То какво му има да свикваш на един осцилоскоп, най-големия зор е тригера. Откакто имам Тектроникс (за 20 години съм сменил сигурно 10ина), тая врътка много рядко се пипа и винаги тригера е зацепен.
На канал Б ти свети Uncal, докато е отворен му врътни тримера със счупената врътка докрай, за да отговарят волт/деленията.
п.п. и винаги използвай сондата на х10 - така има минимален паразитен капацитет, по-висок импеданс, по-голяма честотна лента и много по-трудно ще утрепеш входа на осцилоскопа с високо напрежение. Много са мамлко вариантите, в които ще ти трябва да мериш на х1
Насочи се Към Тектроникс/ HP за стар осцилоскоп. или Най-добре събери за нов DSO
Осцилоскоп ползвам редовно. Имам аналогов Тектроникс 2465 (4x300MHz) на масата, както и в шкафа един 2х20MHz прост цифров и два компютърни. Между някакъв евтин цифров и аналогов 2х10MHz, винаги бих предпочел за всекидневна работа аналоговия, много са малко нещата, за които цифровия ще има някакво предимство различно от "autorange" бутона. При работа с цифров в повечето случаи се чудя какво показва и защо, нищо, че си го пише на екрана, за сметка на това важните подробности се губят

Вече повечето от високия клас на LeCroy, Tektronix и Keysight не бих ги отказал, те са съвсем друга бира, ама все още не съм пораснал толкова, че да ми трябва такъв. Като евтин цифров - често изпада за около 200 лева, бих препоръчал Velleman PCSU200 - само бива да се ползва с лаптоп, за да е галванично изолиран от земята, че с лампова техника стават сакатлъци.