| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "Цифровизация" за Правец XX  (Прочетена 13224 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
"Цифровизация" за Правец XX
« -: 05 Юни, 2013, 00:19:01 »
Нали сега е на мода цифровизацията та реших и аз да дам своя принос.

Не на Телевизорите -> монитори !
Не на "вредните" излъчвания !

Да живее цифровизацията !!!

Следвайки този принцип запретнах ръкави и ето какво сътворих :

"Цифровизатор" за Правец XX или как да изкараме изображението от нашия любим компютър към стандартен VGA монитор.

Значи много просто включваме кабела от Правеца от ляво ( мое дясно ) и кабела на монитора от дясно ( мое ляво ) подаваме захранване и готово.

П.С
    Платката е в процес на разработка и това което виждаме са първите успешни  :master: тестове за синхронизация и изкарване на изображение на монитор , горе на платката има липсващ чип който като дойде ( след 2 дена )  да се надяваме да имаме работещ прототип :).

"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: "Цифровизация" за Правец XX
« Отговор #1 -: 05 Юни, 2013, 00:32:21 »
Човек, ти си екстрасенс...

От 3 дена търся в нета схема инвертор за композитен към VGA сигнал, че ЛЦД-то ми, композитния му не работи с правеца...а кинескопния ми телевизор ми е неудобно да го ползвам за правеците.

Абонирай ме направо за цялата ти гама продукти за 8.  По 1 от всичко.  :)

ПП.

Като казваш цифровизация, имай предвид, че VGA  входа вече е доволно стар , та този преходник има ли вариант за цифров Изход към  DVI, и HDMI-1/2  итн. ? Те са в основни линии едно и също нещо, че са+ налагащия се в момента масов стандарт.

« Последна редакция: 05 Юни, 2013, 01:08:03 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #2 -: 06 Юни, 2013, 11:03:38 »
Тук за цифровизация и дума не може да става защото VGA стандарта е изцяло аналогов. Относно устройството, интересно ми е много как го направи, и дали конвертира композит към VGA или извеждаш други сигнали от правец-а. Иначе от композит към VGA китайците имат: http://dx.com/p/cvbs-composite-s-video-to-vga-converter-22843
http://dx.com/p/composite-s-video-to-vga-converter-box-1280-1024px-max-110v-220v-ac-28534 А относно въпроса възможно ли е конвертиране към HDMI отговора е твърдо НЕ.
« Последна редакция: 06 Юни, 2013, 11:11:08 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен RETROTRONICS.info

• Квантов електрон
  • Публикации: 335
« Отговор #3 -: 06 Юни, 2013, 11:32:22 »
А относно въпроса възможно ли е конвертиране към HDMI отговора е твърдо НЕ.

А това и други подобни: http://www.amazon.com/Composite-HDMI-Converter-Scaler-720p/sim/B00284T0QG/2

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 06 Юни, 2013, 11:38:12 »
Да значи са го направили вече, извинявам се за погрешната информация в предния пост. То попринцип чрез цифрова обработка на сигнала и други такива всичко е възможно но въпроса е за цената и сложността. Ето явно са преценили че има търсене и са го направили. Но това в домашни условия да го направи човек - невъзможно. То реално и от композит към VGA също е невъзможно в домашни условия поне ако не разполагаш със съответните специализирани ИС.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 06 Юни, 2013, 11:48:29 »
>>Ето явно са преценили че има търсене и са го направили. Но това в домашни условия да го направи човек - невъзможно. То реално и от композит към VGA също е невъзможно в домашни условия поне ако не разполагаш със съответните специализирани ИС.

Няма невъзможни неща дори в "домашни " условия , и двете може да се направят ( едното го видя ) скоро ще си поиграя и с другото да го направя :) за спорта.Естествено не е так сложно на то и не трябва да е такова за целите които си поставя.

>>Иначе от композит към VGA китайците имат:

Разликата е че аз мога да имам от тяхното а те не от моето :)

Пък и удоволствието от правенето никой не може да ти го даде  ( и нервите никой не може да ти възстанови де )

>>>Тук за цифровизация и дума не може да става защото VGA стандарта е изцяло аналогов.
Въпрос на гледна точка , първо от аналогово ( та даже не е аналогово на входа де ) към цифрово записване в памет и после от паметта -> аналогово .И това ако не е "цифровизация" :)

П.С
  В моето си устройство като ми скимне мога да правя каквото си искам докато в китайските каквото те са решили което не винаги е това което искам .
« Последна редакция: 06 Юни, 2013, 11:54:41 от TheHungry »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 06 Юни, 2013, 11:57:23 »
@ Origo
Естествено, че може: иска АЦП + скалиране на размера после, че да покрие стандарта. Тоя номер го може всеки съвременен и вече не толкова съвременните LCD Телезиори.

@ TheHungry, ако и това го почнеш...нямам такава емот иконка  :drinks:

Като гледам колко проекти си почнал. Чудя се кога ще довършиш поне някои от тях, че да намажа и аз поне като юзер.
 :blush:

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 06 Юни, 2013, 12:01:33 »
Ще направя опит до края на седмицата да довърша всичко показано досега.То почти всичко си работи и се ползва де ама все пак... ( ако не ме изгони жената от къщи дотогава )

Пък и удоволствието от получаването всичко "накуп" ще е по-глолямо , не на час по лъжичка :).

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 06 Юни, 2013, 12:03:13 »
Ако те изгони, имам една стая свободна , да те настаня да твориш на спокойствие  :D

Ако мислим като голяма компания, на час по лъжичка е в пъти по печелившо и задържа интереса върху марката за доста по дълго време, но ти си определяш стратегията.  Като гледам какъв ти е потенциала , няма д асе спреш скоро и тези няколко устройства са само началото на доста голяма гама...

Пожелавам успех и чакам с нетърпение първите свободни бройки.  8)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 06 Юни, 2013, 16:27:11 »
Евала! На VHDL ли програмираш програмируемата логическа схема?

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 06 Юни, 2013, 20:11:25 »
Евала! На VHDL ли програмираш програмируемата логическа схема?

Тази  e на VHDL  че ползвах едни стари писания ,иначе на Verilog а преди на ABEL :).

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 06 Юни, 2013, 20:55:41 »
Браво! Аз не ги изучих тези езици макар че бакалавърската ми дипломна беше с FPGA матрица, но я програмирах със схемен редактор  :D сега вече най-вероятно ще ги изуча защото ще правя отново дипломна върху FPGA на есен.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #12 -: 07 Юни, 2013, 09:38:36 »
Сега остава като завършиш конвертора да го свържеш с конвертор за цифрова телевизия и от монитор-телевизор...Би трябвало да стане.И ако има място в кутийката на цифровия приемник да сложиш и твоя конвертор и ще събереш очите на китайците.Такова чудо може и да не са сънували... :D

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 11 Юни, 2013, 20:10:55 »
Поради зависещи от мен причини отдавна не бях писал по темата ,но ето малко развитие по въпроса.
Нещата както се виждат от снимката вървят към щастлив край.

Имам вече работеща платка която в момента работи със Правец 8Д.
За в бъдеще ще се направи да работи и с останалите "Правци" но както знаем RGB-то на 8Ц  не е от най хубавите та ще се наложи може би софтуерно да се напасват цветовете в самата платка ( как ще стане още нямам идея но ще помисля като почна да си играя с него ).
Засега толкова , след няколко дена пак :).

П.С
  Според вас как ще е най добре , изображението да се центрира по хоризонтала или да се разтегли но губейки пропорционалноста си ?

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #14 -: 12 Юни, 2013, 08:30:05 »
Можеш ли да споделиш схемата на устройството и някои тънкости по изработката му.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
1 Отговора
30891 Прегледи
Последна публикация 29 Октомври, 2012, 18:36:38
от simo_
0 Отговора
33315 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2012, 21:40:23
от Ricarq
"Осогово"

Започната от Bengata История

0 Отговора
22846 Прегледи
Последна публикация 17 Ноември, 2012, 14:02:24
от Bengata
94 Отговора
57263 Прегледи
Последна публикация 15 Май, 2016, 13:44:10
от Валери
4 Отговора
5149 Прегледи
Последна публикация 12 Юли, 2013, 16:39:04
от regreed

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |