| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Касетофон КОМ, Мнения и подобрения  (Прочетена 586 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 88
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Когато бях малък дядо ми имаше такъв касетофон и свиреше, естествено е бил изхвърлен преди много години и кой знае в какво ламаринено кенче са го направили. Бях се заканил отдавна ако си намеря КОМ ще си го взема, да го покажа на дядо ми и да го оправя. Днес ходих на Битака да издирвам нещо на лампи, намерих бая интересни нещица обаче видях КОМа. Човекът беше супер честен и доста уверено ми каза, че си работи. Еми за пръв път, взех го за 5 лева, прибрах се и го пуснах и тръгна веднага. Сложих касета за майтапа и го видях, че върти. Каква е тази магия? Обаче винаги има уловка не възпройзвежда звук, аз ще си го оправя това, не е много сложен. Пуснах темата с цел да чуя какви са вашите мнения за този касетофон и къде може да се подобри? Какво мога да му променя, че да му повдигна надеждността, освен ремъците да сменя. Моя не е в добро визуално състояние, ама аз поскоро вратичката искам да му оправя, оригиналната е ама е залепено нещо отгоре.
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 108
Re: Касетофон КОМ, Мнения и подобрения
« Отговор #1 -: 29 Март, 2025, 13:21:27 »
Здравейте shyyyy и честита нова придобивка.
185004-0
« Последна редакция: 29 Март, 2025, 13:30:06 от hris »

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #2 -: 30 Март, 2025, 11:45:58 »
Разучих ги, не мога да повярвам че скоростта на мотора се влиае от усилването на звука  :D
Не е била много напредната техниката тогава ама това е брутална грешка, и това ще се оправи. Та един приятел ми изрови вратичка, разбира се счупена е обаче ще разлепя декоративните пластмаси и ще ги сложа на вратичката на моя. Не знам защо са махнати и е сложена тази грозотия. Ако не забелязахте отгоре е изкривена ламарината, мога да се пробвам да я махна и да я изправя ама не съм много самоуверен за такъв ремонт. Включително ще почиста всички потенциометри с контактен спрей, ще се пробвам да му намеря копчета, не знам дали са просто някаква си част която са използвали или е нещо специално от Михайловградския завод. А и не превъртва в едната посока, когато му дам назад лентата. Мотора даже и не върти ама може и да не съм го разбрал нещо. Не мога да повярвам, че ремъците всеоще стоят! Аз ще ги сменя разбира се ама, това е изключително впечетляващо!

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 133
« Отговор #3 -: 30 Март, 2025, 12:04:54 »
... къде може да се подобри?  Какво мога да му променя.

Две статии, описание и подобрение.
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3330
« Отговор #4 -: 30 Март, 2025, 12:05:26 »
Фабрично двата канала звучат рзлично даже когато е в ред. Губил съм си времето с такъв -не си заслужава изобщо. Доста първобиотен, даже не са си направили труда да копират нещо по-качествено. Всеки китайски дръжкофон от съвремието му го надсвирва.  На твоя му липсва единствената хубава част- Зелената капчка за глим лампата.  Тая ламарина на вратичката не е оригинална- там  няма ламарина, има малко парче плексиглас в средата от където се вижда до къде е стигнала касетката.

https://www.kn34pc.com/sch/sch_cass/cass_kom.html

185051-0

Имаше май някакво кондензаторче неполярно в корпуса на мотора, трябва да се поднови. или по-добре да му сложиш хубаво  японско касетофонно моторче.    КАкто и всчики останали неполярни и  всички електролити , и горния мод дето колегата ти е написал.  И пак ще свири доста по-зле от най- евтиния  Айва уокмен който може да намериш за 10лв... 

Звука на крайните стъпала ако са оригиналните а не аналози е мек и топъл, което ще рече много по-крив даже от клас D USB колонка.  8)

Забавлявай, се аз доста се забвлявах с моя, в общи линни е играчка.
« Последна редакция: 30 Март, 2025, 12:16:12 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #5 -: 30 Март, 2025, 12:14:28 »
С макетното ножче успях да го изкарам тая грозотия и сложих оригиналното. Ще го залепя по късно.
На дядо ми КОМ-а имам блед спомен да е червена лампичката, но съм виждал и с зелени. С каквото се докопам  :)
Тези копчета нещо е лепено по тях, с каква цел нямам си на идея ама са използвали онова характерно за времето лепило, мисля че беше Рила ама може и да се лъжа. Бих се пробвал с ацетона да го махна ама ще съсипя копчетата, като ходя на работа ще се пробвам да намеря такива копчета. КОМ-а е направен с идеята просто да може да се каже, че е имало.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3330
« Отговор #6 -: 30 Март, 2025, 12:19:16 »
Някой е скачал върху него, много е крив отгоре... ако може да го изправиш малко, че е доста вдлъбнат. То такива желания предизвиква като го ползваш. Зелената  :bad: капачка за глимката е задълже, други качества тоя уред няма.

Врътките и бутоните, я намериш  я не... от тях. НЕ, че е голяма загуба и да не ги събереш. Сложи му някакви еднакви да не дразни окото поне...  :D Ацетона на влияе на тоя химически хром, търкай смело.

АКо искаш да го възстановяваш напълно, ,мисля с тоя крив панел ,не си заслужава.

По-скоро да търсиш малко по-запазена на вид бройка а тоя за донор.  :hi:

Идруги СОЦ касетофони има. Този просто събира черешката, от него по-лош мисля е само преносимия KOM.  :D
« Последна редакция: 30 Март, 2025, 12:37:25 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #7 -: 30 Март, 2025, 12:36:56 »
Еми като за 5 лева бива  :D
Аз съм ангажириал баща ми който е майстор на всякакви неща да го разлепи тоя панел с макетното ножче и да го изправи между две кърпи да не се надраска. Ние с един приятел по едно време имахме една тенденция, ходехме на Битака и взимахме всеки Unitra M531SD на безценица и те никога не работеха правилно и съм се мъчил много с тях, все съм ги оправял тъй, че не знам.
Относно копчетата, прав си. Ще се пробвам обаче да нацеля да изглежда прилично и горедолу заводско. Аз за копчетата на механиката имам само едно което липсва, намерих едни които пасват перфектно от някакво друго изделие и са топ. Този поскоро съм го взел заради цената и да го покажа на дядо да се зарадва, че отново съм спасил нещо което иначе ще отиде на боклука.

Вероятността да намеря още един КОМ не е малка, не съм сигурен колко са били масови ама по Видин знам, че много хора ги имаха.
Даже техника ми май има един с Колоните ама трябва да го питам.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #8 -: 30 Март, 2025, 16:57:19 »
Набързо да напиша, НЧУ-то си работи се оказва. Механиката е донякъде здрава, донякъде пак казвам. Когато му сложа касета влачи, ама без касета се движи доста добре. Сериен номер 3485, доста ниско ми се струва. Моторчето да не би да е заминало? С какво да го заменя? Успях да поправя pinchroller-а не се движеше колелото до него въпреки че беше допряно и аз го смазах и тръгна веднага. А и намерих пластмасата на глим лампата, била е паднала вътре.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |