| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 16 ЕС 1839 - ремонт  (Прочетена 20973 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: Варна
Re: Правец 16 ЕС 1839 - ремонт
« Отговор #15 -: 03 Юни, 2013, 09:30:01 »
Здравей,
да не би да е твое творение ? :)  Чесно казано не знам от къде съм го намерил но е при мене почти 7-8 години, направо си звучи страшно като се замисля :)
Поздрави.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #16 -: 03 Юни, 2013, 11:10:42 »
Ъхъ , даже и платката изрових :) и там е объркана :) но има тънка бяла жица .
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен wisi

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 54
« Отговор #17 -: 03 Юни, 2013, 19:48:39 »
Сглобих схемата, но не стигнах далече. Още след първата 74LS138 си стои "вечно" високо ниво. Докато търсех причина по входовете й, където импулси има, но явно не се случва всичките да са с ниско ниво едновременно (освен 6 извод), забелязах на 6 извод - A7 колебания близо до постоянно високсо ниво, но с размах около 1,5 волта. Твърде съмнителен вид имат... тъй че хванах да ровя, но заподозрях само D31 (U17 по схемата на IBM 5150, лист 6 от 12), чиято замяна, с нова, не доведе до промяна. Преди D21 (U7) (към процесора) амплитудата е нормална.  Смеаних и D21 още в началото. Когато ROM Fe е свален, по A7 има нормален размах, но при поставена схема се получава този проблем, ако изобщо е проблем. Поръчал съм един комплект схеми тип "от всичко по малко" и като пристигнат ще сменям всичко на цокъл, но майсторлъка е с измерване да открия дефекта...  ;)

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #18 -: 03 Юни, 2013, 22:15:36 »
Е с този архив ме разби , от къде го имаш това ?
Хаха, както виждаш - няма скрито-покрито, службите не спят. По-вероятно е обаче, съдейки по датата, да си я пуснал във BBS-a на NO CARRIERr - "Friday 13"
/което ме подсеща, да сръчкам утре един, на който му дадох 'само за малко' този тестер, който ти ми подари на времето, ще се радват хората на снимки/

Неактивен wisi

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #19 -: 04 Юни, 2013, 10:19:39 »
Този път изменях съдържанието на ROM Fe, като вместо да заменям изходите за HLT с NOP, използвах безусловно JMP към предишната инструкция (FEBEh), създавайки безкраен цикъл. Така много по-ясно се вижда къде спира програмата. Използвам дъмп от 5150, за да е идентичен с листинга в упътването.
На 0xE0D1 изменям 75DAh с 9090h, за да не спира при несъответствие в checksum-а на паметта (тъй и тъй я изменям). Когато 0xE0EA (0AD8h) e FEBEh, не спира (импулси има по адресните и инф. лини), а когато заменя 0xE0FB (E441h) с FEBEh, импулси има само няколко секунди (около 5) след включване (както в случая с оригиналната памет). Следователно се активира HLT на 0xE0EE след периода на циклите в eтикет "C12" и не се случва прескачане към "C13". Всичко това сочи, че нещо около 8237 е повредено или самия 8237, но предполагам, че не е от липсата на RAM (на дъното няма място за RAM, пробвал съм да включа картата и няма промяна), защото конкретния тест е за проверка функционирането на таймер 1.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
« Отговор #20 -: 04 Юни, 2013, 11:01:26 »
Здравей,
не съм гледал съдържанието на РОМ-а понеже не му разбирам. Но ако не мине проверката на първите 16к процесорът също се ХАЛТ-ва (фаталната 13-та стъпка)
http://www.minuszerodegrees.net/5150/misc/5150_post_and_initialisation.htm
Дано да е някаква насока :)
Поздрави,
Константин.

Неактивен wisi

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #21 -: 04 Юни, 2013, 16:49:38 »
По-скоро се съмнявам в стъпка 8 - таймер 1, но самия той е здрав (сменен и тестван на друго устройство) и около него за да е дефектно нещо, трябва и от ROM грешно да чете, защото управляващите го линии са същите като за ROM. Смених D11 (U7) и D13 (U13) и D7-D0 станаха малко по-чисти (на вид). Освен това POST четеца започна да чете (явно нещо в сменените схеми е било дефектно) - дава код 0xE1, което не знам какво означава.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
« Отговор #22 -: 04 Юни, 2013, 17:38:08 »
Здравей,
грешки от 200 до 300 са свързани с паметта.
http://www.bioscentral.com/misc/ibmdiag.htm
225 Wrong speed memory on system board
Според мен причината е в липсващите първи 16к
Поздрави,
Константин.

Неактивен wisi

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #23 -: 05 Юни, 2013, 18:48:30 »
Почти го оправих. D43, един от изходите на която, управлява през D49, D51, беше повредена. На изводите й нямаше нищо съмнително, но забелязах (благодарение на четеца :) ), че когато D51 е извадена, POST стига по-далече. Така стигнах до заключението, че няма от какво друго  да е проблема, по тази линия. Не успях да намеря схема на този блок, както в упътването на IBM 5150, така и в схеми на близки модели. Това беше основния дефект, заради който комютърът спираше на теста на таймер 1 (при свалена D51 теста завършваше успешно) и P.O.S.T. четецът четеше разни кодове без ясно значение. Възможно е и други ИС да са били дефектни - например D11 и D13. Липсата на резистор между +5V и 16 извод на D20 (такъв няма на платката, но има на схемата на IBM) , довежда до недифинирано ниво и може да се дължи на проблем в схемата.
Към момента:
- Правецът завършва понякога теста на RAM или се проваля като се изписват случайни знаци на екрана - влиза във видеото паметта - вероятно грешки в адресацията.
Горното може да се дължи и на дефект във видеокартата. В някои случаи издава звуков код за грешка - един дълъг тон и два кратки - видео най-вероятно (свързвам го с по-горното).
- Нямам подходяща клавиатура и тъй като не е свързана такава, излиза грешка 301. Вероятно ще намеря такава, но ако някой намери схема на адаптер IBM PC/XT - PS/2 ще е полезно. 
- Няма никакви звукови сигнали по време на зареждането или след това (с изключение на този за видеото, който не винаги е наличен) - може би нормално поведение или се дължи на липсата на клавиатура.
- На екрана на свързания през композитен изход, телевизор има изображение - грешка 301, RAM тест, терминал.
Благодаря на всички за помощта - не вярвах, че ще се справя преди да пристигнат частите (бях набедил "големите" ИС). :D

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
« Отговор #24 -: 05 Юни, 2013, 20:38:22 »
Е ако сега трябва да правя USB -> PC/XT и ще завърша цикъла , макар че е идея защото макар да имам за Пълдина 610М клавиатура то за друг ( ако се намери такъв ) няма от къде да му намеря PC/XT та се замислям  :D
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен wisi

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #25 -: 05 Юни, 2013, 21:47:52 »
Правецът дойде с две RAM платки с надписи "RAM640". Едната работи (понякога се проваля на тестове... вероятно заради видеото), а другата не работи изобщо. Причината се оказа повреден PROM Р556РТ11. Прочетох и двата, но се съмнявам дали и този от работещата е напълно верен, тъй че търся дъмп от такъв, за да сравня.

Неактивен wisi

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #26 -: 06 Юни, 2013, 12:25:05 »
Причината за другата повреда беше 74LS373 на D32. Може да работи и без нея - само дава грешка 601, но за тестване става. При съмнения дали някой сигнал се вижда правилно на осцилоскоп, за проба, квнарца в генератора може да се замени с по-бавен - например на 455kHz и така да се "вижда" ясно какво прави компютъра, в случаите, когато не може да се установи повреда. Вече компютърът работи стабилно, не се проваля на RAM теста и не дава грешки във видеото.  :)

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
« Отговор #27 -: 06 Юни, 2013, 13:15:27 »
е честито :) Голяма борба и трудна беше да възкръсне този Правец 16. Сега е време да го използваш по предназначение, с Windows 1.0 например. :)
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #28 -: 06 Юни, 2013, 18:31:37 »
Хаха, както виждаш - няма скрито-покрито, службите не спят. По-вероятно е обаче, съдейки по датата, да си я пуснал във BBS-a на NO CARRIERr - "Friday 13"
/което ме подсеща, да сръчкам утре един, на който му дадох 'само за малко' този тестер, който ти ми подари на времето, ще се радват хората на снимки/
Ето и обещаните снимки на тестера /почти е оригинален, както ми го подари TheHungry преди близо 15 г., само лентовият кабел е добавен от мен, за по-лесно наблюдение на дисплея/

Неактивен imagination

• Квантов електрон
« Отговор #29 -: 06 Юни, 2013, 22:43:54 »
Здравейте.
Днес, докато разглеждах vintage-computer.com намерих тази схема за PC/XT към AT/PS2 клавиатура

http://www.vintage-computer.com/vcforum/showwiki.php?title=AT2XT+keyboard+converter

Може на някой да е полезна, затова реших да я споделя с вас :)
Поздрави.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
46 Отговора
9434 Прегледи
Последна публикация 06 Септември, 2022, 07:39:55
от lopesbroko

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |