| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Майстори на осцилоскопи от София  (Прочетена 2646 пъти)

0 Потреб. и 10 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 91
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Има ли някой който може да ми препоръчате да ремонтира осцилоскоп в София? По принцип а познавам един човек от Видин ама е на години и вече му е минало времето да се занимава и няма прецизността. Питам защото си взех един осцилоскоп уж работещ а има някакви проблеми. Ако познавате някой или искате да помогнете пишете лично съобщение  :)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1428
Re: Майстори на осцилоскопи от София
« Отговор #1 -: 19 Април, 2025, 16:23:14 »
Няма да е лошо да кажеш за какъв осцилоскоп става дума, защото не всеки майстор може да поправи осцилоскоп от която и да е година на дългото им 80-годишно съществуване на пазара.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #2 -: 19 Април, 2025, 16:30:13 »
Kabid DT516. Пред заплащане разбира се.

Неактивен mjet

• Квантов електрон
  • Публикации: 177
« Отговор #3 -: 19 Април, 2025, 16:50:34 »
Ето ти документацията. За съжаление е на полски. Имах такъв. Навремето беше добра машина. Навремето, когато бях в техникума имах ОН2 на старо. Беше лампов и често го човърках. Пазя го още и работи. Не е лошо сам да се опиташ да си го оправиш. Иначе няма да станеш добър в занаята, ако чакаш някой да ти оправя  нещата. :)
 http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/Polskie%20mierniki/DT516A.pdf
« Последна редакция: 19 Април, 2025, 17:02:19 от mjet »
Едно устройство,ако тръгне от раз,значи нещо не е в ред :)

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #4 -: 19 Април, 2025, 17:38:46 »
Мисля че е за контактен спрей ама аз не съм най големия разбирач! Той е седял година без да се ползва и не знам какво може да е развил. Ще пробвам аз да направя аз нещо, просто питам в краен случай ако някой е склонен да ми го оправи.

В моя техникум използваме ОН52  :)

Неактивен mjet

• Квантов електрон
  • Публикации: 177
« Отговор #5 -: 19 Април, 2025, 18:21:19 »
В моя техникум използваме ОН52  :)
[/quote]

Браво бе. Още ли ги ползвате. Това чудо на техниката влезе на въоръжение в нашият техникум през далечната 1973 (точно започвах да уча там), та заради това ми продадоха ОН2 то. :). А ти млади колега не се притеснявай и човъркай.Така се натрупват опит и практически знания, па ние по- дъртите ще помагаме, както навремето са ни помагали и на нас. Полската машина не ми е правила никакви голями проблеми за близо 12 годишната и служба в сервиза, така че ако е работила до преди година не виждам причина да не работи и сега, така че давай смело. :)
« Последна редакция: 19 Април, 2025, 18:29:49 от mjet »
Едно устройство,ако тръгне от раз,значи нещо не е в ред :)

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #6 -: 19 Април, 2025, 18:32:06 »
Мери за подкрепата! По късно ще го "изкъпя в контактен спрей" и дано това помогне!!  :)

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #7 -: 19 Април, 2025, 19:24:25 »
Реших да направя едно видео, преди да го пипам отвътре. Не знам как да опиша този или тези проблеми които има. Истината за ремонта на такива уреди е, че изискват още един осцилоскоп да може да ги поправиш, а аз нямам затова взех този.  :D

Мултимера не може да мери импулсни напрежения, нито нищо. Има едно копче което като го разклатушкам не ми харесва как е.

Затова почнах темата ако има някой майстор който ще е съгласен да го оправи да се свържем и да се разберем.
Може и аз да го поправя ама малко не смея и може би съфорумниците са наясно с моята лека некомпетентност от време на време...

Единствения осцилоскоп които съм поправял до 100% е един ОМЛ-3М ама отдавна съм го подарил на един мой приятел.

« Последна редакция: 19 Април, 2025, 19:29:39 от shyyyy »

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
« Отговор #8 -: 19 Април, 2025, 19:29:42 »
Като цяло след почистване би трябвало да тръгне, огледай да няма и някой счупен ключ вътре. Снимай го да видим какви електролити ползва, че на такава стара техника обикновено е хубаво да се сменят, ще ти дам съвет какви точно да сложиш за да не се налага никога повече да се пипат, не всички са подходящи за такива устройства.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #9 -: 19 Април, 2025, 20:25:51 »
Ето обещаните снимки. Всички кондензатори са Elwa. Няма признаци на минали ремонти което ме радва. Почистих го и утре ще стегна едното копче и ще го пусна. Някой неща поне на мен ми изглеждат съмнителни във видеото. Не му личи ама не иска да синхронизира и премигва като коледна лампа екрана. Може да са електролитни кондензатори ама кой знае.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 455
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
« Отговор #10 -: 19 Април, 2025, 21:40:55 »
Като за начало може да напръскаш със спрей за потенциометри (termopasty PR) всички потенциометри и превключватели тип isostat. Доста често от там идват повечето проблеми.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 19 Април, 2025, 22:00:59 »
ELWA електролити от измервателна апаратура досега не съм мерил, има шанс да са за смяна. Премигването обикновено е опит за синхронизация, трябва да проследиш цялата верига на тригера къде се губи - щом имаш картина, можеш и със самия осцилоскоп да гледаш до къде стига сигнала на тригера и къде се губи. ЧатГПТ може да ти преведе доста адекватно целия документ, предполагам и ти не разбираш полски :D Не виждам дали имаш такъв бутон, но някои от осцилоскопите имат "triger view" - натискаш копчето и виждаш тригер сигнала как изглежда.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #12 -: 19 Април, 2025, 22:12:02 »
Пръснах с Контактен Спрей на тази марка, и аз използвам такъв.
Нямам Trigger View за жалост, иначе щеше да е полезно. Знам сигурно 5-6 думи на Полски ама не на нивото да го чета  :D
Утре ще информирам дали има напредък след почистването на всичко. Има неща които аз за жалост без да го разглабям няма как да стигна.

Този уред е сериозен и не е за подценяване, имам КР7010 които изглежда като детска играчка сравнено с този. А аз го взех тоя да си оправя КР7010-ката  :(

ELWA рядко съм сменял, мога да преброя на пръсти колко пъти съм ги махал. Те са от по здравите кондензатори от източния блок.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 20 Април, 2025, 01:36:42 »
В аналогови вериги много кондензатори изкарват, ама в осцилоскопа имаш високи честоти и други натоварвания при по-големи тоци, като му се качат загубите на тоя кондензатор - на 100 херца има капацитет, на 1 килохерц вече е нанофаради и не върши никаква работа там, където е поставен. Поне около тригера и входните усилватели трябва да се сменят с маркови Low ESR, понеже там най-много се усеща когато са захабени.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
« Отговор #14 -: 20 Април, 2025, 05:17:24 »
Тоя Кабид е много зле, извинявам се, но е факт.

Казвам го от опит, може да ми намериш темата с ремонта на моя.

Не се занимавай  с него. Всичккия електролит е заминал, керамиките също не са ок- мерих ги на моя един по един, бутоните не контактуват добре, контактния спрей е само временно решение, Галетните превключватли се износват.

Пълен рекап, и накрая глаетните ключове се ебават толкоз много, че не си залсужава нервите даже да го ползваш.

Казвам го от опит с такъв.
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=353.msg1607#msg1607

https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6804.msg47533#msg47533

Не си заслужава нито времето, нито сериозния брой Low ESR кондензатори, които ще трабва да потънат в него . По моя имаше и повреди по веригата за ВО  и на други места, които отстраниях, но накрая  скапаните износени галети се оказаха непреодолим проблем, освен да се смнят с нови каквито вярвай ми нняма да намериш.  После го взе друг колега, и той си троши главата с него известно време и  той се отказа, тия галетни ключове предизвикват много проблеми за съжаление.   

Насочи се Към  Тектроникс/ HP за стар осцилоскоп. или Най-добре събери за нов  DSO

« Последна редакция: 20 Април, 2025, 06:05:42 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |