| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Навиване на бобина  (Прочетена 909 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1305
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
Навиване на бобина
« -: 14 Април, 2025, 08:49:12 »
Здравейте,
искам да попитам някой от вас, който има "бобинарка" или както се нарича уреда за навиване на бобини, дали може да ми навие една, че на ръка се провалям вече 3-ти път.
Трабва ми върху водопроворна тръба Ф20 с проводник 0.5mm - 110uH като двата края може да влизат през дупки в тръбата или пък да са хванати с болт по подобие на снимките, които прикачвам. Броя на навивките ще дойде някъде около 170-175.
Възможно е да се навие и върху друга тръба, но ще трябва да се сметнат броя на навивките.

Благодаря предварително.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 299
  • Населено място: София
Re: Навиване на бобина
« Отговор #1 -: 14 Април, 2025, 10:05:02 »
Не става ясно в какво се проваляш - индуктивността ли не излиза или намотката не ти харесва на фасон? Ако е първото, може материалът на тръбата да има включвания, които пречат. В старите книжки препоръчваха картонени гилзи от ловжийски патрони. Може да се ползват и някои пласмасови флакони от лекарства. Ако има надписи върху тях, трябва да се почистят с фина шкурка.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #2 -: 14 Април, 2025, 11:02:36 »
Жицата е около 11 метра и на ръка почва да ми се оплита, испускам намотките, почвам от начало и все такива работи. Мислех някакъв вариант да я закача на винтоверт и на бавни обороти жената да върти, аз да подавам проводника, но още не съм го измислил. Картон не става защото ще го вали дъжд.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 102
Re: Реплика на Правец 8Д
« Отговор #3 -: 14 Април, 2025, 15:50:01 »
https://www.youtube.com/shorts/SRoJBy08-q8

Не са много навивките като цяло за да не стане на ръка. Капвай каноконлит през десетина, да не губиш бройката и накрая ще стане. Може и с винтоверт, като му трябва едно магнитче и съответното приложение на телефона...

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 454
  • Населено място: България
« Отговор #4 -: 15 Април, 2025, 01:04:53 »
Ако е за удължаваща бобина много теснолентова се получава антената и без уред трудно се настройва. 
 Вържи единия край на жицата някъде и с двете ръце опъвайки навий върху тялото. След това с уред замерваш колко е индуктивността защото точността е важна.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 15 Април, 2025, 02:13:23 »
Тук ги дават с проводник 1мм. По лесно се навива.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #6 -: 15 Април, 2025, 09:31:07 »
Да, за такава бобина е, но нямам 1мм проводник, иначе и на мен ще ми е по-лесно. Търсих, но продават все на големи количества и се обезсмисля. Имам уред за настройка на антената.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 969
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #7 -: 15 Април, 2025, 11:13:14 »
Мано може и на струг да стане, ако имаш познат стругар. Ще закрепи с два дорника тръбата ти и на бавни обороти ще си я навиеш за 30 секунди. С винтоверт става но трябва да го захванеш някакси здраво на менгеме. Жената оперира със спусъка ти държиш жицата. Успех. Варианта с каноконлит е много удачен също.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3601
  • Населено място: Варна
« Отговор #8 -: 15 Април, 2025, 17:31:42 »
Mano,ако си в България мога да ти ги навия и да ти ги пратя.Както ти каза lz2lxтая антена е с тясна лента и има шибано съгласуване,ако за нея става дума.По спомени в книгата на Бенковски и Липински.Има превод на руски,иначе в кмугата на Ротхамел пак я имаше.На мен ми е полесно на кръгъл текстолит да ти ги навия.После в пеща с покривен лак изпичане и става за навън.Пък е и по здраво,но малко по тежко.Индуктивността мога да ти я измеря на всичкомер,друго тука нямам.Проводник 1 мм трябва да имам.То там не е токова много.
« Последна редакция: 16 Април, 2025, 15:15:03 от lz2xl »

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 15 Април, 2025, 19:36:42 »
Преди време пробвах какво ще се получи с тази антена. За условията които имам в града ми се стори много шумна. В сравнение с делталупа примерно. Но ми се струва че ще е по шумна дори от дипол.
И много тясната лента омръзва след време.Тунера не успява да я догони.

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 16
  • Населено място: Burgas
« Отговор #10 -: 15 Април, 2025, 21:17:06 »
Ако имаш възможност, направи един Half Sloper на 80м, само 20м жица е, спрямо метална заземена мачта и още един за 40м с удължаваща бобина за 160м. Цялото това чудо от покрива на двуетажна къща до съседската дървена барака ми донесе първите 50 страни на 160м и 100 на 80м,
със 100W На един CQWW CW със тази жичка направих 110 страни със 100W Някъде по руските сайтове има точните размери. Удължаващата бобина по спомен е 75нав. като твоя размер.
« Последна редакция: 15 Април, 2025, 21:24:25 от lz3yy »

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #11 -: 16 Април, 2025, 10:20:29 »
Поне при мен антената не е толкова шумна колкото казвате. Пускам видео.

/>

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #12 -: Вчера в 10:31:40 »
Mano,ако си в България мога да ти ги навия и да ти ги пратя.

Благодаря, за сега друг колега се отзова и днес ще си я взема от куриера. Дано не вали тези дни, че да я пробвам.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #13 -: Вчера в 23:11:46 »
Днес получих 2 бобини от колега от форума, за което съм му много благодарен. Ще си ги развия до необходимата стойност и ще си ги ползвам, или със сигурност поне едната.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: Вчера в 23:38:15 »
Поне при мен антената не е толкова шумна колкото казвате. Пускам видео.

/>
Тази бобина не е ли за 3.5/7MHz антена?
На 14MHz поначало няма шум.     

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |