| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ТЕС 9 / високо напрежение на изхода (няма регулация)  (Прочетена 2649 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 183
  • Населено място: Sofia
Колеги, при първото измерване намерих нещо изключително притеснително  :o
това е последното нещо което искам да потвърдя спрямо този токоизправител защото проблема е доста очевиден.
Няма никакъв проблем или нещо притеснително и най-важното не трябва да се паникьосваш и да се предаваш!  :drinks:

Искам само да потвърдя дали меря правилно и ако не, откъде трябва да се мери?
Със сигурност не мериш правилно, защото масата на уреда е развързана от схемата (през С9/1µF) и затова през него не може да измериш нищо.
За маса на уреда може да използваш минуса на изхода, но първо трябва да провериш дали са ОК двете захранвания.

184491-0
Този ценер метра го мери да 5В. Сменям го утре.
Не разбрах докара ли 8-те волта от първото захранване, демек 8-те волта върху ценера D17?
Или реши да мериш на посоки по другото захранване:

Буквално меря тези напрежения към Д1 Р2 и Д2 и все почва от 30 и пада обратно на 0, аз съм сложил уреда на масата.
На другото захранване първо трябва да измериш колко волта е напрежението върху С1 и колко върху D3?
184493-1
Коригирах грешката на цветната схема, защото ми харесва повече от оригиналната.
Може да гледаш по оригиналната, но и на нея не са дадени напреженията, които трябва да измериш за да откриеш повредата.
« Последна редакция: 14 Март, 2025, 23:55:48 от vladimirstanoev »

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 84
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Утре като се прибера от работата ми ще видя всичко, няма да се откажа от уреда, просто искам да спестя флуденето  :)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
На кондензатора С1 имаме 46.8В а на Д3 7.7В

• Квантов електрон
Сега закачи черния кабел на мултицета на + на изхода на ТЕС-а.
А с червения кабел измери колко волта е напрежението в средната точка между двата ценера, колко е върху D5 и колко върху D4?
Не разбрах докара ли вече 8-те волта от първото захранване върху D17?

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
На Д3 имаме 8В. За да не се объркваме в бъдещето на тази нова схема Д4 И Д5 са разменени по наименование на платката, тоест Д5 е Д4 и обратното важи за Д4. На Д4 катода имам 4.6В, на КД1115 катода имам 4.6В, Между Д4 и Д5 имаме 0 а на катода Д5 имаме -12.58В и забелязах, че КТ801 грее, не много ама пак топли.

• Квантов електрон
Размених местата на двата ценера, за да не става объркване.
Накрая ще кача цялата схема с всички измерени напрежения и корекции.
Последното измерване показва, че освен Д17 трябва да смениш и Д5.
След като смениш двата ценера, тогава ще продължим с ремонта.

• Квантов електрон
Хлапето ми донесе уреда и вече е готов.
На първата снимка се вижда как бяха сложени Т12 и Т13 след тяхната смяна, за което му издърпах ушите.
При такъв монтаж (освен охлаждането) колекторите са във въздуха и на практика транзисторите все едно ги няма.
На втората снимка са дефектите елементи, които смених.
Две три скъсани писти и един обърнат ценер бяха най-малкия проблем.
Най-много време загубих с 2-3 жици, които бяха разпоени и запоени на друго място.
Потенциометрите от П1 до П5 също бяха въртени, вероятно от предишния собственик.
След настройката напрежението започна да се регулира плавно от 0 до 100 волта.
Промених и защитата на тока за да изключва при 500, вместо при 250mA.
По този начин тока вече може да се регулира плавно и без проблеми от 0 до 500mA.
Качвам последната редакция на схемата с напреженията, които не зависят от положението на врътките.
Кондензаторите С2/С3 са сложени 2х500, а не 2х4700µF, както са означени в оригиналната схема.
Напреженията с + и - са измерени спрямо плюса на изхода на ТЕС-а.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Благодаря много на Владимир за помощта. Иначе нямаше да се справя сам.  :drinks:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |