| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Свързване на динамичен микрофон  (Прочетена 11657 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
  • Населено място: Пловдив
Здравейте, имам динамичен микрофон, който съм го свързал със силиконов коаксиален кабел, който е специално за микрофони към аудио система Sony. Проблема е, че дължината влияе на честотния диапазон, като се губят ниските честоти и затова съм го скъсил на 20 см. и повече няма как. Искам да знам къде е причината, очевидно не е в съпротивлението, защото входа е високоомен. Четох някъде, че трябва да е до 1 м., но не обясняват защо. Да не би да е от вълновото съпротивление, щото кабела е проводник с тънка изолация, върху която е оплетката и с много дебела силиконова обвивка.

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
Re: Свързване на динамичен микрофон
« Отговор #1 -: 16 Юли, 2013, 12:04:59 »
Момко,винаги когато прочета твоя „публикация” ми предизвиква добронамерена усмивка!Ама…..такива комбинации от понятия и дименсии….поклон! :empathy2:Ако е възможно, да дадеш и библиографска справка за използваната литература,ще съм ти безкрайно благодарен!!.От сорта „бях прочел някъде,че 1м…..”съгласи се ,не става за коментар!
Хваща ме срам, че имам едни титли,а пък не зная нищо по твоя раздел! ???Чудя се какво ли ще е „затихването” на ниските честоти при 20 см. кабел ,но не със „дебела” силиконова изолация,а с тънка ПВЦ?????
Пепоне,драги,много глаголстваш приятелче! :crazy:
Не ти ли идва на ум,нещо като импедансно разсъгласуване??(Вълновото съпротивление го остави,то не касае НЧ раздел)Защо не провериш дали за това Сони ,не е предвидено за електретен микрофон,чийто импеданс и изх.ниво е съвсем различно от този на динамичният.
Друга диагноза за динамичен микрофон- едно простичко изпускане и разместена шпулка??Какво се случва тогава със спектъра???
И за финал-финалисимо, според „твоята” теория,какво трябва да се случи със ниските честоти на един популярен Shure SM58 със дебел силиконов кабел ,дълъг 15 метра.По всяка вероятност гласа на певеца би трябвало да звучи като нагълтал се с хелий??Да,ама не,надявам се,  виждал си такава картинка на живо.
Всичко това го коментирам с приятелски чувства,без каквато и да е умисъл за интрига или обида!Дано правилно съм разбран!
Пожелавам успех в търсенето! :drinks:

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 16 Юли, 2013, 12:57:48 »
Микрофона е същия, който посочи Shure SM58SK, произведен в мексико по лиценз. Входа е за динамичен микрофон 6.5 мм. жак, усилването е добро, но трябва още малко да се усилят ниските, затова съм го скъсил на 20 см., щом се усеща иначе щях да го пусна на 40 см. И не казвам, че изолацията внася загубите, просто ти описвам какъв е кабела. Не ми слагай думи в устата, че съм повредил намотката на микрофона и пр. Входа е съгласуван, тъй като няма брумове и звука е чист и силен и няколко стотни от ома няма да нарушат това съпротивление, дори и да не е съгласуван кабела не може да промени входното съпротивление, а кондензаторния микрофон е на друг принцип и със захранване. Като говориш за професионалните микрофони с 15 м. кабел, те са с вграден трансформатор за съгласуване на входното съпротивление или с усилвател, свързан при удължението на кабела. Като нямаш обяснение не ми казвай какво съм направил и какво не, аз ти говоря за един прост кабел, ти ми казваш, че микрофона бил повреден, дори и да е така няма никаква връзка. Това съм го чел в книгата на Георги Ненов "Усилватели-изчисляване, измерване, регулиране".
« Последна редакция: 16 Юли, 2013, 13:07:00 от peppone1 »

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 16 Юли, 2013, 14:57:55 »
. “Не ми слагай думи в устата, че съм повредил намотката на микрофона и пр.”

