| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: TTL Честотомер.  (Прочетена 1984 пъти)

0 Потреб. и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 456
  • Населено място: България
Re: TTL Честотомер.
« Отговор #15 -: Вчера в 13:16:12 »
Отворих моят правен 1988-ма ТТЛ честотомер за да се уверя че е делител на 256 а не на 64 какъвто е U664. Ползва се със схема за корекция както е по долу в схемата примерно. Схемата която съм ползвал не точно тази (беше в накакво списание) и е според това с което съм разполагал преди 40 и повече години. 
Когато правихме от нищо -нещо :) .

Разбира се е имало последващи модернизации като захранващ блок и добавяне на измерител на индуктивности.

Активен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 365
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #16 -: Вчера в 13:41:58 »
Уху, яко :).
Консумация на ток 2..3А? Вентилаторът за какво е?

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 93
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #17 -: Вчера в 14:25:21 »
Кефи ме солидната метална конструкция, така най харесвам.
Какво чак толкова грее че да му трябва вентилатор?  :)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #18 -: Вчера в 14:34:16 »
За по-бързо общо темпериране преди измерване.

Неактивен PDM

• Квантов електрон
  • Публикации: 397
  • Населено място: Велико Търново
  • LZ2PDM
« Отговор #19 -: Вчера в 15:44:01 »
На професионалните уреди кварцът е термостабилизиран, иначе няма точност. Съвременното означение е OCXO Crystal Oscillator.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 972
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #20 -: Вчера в 16:50:24 »
Намерих решението със 4518. Със комбинация на свързване на двата делителя помежду си изкарах 60 Хц. И ще запазя останалата част в оригиналния вид.
Еми аз съм почти готов с идеята но парите ми липсват да зглобя цял трансивер бързо. Все пак частите не са безплатни и платките. А и взема време докато проектирам платките.
До тука имам стабилно VFO на 60-100MМХц. Това ще е скалата изцяло С-мос и смд да не харчи много ток. Ще мери до 30МХц ползвам 74НС190, пише че са до 60МХц. Приемника е готов с филтри от Р23 ще е. Имам платчиците с кварц на 5МХц. Затова в една тема търсих някой да помогне с по-четливо копие на тази част от схемата. Ама никой не се обади. Експериментирах и успях да видя, че с варикапите успяват да мръднат кварца на 1,5КХц. Таман за озвучаването на телефонията. Но тука се триумя дали да вкарам 2-3 Si5351 на две фиксирани честоти с едно осемкраково ATINY13. Намерих едно руско решение. Щеше да е супер ако можеше да са три честоти. Ама пусто като не мога да програмирам. Да направя липсващите кварцови честоти. А именно 60,015МХц;70,015МХц и ниските на 5МХц. Понеже имам трета мвждинна 455КХц. Малко е гадно защото кварцовия филтър от Р23 не е на 65МХц, ана 65,015МХц.
Банд пас филтрите са също готови. Използвам тризвенни. За приемника са на половина готови. за 8 обхвата направих платката.
Крайното стъпало ще е 30 вата със РД15 полеваци неубиваеми от КСВ.
« Последна редакция: Вчера в 17:01:10 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: Вчера в 21:06:33 »
На професионалните уреди кварцът е термостабилизиран, иначе няма точност. Съвременното означение е OCXO Crystal Oscillator.
Какви температурно стабилизирани осцилатори ?! :) Преди 40 години да намериш кварц на каквато и да е честота беше голямо щастие.Голям дефицит бяха.                                     
                                  Shri приятни занимания пожелавам. Имам и аз тука проекти но докато не "тръгнат" нищо не публикувам.                   

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3604
  • Населено място: Варна
« Отговор #22 -: Вчера в 21:35:12 »
Е какви,имаше ги и тогава,Сега също ги има въпреки DDS технологиите.Руските копия на RAKON например успешно го произвеждат вече десеетки години.В България също ги правехме по немски лиценз,чехите и поляците също имаха производство.
Иване или си сбъркал нещо с меренето на 60мхц-овия филтър или си попаднал на брак,те са много точни,но това не е съществено,по спомени беше с много широка лента около 100-150кхц.Така че свиркай си и да не ти пука,ако си перфекционист като някой пишман аудиофили,а знам че не си :) :) :) карай сега с този пък пак като дойдеш в България ще ти изкопая един гарантирано здрав с отлични параметри.Все още се търкалят части за Р23 :)

Активен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #23 -: Вчера в 22:57:42 »
Към началото на '90-те на входа бях поставил (трудно доставимата тогава) TTL 74S112. И честотомер, и PLL (изцяло на TTL ИС) работеха на "заветните" 88..108 MHz (+10,7 MHz за приемник). После се появи честотомерче от автомобилен радиоприемник с LB3500 (/8), който "превърташе" 200 MHz.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #24 -: Вчера в 23:59:26 »
И най-големия майтап по онова време даже докъм 1992 а е че нямаше принтери да сканираш схемичка от някоя книга или списание в библиотеката. Рисуваш и чертаеш с химикалка.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #25 -: Днес в 00:16:30 »
Нищо му няма на филтъра пише си го в описанието. Първата междинна е 65,015МХц. За да се получи смяна на горна и долна лента съответно се сменя смесването от плюс междинна със минус междинна.
185800-0185802-1
Но ако можеш да намериш четливо описание със схемите и на тази със опроводяването може да се сканира. Синтезатора е птделна книга доколкото си спомням.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #26 -: Днес в 00:59:39 »
Аз ползвах U666 продава се още. https://www.scribd.com/document/848180123/U666B-ETC-Divider-Up-to-1-3GHZ-Prescaler                                   
      Това ще ще... :) Понеже думичката "ще" не зависи от мен а от бъдещето което не е много ясно винаги ме дразни. Ако сложа на изложение и достояние на всички нещо недовършено вероятно ще загубя мотивация да го довърша. Най добре е да се покаже и коментира завършена работа. В последно време така един друг форум ми стана абсолютно безинтересен понеже чета само плановете и мечтите на хората и нищо реално не видях. Приятна работа и развлечения пожелавам на всички.
Аз не слагам нещо да се коментира или да се хваля. Не се смятам за нещо повече. Споделям със вас пътя по който реализирам нещо. На мен ми е интересен процеса на правене повече, от готовото изделие. Докато го правя се уча на нови неща, придобивам опит. Със всяка следваща нарисувана платка ставам по добър. Каквото и да направя винаги някой може да каже. " глям си балък, работиш куписи едно фабрично радио и си гледай кефа". Да ама като си купя радио няма да науча нищо за радиотехниката която ми е по-интересна от това да си имам фабрично радио. Не че нямам и то повече от едно.
Делителите ги знам много добре, правил съм и със руските и със ута и със еспета. Имам ги в чекмеджето. Лично изкупих последните бройки от магазина тука. Продавача много ми се чуди за какво са ми тези стари чипове дето му седели от 20 години и никой не ги търсел. Не ми трябва. Скалата ще мери резултата от смесването, а именно от 1 до 30МХц. А и вижте предимството, 60,015МХц плюс хетеродина е в УКВ обхвата. Минус междинната е търсеното число. Няма да имам нужда от филтър за скалата защото чиповете не могат да хванат на УКВ и ще мерят само долната честота.
74S112 го ползвам има място в радиото при стабилизацията на хетеродина.
Малкото радио със ЕМФ тата го направих. Но не подскачам от кеф, ами ме стимулира да си реализирам тази идея. От преди повече от 20-30 години ми се върти в главата. Тогава нямаше интернет и не знаех за стабилизацията с ТТЛки. Тогава с Емо правихме синтезатори с ТТЛки и въпросния 74 ес 112 който дели до около 120-130МХц. както спомена колегата, лично проверено.

Активен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #27 -: Днес в 07:54:18 »
Намерих решението със 4518. Със комбинация на свързване на двата делителя помежду си изкарах 60 Хц.
Сподели схемата с 4518. Интересно е.
(в духа на "Направи си сам (с каквото имаш) си мислех вариант дори за делител: кварц -> 60 Hz с използване на микроконтролерче)

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #28 -: Днес в 10:48:57 »
Ще я споделя но довечера. Сега пътувам цял ден и не съм при лаптопа. Идеята, от стабилизатора на VFO то където има генератор на 1МХц. и се дели със 3 броя 4518 до 10Хц. взимам от втората 1 КХц. Подавам го на една 4518 ка.
Как беше 1 крак на маса 2 крак 1КХц. От първите два изхода на този делител подавам на двата аналогични входа на втория делител. Там не заземявам единия както по-горе. и от 12 краче получавам 60Хц. Всичко това го проиграх с протеуса. Играх си с комбинации на свързване на двата делителя докато не получих нужния резултат. Играта е кое краче от двата входа на втория делител към кой изход на първия се свързва.
Чекай намерих снимка в телефона. Нали демото не помни проекти и схеми та съм го щракнал.

Активен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #29 -: Днес в 14:38:30 »
По метода ти на честотомерите ( :crazy: ) на входа на 4518 иска 1000 Hz -> 60 Hz
---
Импулсите обаче не са с постоянна продължителност, особено много "трептят". Видно е дори на осцилоскопа в Proteus.
За честотомер не трябва да е така. Ще трябва май друго решение.
« Последна редакция: Днес в 14:44:14 от veso74 »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |