| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпрос за често срещан проблем  (Прочетена 9731 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен eset2

• Квантов електрон
  • Публикации: 349
  • Населено място: Стара Загора
Първо искам да се извиня за тъпия въпрос,но имам много малък почти никакъв опит с радиоприемниците. Почти във всички обяви,които съм видял,проблемите на радиоприемниците е,че само пращят и не хващат нищо. Ясно е,че на стария УКВ обхват няма да хване нищо без конвертор. Имам акорд 102-71 нищо не хваща дори и с монтирана конверторна приставка за УКВ,нищо не съм мерил,защото нямам време? Предполагам,че този проблем идва от някой електролитен кондензатор? Грамофона има проблем с дозата,свири малко и спира.

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
Re: Въпрос за често срещан проблем
« Отговор #1 -: 13 Юни, 2013, 21:42:10 »
Сигурен ли сте, че приставката е монтирана правилно! Аз също имам "Акорд 102'71" с такава конверторна приставка, хваща много добре. Ако е правилен монтажа (и радиото да е изправно), трябва да работи.

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 13 Юни, 2013, 21:56:37 »
100% сигурен,че приставката е монтирана правилно. Пак ще го пробвам тази събота,но с външна антена,ако пак не хване ще меря.
Точно в това се съмнявам,че не е изправно. Вие имали ли сте такъв проблем с радиоприемник,да пращи и нищо да не хваща?

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 13 Юни, 2013, 22:05:16 »
Много често  :) , възможно е тогава контактните пластинки на превключвателите да не дават контакт. Дори и когато са изключени другите копчета, те затварят контакти. Често се случва да не контактуват.

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 13 Юни, 2013, 22:10:35 »
Много често  :) , възможно е тогава контактните пластинки на превключвателите да не дават контакт. Дори и когато са изключени другите копчета, те затварят контакти. Често се случва да не контактуват.
Утре като си отида на село пак ще го пробвам,ако не стане пръскам малко пластините с контактен спрей. Ще пиша за крайният резултат.

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
« Отговор #5 -: 13 Юни, 2013, 23:40:24 »
Добре де, а на всичките ли обхвати пращи и не хваща нищо? Важно е да видиш къде е проблемът. Пробвай отзад-напред. Подай сигнал на външния вход на нискочестотния усилвател и виж дали има звук, стабилен и без изкривявания, после пробвай всички обхвати, не винаги проблемът е от елементи или контакти, понякога се оказваш във радио-дупка и няма никакъв обхват (може да си помогнеш с друго радио което си сигурен, че работи и да сравниш)
Най добре ще да имаш сигналгенератор, ама не винаги хората успяват да се снабдят със всичко небоходимо ....
Омраз!

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129
  • Населено място: София
« Отговор #6 -: 14 Юни, 2013, 13:48:28 »
 Както бе казано по-горе, най-важно е да се почистят контактите, цоклите и потенциометрите с подходящ спрей, както и да се включи радиото последователно на крушка  60 вата поне за половин час, за да се подготвят лампите за работа.

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
« Отговор #7 -: 14 Юни, 2013, 14:04:02 »
През крушка, но трябва да откачи анодното, за да ги тренира.

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 14 Юни, 2013, 15:13:43 »
Добре де, а на всичките ли обхвати пращи и не хваща нищо? Важно е да видиш къде е проблемът. Пробвай отзад-напред. Подай сигнал на външния вход на нискочестотния усилвател и виж дали има звук, стабилен и без изкривявания, после пробвай всички обхвати, не винаги проблемът е от елементи или контакти, понякога се оказваш във радио-дупка и няма никакъв обхват (може да си помогнеш с друго радио което си сигурен, че работи и да сравниш)
Най добре ще да имаш сигналгенератор, ама не винаги хората успяват да се снабдят със всичко небоходимо ....
Пробвал съм с друго радио,хващам на СВ 1-2 станции.

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 14 Юни, 2013, 15:23:19 »
Като причина за пращене може да е и късо съединение в променливият кондензатор, подвижната секция да опира в неподвижната.

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 22 Юни, 2013, 23:06:35 »
След като пръснах пластините с контактен спрей хванах няколко станции на КВ и ДВ. Благодаря за помощта!! :hi:

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
« Отговор #11 -: 23 Юни, 2013, 12:32:33 »
Първо като стане така трябва да почнеш от там. :good:

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 26 Юни, 2013, 15:19:27 »
Сложих му УКВ приставка и заработи чудесно,но има проблем. След няколко минути работа станцията се губи,трябва само да бутна променливия кондензатор и се оправя,но след известно време пак се губи. Другият проблем е,че когато съм до радиото се чува добре,когато съм на 1 метър затихва и на 3-4 метра пак си е нормално.

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129
  • Населено място: София
« Отговор #13 -: 26 Юни, 2013, 15:43:02 »
        Нещо не контактува добре около кондензатора, а като се приближаваш и отдалечаваш от радиото, влияеш на антената. При мен се случва същото и за това вързах едно кенче от бира /празно/ към антената.
        А каква приставка използваш, може ли снимки.   

Неактивен eset2

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 26 Юни, 2013, 15:49:04 »
Антената е външна. Това е приставката http://www.kipa-bg.com/product.php?ProductID=6501

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |