| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реставрация на Philips 205U 07  (Прочетена 796 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ddrag

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 3
Реставрация на Philips 205U 07
« -: 09 Април, 2025, 11:28:59 »
Здравейте! Нов съм във форума. По професия съм тонрежисьор, но имам известен опит и в работата с електротехника и машиностроене. Преди няколко години успях да се сдобия с радиоапарата Philips 205U 07. Взех го с идеята да го реставрирам, но така не успях да отделя време за това начинание. Още при закупуването успях да намеря схемотехника и описание на използваните елементи от производителя. Състоянието не е особено добро - има 2 кондензатора, които са изрязани, други са напукани, като има и прегорели изолации на проводници и се очертава доста работа. Не съм го пускал, защото щепселът беше компрометиран. Монтирах нов щепсел временно, за да проверя дали трансформаторът е изправен. Лампите са оригинални, но не знам дали работят. Не съм взел окончателно решение дали да се захвана сам или да се обърна към сервиз или ателие. В увод ще кажа, че не знам от къде да започна и приемам всякакви съвети и препоръки.  :)

Неактивен ddrag

• Блуждаещ електрон
  • *
Re: Реставрация на Philips 205U 07
« Отговор #1 -: 09 Април, 2025, 11:30:16 »
Ето снимка на компонентите.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 87
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #2 -: 09 Април, 2025, 12:19:59 »
Аз не мога много да давам акъл, но мисля, че няма да е лошо ти да се пробваш да го направиш  :). Имал съм и аз случай не разбирам нещо и го давам на майстор. Няма да е лошо да се поровиш по битаците и по вторичните и да вземеш някакво ефтино лампово радио, може от Българските, Руските и да си го човъркаш и да го научиш на изуст. Дядо ми така на едно радио Турист го е разглобил три пъти и го е сглабял отново и може да го преподава това радио ако става на въпрос.

А един технически съвет, може да пробваш с тестовата лампа да го пуснеш. Тука съм пратил един сайт Американски с повече информация за такъв тестер с лампа, УСПЕХ!  ;)
https://antiqueradio.org/dimbulb.htm
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 102
« Отговор #3 -: 09 Април, 2025, 13:17:03 »
Трансформатора от снимката е изходния, към него се закача говорителя. Самото радио е с безтрансформаторно захранване - закача се директно към мрежата. При което в едната позиция на щепсела шасито е на фаза и е доста опасно за пипане, ако го правиш сам да го имаш предвид. Много често на тези радиа изправителната лампа в захранването (в случая UY1n) е сдала багажа. Като цяло сложното е само настройката на бобините в това радио (ако са счупени/пипани или има дефектни кондензатори около тях), понеже е нужна някаква специализирана апаратура, за останалото се изисква малко повече от да можеш да запояваш.

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1142
« Отговор #4 -: 09 Април, 2025, 21:48:11 »
    Като начало можеш да включиш радиото последователно на крушка 40-60 вата, като предлага колегата shyyyy Ако в началото светне силно и след това намали, значи няма късо съединение. Добре е така включено радиото да постои няколко часа, колкото повече, толкова по-добре. Отоплението на радиолампите и включено последователно на едно голямо жично съпротивление и ако всичко е в ред, лампите ще се нагреят. Казваш, че има кабели с лоша изолация, което е предпоставка за късо съединение и може от там да започнеш.
« Последна редакция: 09 Април, 2025, 21:54:04 от Лъчо Минков »

Неактивен ddrag

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #5 -: 10 Април, 2025, 14:41:57 »
Здравейте отново!

Благодаря на всички за отговорите. Искам да подменя всички елементи с максимално устойчиви на температурни промени (нагряване, изстиване). Имате ли предложения, препоръки за производител или магазин, от който мога да се снабдя? През годините съм поръчвал от почти всички вносители/дистрибутори на ел. компоненти, но специално за проводниците ще се радвам, ако ми дадете насоки към определен производител или доказан модел. Как стои въпросът със средните вълни? Четох, че повечето предаватели са изключени и вероятността да намеря сигнал не е голяма или, ако открия, ще бъде с доста шум. Интересно ми е какво е мнението ви за преработка към УКВ?

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 87
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #6 -: 10 Април, 2025, 15:17:07 »
Не мисля че има нужда да си играеш с преработки. Винаги се питам преди да правя драстични промени дали си струва и дали ще го ползвам толкова че да трябва. Първо да заработи и да се види дали нещо ще хване а после евентуално УКВ. Пак казвам няма да е лошо да си вземеш второ радио и да си поиграеш да видиш какво може да направиш по него. Успех  :)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1142
« Отговор #7 -: 10 Април, 2025, 17:01:22 »
   Според мен радиото трябва да бъде живо-освен да му свети скалата, трябва и да може да се ползва. Да радва и окото и ухото. В твоя случай обаче електриката на радиото е в лошо състояние, дори и да му подновиш нещата, ще е доста опасно за ползване, защото е безтрансформаторно и при включване в мрежата може да излезе фаза на шасито. За сега при теб не е ясно дала работи отоплението на лампите и ако работи, дали има емисия. Колега от Пловдив разработи платка за УКВ и я прилага много успешно, защото не се правят никакви преработки на апарата, а платката се свързва с променливия кондензатора на радиото.
/>Ето какво могат тези приемници в днешно време.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
26 Отговора
14851 Прегледи
Последна публикация 10 Февруари, 2020, 19:00:07
от Валери
PHILIPS 42A

Започната от dragan Колекции

14 Отговора
7012 Прегледи
Последна публикация 29 Март, 2019, 12:05:12
от dragan
PHILIPS

Започната от faraon4eto « 1 2 » Общи приказки

18 Отговора
5634 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2020, 21:03:19
от dragan

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |