Здравейте, понеже бая зор видях с първия си телевизор, като му разгласих RGB, докато разбера как се наглася, че трябва да е на черно-бяло изображение, никъде не казват как точно действа и че с двата тримера регулираме бялото, а с другите черното, което е доста объркващо при все това че бялото регулира и черното и обратно. За да разберем как се настройва си предствяме 3 черно-бели кинескопа, оцветени в 3те основни цвята. Например при прожекционите, които са с 3 кинескопа (червено-бял, зелено-бял и синьо-бял или по-точно червено-черен, защото бялото е червено, зелено-черен и синьо-черен) с 3 обектива се фокусират върху светлоотражателна повърхност. Та точно там разбрах как точно се нагласят и как така като усилиш бялото в зелен тон, черното става лилаво и обратно-черното-зелено, а бялото-лилаво. За да се постигне еднакъв баланс трябва се нагласят контраста (RGB-Drive) и яркостта (RGB-Cutoff) на 3те цвята да бъдат еднакви. Особеното тук е, че контраста не поддържа нивото черно, а е като при старите черно-бели телевизори, т.е. като усилиш контраста, потъмнява черното и осветлява бялото и обратно. Тук е на същия принцип-като усилиш G-Drive, бялото става зелено, а черното потъмнява (вижда се лилаво) и обратно. За да се настроят еднакво 3те цвята и да няма разминаване в градациите яркостта и контраста трябва да са еднакви. Затова се включва само единия цвят примерно червен или другите се намаляват до минимум и на градационна скала с тримера R-Cutoff се наглася яркостта така, че да се видят всички градации, а с R-Drive се избира контраста в средно положение и така се повтаря и за останалите 2 цвята.Не е нужно да гледаме дали бялото е чисто или не, то само ще си се изравни при условие , че съвпадат точно градациите от черно-сиво-до бяло. Забележка: При повечето телевизори контраста на единия цвят, обикновено R-Drive е константа затова трябва да се ориентираме по него. Недостакък на тази схема е, че не можем регулираме общия контраст или конкретния цвят. Понеже са ми носили телевизор при който е изтощен точно червения катод, трябваше на платката където реостата е заменен със съпротивление със средна стойност от тази на тримерите, го дадох на късо и усилих череното на макс и намалих другите 2 цвята на минимум, усилих повече G2 за да не разлива червеното и кинескопа стана горе-долу годен за гледане, малко усилих и подгряването което не е добре, понеже съкращава живота. Пиша тази тема щото първият ми телевизор го носих поне в 2 сервиза да ми го настроят както трябва, а в първия го нагласиха синкаво, във втория червеникаво за което разбира се, трябваше да си платя, като ми обясниха, че не можело да стане чисто и че щял да се наруши баланса, а преди това си беше както трябва. Ако имате съвети за по-лесна настройка, било то с уреди или с друго нека ги споделите.