-Има се в предвид изпускане на микрофона,да речем от предишен собственик,не от теб,умишлено или поради невнимание, просто забрави за наситени ниски!Специално при този Shure SM58SK ниските са му в излишък!!

„Входа е съгласуван, тъй като няма брумове и звука е чист и силен и няколко стотни от ома няма да нарушат това съпротивление, дори и да не е съгласуван кабела не може да промени входното съпротивление”

Ето поредно противоречие-обясни моля, какво е общото между импедансно съгласуване и брум??? За импедансно съгласуване говорим за ВХОДА на усилвател,миксер и друг какъвто и да е вход-микрофонен,инструментален,линеен!
Импеданса на самият микрофон е ясно написан на етикета 200 ома за ниско импедансни и съответно 600 ома за високо импедансни !А дали кабела е 20 см или 10 метра е без значение за сумарния импеданс!За какви стотни от ома коментираме??
Брум може да се появи и при перфектно импедансно съгласуване ,но при НЕПРАВИЛНО изпълнено окабеляване,или нарушена цялост на кабела,както и при неизравнени потенциали спрямо т.н.”земя”

„Като говориш за професионалните микрофони с 15 м. кабел, те са с вграден трансформатор за съгласуване на входното съпротивление или с усилвател, свързан при удължението на кабела.”

Ее, това, трябва да ти се признае за откритие.Къде Пепоне ,по пътя на кабела симетрично свързване-канон-канон,изнамери трансформатор??.Аз досега не съм виждал,при все че имам звукозаписно студио и достатъчно дълъг опит в бранша на музикалната индустрия!

„Като нямаш обяснение не ми казвай какво съм направил и какво не, аз ти говоря за един прост кабел………”

Е,приятелю Пепоне,явно че ти е необходимо още доста да прочетеш,за да можем да си обясним така нещата, че да заговорим на един и същи език!
Помни , сигналите предимно се пренасят по един „прост” кабел,но да знаем и за другите неща свързани с него!

По отношение на Георги Ненов-определено не си сбъркал като си попрочел нещо от него,знаем се, има 4 труда и си писахме докторантура по едно и също време! :writer:
И отново –всичко това е писано с приятелско чувство,дано коментарите не се превръщат в драсканици от сорта „моето магаре е по-мъжко"! В такива спорчета не участвам!
Успех!

П.П.При все че сме майнички ,не мога да ти спестя заучените грешни понятия!Аз съм излязъл от Пловдив през 81 ва, на миналия век :hi:

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 16 Юли, 2013, 16:36:11 »
Микрофона е нов и работи добре, дори и да е падал, то ще има дефекти в звука и те няма да се оправят със смяна на кабела, това е все едно на развален говорител да правиш корекция на усилвателя. Казах, че кабела има съпротивление стотни от 1 ом и не може да промени входното съпротивление, за какъв импеданс говориш, кабела не е намотка, а импеданса на микрофона е 600 ома. Аз те питам какво предизвиква загубите в кабела, а не в намотката. Това е ясно че при по-нисък импеданс и по-добро съгласуване ще има по-малко загуби, въпроса е как се отразяват върху кабела, може да се получават паразитни капацитети между оплетката и средното жило и с по-голямо вълново съпротивление, където оплетката е по-отдалечена от централното жило тези капацитети ще се намалят. То се знае че при ниски честоти не оказва влияние вълновото съпротивление, но има и паразитни високи, които възбуждат усилвателя, и кабела служи като антена за тях, щом само като се доближиш до него се получава брум или включиш други уреди в мрежата. Аз ли трябва да си отговарям на тези въпроси. Питам какъв кабел да сложа, по-дебел, по-тънък, ти ми говориш тинтири-минтири. Аз казах, че трансформатора е вграден в микрофона и с превключвател се регулира изходния импеданс, както е при някои модели на Shure и не ме карай да търся кои са те и къде какво съм чел, щото за предусилвателя при удължаване на кабела е описан в същата книга, ако искаш още малко и да ти я преснимам.
« Последна редакция: 16 Юли, 2013, 16:58:15 от peppone1 »

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 17 Юли, 2013, 08:32:21 »
 :writer: :flag_of_truce:

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 17 Юли, 2013, 11:51:33 »
Предлагаш да сключим мир или се предаваш?

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 17 Юли, 2013, 12:49:48 »
Предлагаш да сключим мир или се предаваш?
Ами...не позна . :DИмах предвид "чукча не читатель,чукча писатель"Глаголстването не е моя слабост,и както ти споделих в такива "спорчета"не участвам.Съветвам те, повечко да препрочиташ! Тази трибуна ,тук в сандъците няма да ти е удобна! Все пак,предполагам, си на ясно, че тук сме колеги с дългогодишен опит и "поназнайваме".Излишни и безмислени са забавленията от типа"спор заради спора"Явно ти го умееш и те забавлява,но за мен,може би и за други, не е приемливо!
С приятелски пожелания за добро здраве и нови успехи!

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 17 Юли, 2013, 13:53:25 »
В спора се ражда истината, какво лошо има да се разнищи до край с обосновани доводи и съвети този не маловажен проблем, иначе темата остава без отговор.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #9 -: 17 Юли, 2013, 14:43:29 »
В спора се ражда истината само дето има една малка подробност че в спорещите страни трябва да имат поне приблизително еднакви умения и знания по материята на спора.
Пишеш глупости,колко колеги ти го казаха.Колко теми още смяташ да наплодиш.Вземи почети малко книжки и ще ти стане ясно къде грешиш в прозренията си..Ще ти е полезно.Тук не е фейсбук и наливането от пусто в празно не е цел на раздела.

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 17 Юли, 2013, 17:18:30 »
В коя книга ги пише тези неща? Ако я бях прочел нямаше да пускам темата и да чакам съдействие. Особено в Google нищо не излиза за микрофоните на български език, сигурно трябва да науча и английски. Другата тема ще бъде как се свързват две крушки последователно и защо едната свети по-слабо от другата, щото ако щеш вярвай имахме такъв случай в час по практика и повикахме учителя по ел. измервания, който беше голям авторитет с поне 30 г. трудов стаж и той не можа да отговори. Той предположи че напрежението в мрежата е паднало и затова едната лампа свети по-слабо. Тогава бях 11 клас и ако бях казал, че едната крушка е 60W, а другата 75W и се получава различен пад на напрежение, сигурно щяха да ме изключат от училище, щото и без това бях за 1 отсъствие, както стана с един мой съученик, щото спореше с учителите. Същото се повтаря и тук.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #11 -: 17 Юли, 2013, 17:42:15 »
За микрофоните, написаното на БГ не е много и определно е отдавна с изтекла даваност (срок на годност). Хората, които я учат тази материя ползват  книжки предимно на Немски език... ;)

А за английския, трябвало е вече да си го научил. Българския език е Мъртъв език, след 20 г, НИКОЙ няма да го говори. По месните географски ширини ще е разпорстрранен турски диалект с тук таме някоя и друга славянска чуждица.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 17 Юли, 2013, 19:08:43 »
Относно книжките ще ти кажа че книжки има бол,примерно тази на Димитър Рачев.Давам я само като пример,една много полезна книжка от преди десетилетия.Електрическия ток обаче си върви по старому и е актуална :)
http://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=126047&title=%D0%92%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%20Hi%20-%20Fi%20%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F

Може да си я дръпнеш тук

http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=65049

Книги на тая тема има писани бол,и на български и на руски,последния давам като славянски език разбираем без превод.Мерак само да има.Ако искаш нещо да направиш намираш начин,ако не намираш причина.
Гугъл е море,просто написваш "аудио техника книги" или нещо от тоя сорт и ще те затрупа.

Относно казуса с двете лампи ще ти го обясня накратко защо светят различно.Едната е с по голяма мощност и съпротивлението и е по малко съответно върху тази част от веригата спада на напрежението е по малък от другата.Съответно и мощноста отдадена върху нея е по малка и в резултат свети по слабо.Това си го обяснил сам на себе си и си прав.А относно даскала дето не знае закона на Ом-а ще го пратя да си оди дома въпреки 30 годишния му стаж и големия опит,защото това е началото на азбуката на елементарната електротехника :) Не може да учиш някого на нещо без да го знаеш сам.Иначе става като "Училището на Буля Блъсковица" на Ботев :D
 За съжаление такова е положението с образованието напоследък.Факт ;)
По въпроса за микрофонния кабел и вълновото му съпротивление :) то е безмислена тема.Накратко защо,когато говорим за вълново съпротивление на някаква линия,двупроводна примерно като твоя случай в сметката влизат два параметъра XL и XC.Първото е капацитивно реактивно съпротивление,второто индуктивно съпротивление.Това са силно честотно зависими величини.Те разбира се участват в импеданса.Това е много важно за радио и свч честоти.Обаче за изчисляване на тези величини в звуковия спектър,на ниски честоти това е безмисленно.Абсолютно безмисленно защото XL там ще бъде безкрайно малък почти равен на омическото съпротивление на проводника.XC от своя страна ще бъде безкрайно голям и ще има значение само съпротивлението на изолацията между проводниците.Самата букса и спойките по нея ще имат импедансни загуби по големи от самия кабел :) това отново ще напомня че има значение за радиочестоти и нагоре :)
Ако има проблем с кабела и възбуждане на усилвателя проблема е другаде.Относно професионалните кондензаторни микрофони с трансформатор действително има такива,само да спомена че освен трансформатора вътре има и лампов усилвател и куп други неща.Говорим за микрофон от преди 50-60 и повече години.Сега такива не се произвеждат.Колекционерска антика един вид,при това желана и търсена.
Другото,кабела  на микрофона.Дължината на кабела има значение разбира се,ако единия е 100 метра,а другия два.Този експеримент направих преди малко като измерих капацитета на жилата спрямо оплетката,цели 1250 пкф за всяко жило спрямо оплетка.Това за вход на лампов усилвател с входно съпротивление примерно 1 мегаом е множко и такъв капацитет ще ти среже високите като нищо.Поне горната част от спектъра.Тук аудиофилите може да се произнесат по подробно,тяхна територия е.Ама да си шунтираш входа с два нанофарада капацитет със сигурно ще има загуби.За такива къси кабели като твоя друг е проблема :)
Успех

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 17 Юли, 2013, 21:38:36 »
Имам същата книга и в нея нищо не пише за микрофоните. Бъркаш че няма модерни динамични микрофони с трансформатор http://www.biema.com/old/html/product/microphone/yy%20uhf.htm,
http://xaudiaelektrik.blogspot.com/2013/04/geloso-m88-dynamic-microphone.html
както и кондензаторни, които се ползват предимно за музикални инструменти. Относно кабела говорим за макс. 1м., както е описал Георги Ненов, не забравяй че микрофона е източник със слаб сигнал и не може да му сложиш 100м. кабел, както на едно крайно стъпало, което изисква няколко волта входен сигнал, където загубите са нищожни. Дали импеданса е 200 или 600 ома, изхода е все нискоомен и няма голямо значение, така, че усилвателя не е съгласуван точно за един стандарт и трябва да работи в по-широки граници. Колкото до загубите в кабела се получава отражение на изходния сигнал и това зависи пряко от дължината, геометричните размери и преплитането. https://en.wikipedia.org/wiki/Nominal_impedance. Както казах има много малко информация на български, както каза колегата сме най-изостаналата нация, затова и музиката ни е боклук.
« Последна редакция: 17 Юли, 2013, 21:47:01 от peppone1 »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 17 Юли, 2013, 22:36:16 »
Ако не те устройва тази дръпни си друга,книги има бол.В края на краищата ако ти не искаш да си търсиш си е твоя работа.

Относно музиката,ако имаш в предвид Азис съм съгласен.Другото са глупости.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |