| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Спасен от боклука Стабор 120 122ра бройка някога правена  (Прочетена 579 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 90
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Здравейте! Днес с приятели бяхме на разходка и минахме покрай една кофа за боклук и намерих един Стабор. Викам си, не е много полезен тъй като си имам Стабитрон 350 който е по хубав. Обаче като видях серийния номер се шокирах жестоко. Сложих си очилата. 00122. Има ли стойност според вас при възстановяване??  :)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
В момента сме на малко по-различен стандарт от написания 240v @ 50hz  а не 220 на 50...

И В София вече ги няма флуктоациите, за които е предназанчен.

Интересно ще ми е ако някой предложи съвременна употреба.

Само да допълня, имаше  по-хубави стабилизатори ново поколение още през соца. Тия бяха... по-добре от нищо.

Чудя се дали може да се праработи в разделителен трансформатор

Ето схемата от силистренския сайт на радиолюбителите

https://www.kn34pc.com/sch/sch_device/man_stabor_120_a_2.pdf

« Последна редакция: 11 Април, 2025, 00:07:32 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Притежавам си Стабитрон 350, подарен ми е от колегата Радко, върши ми работа като донасям разни нещица ги пускам от стабилизатора.

Този поскоро може да има колекционерска стойност на някой. Нали е Стабор 120 а номера на производството е 122
Имам някакъв уникален късмет. Намерих си преди време КОМ с сериен номер от 3000-те някъде което не е супер високо. Сега пък намерих Стабор 120 с нисък сериен номер. Аз сигурно ще му сложа един кабел, ще го почистя и ще си го пазя работа много няма да прави защото си имам хубав стабилизатор.

Това може и да е възможно, разделителен трансформатор. Обаче ако ще си правя ще взема някакъв друг и него ще го гътна. Този просто ми е някакси готино, че го намерих.  :)

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 512
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Вътре има два броя специализирани дросели, които се разглобяват трудно и са  с малки размери. За разделителен трансформатор потърси нещо по-голямо и по-лесно за работа. Изработването на разделителен трансформатор е отговорна работа, защото това е прибор, гарантиращ безопасност и трябва да покрива определени норми...

Ето схема на Стабор 120:

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 102
Желязото вътре е със по-особени параметри и не става за мрежов трансформатор... Става де, но ще направиш 40 вата траф с желязо и мед като за 300 ватов такъв. Това или се ползва по предназначение както е или за скрап, поне има достатъчно жица. И сме 230 волта, не 240... ако си държи въпросните 220 волта в изхода, ще върши работа да се пуска стара техника през него.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Аз не съм знаел, че целя уред е на феромагнитен принцип. Фактически тези трансформатори нищо не може да се направи от тях. То си и работи де, стабилизира напрежение. Еми ще пускам разни неща от него.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |