| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Майстори на осцилоскопи от София  (Прочетена 2521 пъти)

0 Потреб. и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1428
  • Населено място: София
Re: Майстори на осцилоскопи от София
« Отговор #15 -: 20 Април, 2025, 06:32:31 »
Мисля че е за контактен спрей ама аз не съм най големия разбирач! Той е седял година без да се ползва и не знам какво може да е развил. Ще пробвам аз да направя аз нещо, просто питам в краен случай ако някой е склонен да ми го оправи.

В моя техникум използваме ОН52  :)

Аз бих препоръчал нов цифров портативен за първи осцилоскоп, а пък ако ти харесва това хоби, пак си ремонтирай стари осцилоскопи от времето на дядо ти.  :)
Можеш да го носиш със себе си в училище, няма да се притесняваш от протичане на ток през обща земя, а и промишлената електроника върви към все по-високи честоти, така че рано или късно ще трябва да свикнеш с цифровите осцилоскопи.

Ще трябва обаче малко да проучиш кой в момента e с най-голяма себестойност лев за лев.
Можеш да започнеш от сайта на Дейвид Джоунс с този списък: https://www.eevblog.com/forum/testgear/portable-oscilloscopes-list/

В Тубата можеш да намериш ревю на всеки един от тях поотделно. Не пропускай също да се възползваш от търговската война между Щатите и Китай и занижените цени за Европейския пазар.
« Последна редакция: 20 Април, 2025, 06:49:34 от CVT »

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 91
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #16 -: 20 Април, 2025, 08:49:29 »
Аз в момента нямам много пари и предпочитам да се пробвам с това което имам все пак. Дори да е загубена кауза може пък да стане нещо. На доста лимитиран бюджет съм затова ще пробвам нещо да направя аз. Дано не ми се налага да си троша главата с него.

За цифровите осцилоскопи баща ми щял да ми вземе цифров чак на следващия рожден ден а аз съм Януари. Доста търпелив човек съм но иска ми се да се позанимавам поне малко с тоя.  :)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #17 -: 20 Април, 2025, 09:24:56 »
Ето след почистване успях да изкарам това на калибратора.

Всичко пръсках и размърдах, стегнах едното копче и сега е добре. Не съм му свикнал на 100%.
« Последна редакция: 20 Април, 2025, 09:52:08 от shyyyy »

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
« Отговор #18 -: 20 Април, 2025, 12:00:25 »
То какво му има да свикваш на един осцилоскоп, най-големия зор е тригера. Откакто имам Тектроникс (за 20 години съм сменил сигурно 10ина), тая врътка много рядко се пипа и винаги тригера е зацепен.

На канал Б ти свети Uncal, докато е отворен му врътни тримера със счупената врътка докрай, за да отговарят волт/деленията.

п.п. и винаги използвай сондата на х10 - така има минимален паразитен капацитет, по-висок импеданс,  по-голяма честотна лента и много по-трудно ще утрепеш входа на осцилоскопа с високо напрежение. Много са мамлко вариантите, в които ще ти трябва да мериш на х1

Насочи се Към  Тектроникс/ HP за стар осцилоскоп. или Най-добре събери за нов  DSO

Осцилоскоп ползвам редовно. Имам аналогов Тектроникс 2465 (4x300MHz) на масата, както и в шкафа един 2х20MHz прост цифров и два компютърни. Между някакъв евтин цифров и аналогов 2х10MHz, винаги бих предпочел за всекидневна работа аналоговия, много са малко нещата, за които цифровия ще има някакво предимство различно от "autorange" бутона. При работа с цифров в повечето случаи се чудя какво показва и защо, нищо, че си го пише на екрана, за сметка на това важните подробности се губят :D Вече повечето от високия клас на LeCroy, Tektronix и Keysight не бих ги отказал, те са съвсем друга бира, ама все още не съм пораснал толкова, че да ми трябва такъв. Като евтин цифров - често изпада за около 200 лева, бих препоръчал Velleman PCSU200 - само бива да се ползва с лаптоп, за да е галванично изолиран от земята, че с лампова техника стават сакатлъци.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #19 -: 20 Април, 2025, 12:25:22 »
Аз си поиграх с него малко и ръчках из разни мой самоделни уреди, много калпаво съм го направил тоя светлинен ефект значи..  :D
Това е друга тема обаче трябваше често да въртя тригера. След като свършат веселбите днес защото е празник ще оправя UNCAL.

Христос Воскресе на всички колеги!  :drinks:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
« Отговор #20 -: 20 Април, 2025, 13:54:54 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #21 -: 20 Април, 2025, 14:36:21 »
Аз в момента нямам много пари и предпочитам да се пробвам с това което имам все пак. Дори да е загубена кауза може пък да стане нещо. На доста лимитиран бюджет съм затова ще пробвам нещо да направя аз. Дано не ми се налага да си троша главата с него.

За цифровите осцилоскопи баща ми щял да ми вземе цифров чак на следващия рожден ден а аз съм Януари. Доста търпелив човек съм но иска ми се да се позанимавам поне малко с тоя.  :)

Много правилно си се ориентирал! Цифровите имат огромни предимства пред аналоговите и те са тези при които важните подробности не се губят. Даже и с 10-годишен Rigol като моя можеш да правиш неща които са абсолютно невъзможни със стар аналогов осцилоскоп, като например да му кажеш да спре на точно определен ред на видео сигнал, или пък да ти декодира и покаже на екрана какво се изпраща по RS232, SPI или I2C шина:

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
« Отговор #22 -: 20 Април, 2025, 16:25:33 »
Това с цифровите сигнали вече е съвсем друго и там си трябва, по възможност даже и логически анализатор. Но в аналогови схеми разни пикове и преходни процеси често остават извън "погледа" на цифровите

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 20 Април, 2025, 16:55:12 »
Това с цифровите сигнали вече е съвсем друго и там си трябва, по възможност даже и логически анализатор. Но в аналогови схеми разни пикове и преходни процеси често остават извън "погледа" на цифровите

Ако сравняваме аналогов и нов цифров осцилоскоп с еднаква честотна лента, няма как аналоговия да хване нещо което цифровия да пропусне. Това е защото при цифровите осцилоскопи честотата на вземане на проби е в пъти по-висока от честотната лента. При моя например честотната лента е 200 MHz, a честотата на вземане на проби е 2 GHz, което е 10 пъти повече. При новите това съотношение е още по-голямо.

Имам един стар цифров Тектроникс от началото на 90-те, където това съотношение е само 4 пъти. Такъв не препоръчвам на никого по тази и много други причини.
« Последна редакция: 20 Април, 2025, 17:10:59 от CVT »

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #24 -: 20 Април, 2025, 22:04:36 »
Ето го и работещ (дано не съм се заблудил)
Меря си сигнала на Авторадио Респром на изхода, трябва му усилвател на това нещо иначе е слабичко.
https://www.youtube.com/shorts/mBQGmU1clps?feature=share

Мисля, че е страхтоен уред. Пипах из разни други мой самоделки и вече намирам грешки в мойте схеми  :D
Относно цифров осцилоскоп, казал съм на баща ми искам широка честотна лента. А с него е така, че поискам ли нещо ще вземе едно от най добрите в момента. Засега съм си с тази 12кг щайга :)

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 184
  • Населено място: Sofia
« Отговор #25 -: 20 Април, 2025, 22:41:05 »
Браво, добре си се справил. Честито за новия осцилоскоп!  :drinks:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
« Отговор #26 -: 20 Април, 2025, 22:46:10 »
Честито. Показва нещо. Колко е вярно това което показва обаче ?

Има синусоиди за калибрация на различни честоти  в  WAV  за даунлоуд в нета. Виж поне дали  тези форми показва коректно, Има и квадрати и триъгълници пак на файлове... За повече - сигнал ггенератор.

Също така погледни мода с Вентилатора, дето колегата е публикувал, поне да може да изкрета докато ти дойде новия уред.

Чертите които виждаш на тестовия сигнал, не са коректни. Трябва да виждаш правоъгълници, къде са ти вертикалните линии, горните черти не трябва да са свързани  също.

Това е уред за диагностика, ако не показва коректно винаги, не знаеш проблема в него ли е или в това което ремонтираш. 

Просто казвам

И яркостта май я няма щом го снимаш на тъмно.
« Последна редакция: 20 Април, 2025, 22:54:44 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 333
« Отговор #27 -: 20 Април, 2025, 23:05:12 »
Не е лош този уред, това, че е стар не е проблем да помага в настройките. Пази си го, когато имаш цифров също ще ти върши работа. Цифровите са бързи и дават много информация, но в много случаи аналоговия уред е незаменим, особено за звуковия диапазон. Тези уреди са правени много прецизно, с добри елементи.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #28 -: 20 Април, 2025, 23:10:12 »
Честито. Показва нещо. Колко е вярно това което показва обаче ?
Не се знае, ще го вържа към сигнал генератор по нататък. Мога да взема на заем от един приятел, или да си направя аз някакъв.
Относно тези черти, не знам от какво са. По голяма вероятност е, че аз нещо не съм направил. От там се почва хаха, първо обвини себе си а после обвини уреда  :)

А може и сега като се замисля, може да съм сложил DC Coupling без да искам и да са се добавили тези черти.
Цитат
И яркостта май я няма щом го снимаш на тъмно.

О силен е екрана, просто за да се види по добре съм загасил лампата. Тя е бяла светлина и като снимам нещо докато е пуснато най-вече екран не се справя много добре. Иначе е ТОП!  :)

Браво, добре си се справил. Честито за новия осцилоскоп!  :drinks:

Мерси!!
« Последна редакция: 20 Април, 2025, 23:30:23 от shyyyy »

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 184
  • Населено място: Sofia
« Отговор #29 -: 20 Април, 2025, 23:43:42 »
успях да изкарам това на калибратора
Амлитудата си я докарал почти точно 5дел. Х 200mV = 1V.
За честотата не виждам дясната врътка и не знам колко херца е на твоя осцилоскоп, за да ти кажа дали е ОК?

ще го вържа към сигнал генератор по нататък. Мога да взема на заем от един приятел, или да си направя аз някакъв.
В мрежата е пълно с онлайн генератори от 1 до 20 000 херца с най-различна форма на импулсите и за пробите може да си пуснеш такъв от телефона.
https://www.szynalski.com/tone-generator/

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |