| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Sony STR-DE445 проблем с бутоните  (Прочетена 788 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alkilatora

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 3
  • Населено място: Бургас
Sony STR-DE445 проблем с бутоните
« -: 26 Март, 2025, 09:34:53 »
Въпросния ресийвър работеше безпроблемно докато бутоните не започнаха да правят проблеми. При натискане на съответния бутон той изпълнява друга функция, чак след три четири натискания започва да работи коректно. Преди четири години бях ги сменил всичките бутони на предния панел, но не мина и година и пак същото. Първо само няколко бутона правиха номера, но сега са почти всичките. Да ги подменям ли пак или има някакво друго решение на проблема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 84
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Re: Sony STR-DE445 проблем с бутоните
« Отговор #1 -: 26 Март, 2025, 10:15:41 »
Ако е възможно пробвай с контактен спрей да ги изчистиш. Ако са направени с графитена плочица, може да използваш графитен молив да  я възстановиш плочата но това не знам за колко време ще проработи. Аз съм възстановил копчета на една уредба Panasonic и мина година и всеоще държи.
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен Alkilatora

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 26 Март, 2025, 16:34:58 »
Ако е възможно пробвай с контактен спрей да ги изчистиш. Ако са направени с графитена плочица, може да използваш графитен молив да  я възстановиш плочата но това не знам за колко време ще проработи. Аз съм възстановил копчета на една уредба Panasonic и мина година и всеоще държи.

Става въпрос за бутоните по предния панел на ресивъра.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 631
  • Населено място: Попово
« Отговор #3 -: 26 Март, 2025, 17:22:10 »
Здравей, смени всичките бутони. Но има особенност. Когато поставиш китайски ментаци. При натискане на бутоните за управление, процесора не може да определи точно каква е резисторната матрица. Принципа на тези бутони е, че се получава различно напрежение през резисторите на отделните бутони. За да нямаш ядове, търсиш и купуваш от добри производители. Напр. Японските Omron, Misumi. Разликата от китайските и читавите е голяма. Дори и да измериш китайските, преходното съпротивление на контактите е различно, спрямо читавите. Преди време купувах тактилни бутони от тази фирма.
https://www.ckswitches.com/product-selection/tactile/
Имат дистрибутори за България и направо си поръчваш през тях;
https://www.ckswitches.com/sales-locator/?country=Bulgaria
Бягай далече от Алито, и др. китайски сайтове.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: България
« Отговор #4 -: 26 Март, 2025, 22:21:48 »
Има един начин който работи. Беше ми писнало от ментаци бутони и установих че ако оргиналните се изплакнат добре в целулозен разтворител след демонтиране от платката без да се отварят (търговско наименование коресилин) - стават нови и проблема се решава. Сега не знам за какъв тип бутони става дума но повечето са на един и същи принцип. Няма опасност да се разтворят но леко побеляват.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 631
  • Населено място: Попово
« Отговор #5 -: 27 Март, 2025, 08:20:21 »
Има един начин който работи. Беше ми писнало от ментаци бутони и установих че ако оргиналните се изплакнат добре в целулозен разтворител след демонтиране от платката без да се отварят (търговско наименование коресилин) - стават нови и проблема се решава. Сега не знам за какъв тип бутони става дума но повечето са на един и същи принцип. Няма опасност да се разтворят но леко побеляват.
Не може да се разчита на коресилина. Сега продават такива боклуци, че само името му е коресилин. Пълнят с каквото им падне. Един път разтваря пластмасата, друг път не.  ;)

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: България
« Отговор #6 -: 27 Март, 2025, 09:44:44 »
По евтиното е винаги менте. С изопропилов алкохол тогава но е сравнително скъп.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 358
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #7 -: 27 Март, 2025, 17:54:28 »
Не е от "нямане", но и аз съм стигнал до същите изводи: по-добре възстановен оригинален тактилен бутон на техника, отколкото смяна с нов бутон - напр. 100 броя на цената на две кафета.

Дали са добри или не оригиналните бутони: на един срежете четирите пластмасови точици. Ако пластинката вътре е окислена и потъмняла до "черно" - няма смисъл и трябва замяна на бутоните (другите ще са на същото положение). Но при едва забележимо въздействие на времето и средата може да се пробва да се възстановят другите бутони.

Последните два оригинални бутона миналата седмица потопих за час..пет в шишенцето с технически спирт (бутоните - свързани с проводник, провесен на капачката за лесно изваждане). Често след изсушаване капвам капчица силиконово масло в бутонната част. Бутоните после често продължават да работят 2..3..4 пъти повече време отколкото новите евтини типове. Експлоатация: управления към микроконтролер къде към цифров вход, къде към резисторна матрица към ADC, с функция "debounce", често простия вариант: само с елементарно забавяне и повторно четене.

Неактивен Alkilatora

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #8 -: 28 Март, 2025, 14:37:45 »
Благодаря за отговорите. Поръчал съм omron b3f 6020 , макар че ни са кръгли като оригиналните би трябвало да паснат. :)

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
2 Отговора
4150 Прегледи
Последна публикация 13 Септември, 2016, 13:36:05
от rkounev
13 Отговора
7146 Прегледи
Последна публикация 24 Октомври, 2018, 22:40:02
от radulan
0 Отговора
3402 Прегледи
Последна публикация 11 Юли, 2019, 16:43:22
от barlog
1 Отговора
2840 Прегледи
Последна публикация 12 Октомври, 2020, 18:26:24
от bradi
6 Отговора
3924 Прегледи
Последна публикация 30 Юни, 2022, 00:08:53
от Борис Борисов

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |