстолит .Моето мнение по въпроса за градивните елементи е коренно различно .Не мога да допусна че хартиени кондензатори от преди 60 години ще имат качествата на съвремнните. Дори му изчистих целия монтаж сложих му нови рейки с пера и сега монтажа е прегледен и чист . Радиото наистина работи прекрасно и аз му сложих диоди за изправяне.Но при пренавиването на трансформатора съм го изчислил за диоди. За съжаление не го слушам нямам такова време. Пък и тук в панелката и 100м антена да сложиш нищо няма да чуеш .Средните изчезнаха вече. Чат пат ходя на едно от нашите тепета като се кача на върха  средните се чуват но като слезна в къщите край . Насил съм го в Родопите  там на 2000м хващо доста на средните но на Старапланина няма.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #11 -: 20 Юли, 2013, 20:50:07 »
М...нещо не ми звучи наред! Аз в София, където е зверски шумно и има лоши приемни условия, с 10 метра външна на 15 над земята хващам вечер на средни поне 15 станции.  Преди седмица на село (Конявска планина) хванах 38 станции на средни. Цяла европа. 10 метра антена на 3 метра над земята и хубав дълъг (е, 1м...) поцинкован колец за земя. Ти доста си изменил нещата, лампите които споменаваш са с бая различни характеристики, променил си монтажа. Как си променил елементите на схемата, за да ги вкараш в режим? Успя ли да го пренастроиш лесно? Би трябвало дори денем с малка външна антена да вкарваш 2-3 станции.
Аз изключително много държах да запазя заводската схема, нищо, че има нови части. Не бих сменил лампи с други, това прави друго радио.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #12 -: 21 Юли, 2013, 18:25:10 »
Това е платката, която управлява предавателя от лаптопа:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |