| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ТЕС 9 / високо напрежение на изхода (няма регулация)  (Прочетена 3035 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 84
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Проверих ги отново, 0.5 са и двата, нещо не съм мерил правилно. Напрежението след резистора продължава да си е 9В

Пак казвам ако искаш можеш да ми пишеш по Вайбъра за по лесно че ще напълним пак тема и ще я заключат.
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 183
  • Населено място: Sofia
Проверих ги отново, 0.5 са и двата, нещо не съм мерил правилно.
Според мен се отнасяш доста несериозно.
Повтори пак предишното измерване с R28, защото не може по една и съща жица/писта да има 9.8 и 1.0 волта едновременно?

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Извинявам се за невниманието! Съгласен съм, че не се отнасям много сериозно в момента затова ще се стегна малко, наще ме разсейват.

Плюса на уреда ми е преди резистора 10к, получаваме 6.4 волта някъде на базата на Т16 но това е измерване на пад на напрежение на базата на транзистора. Спрямо тази точка премерих и Т12 и имаме 7.2В, аз сигурно нещо бъркам.

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 183
  • Населено място: Sofia
Плюса на уреда ми е преди резистора 10к, получаваме 6.4 волта някъде на базата на Т16 но това е измерване на пад на напрежение на базата на транзистора. Спрямо тази точка премерих и Т12 и имаме 7.2В, аз сигурно нещо бъркам.
Това измерване няма нищо общо с измерването, което ти казах за R28 спрямо минуса на С10(емитера на Т12).
Ще опитам по друг начин, измери само напрежението върху ценера D17 и ако е по-малко от 8 волта го смени.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Премерих вече напрежението там, 7.4 преди, 1.2 след резистора. Този ценер метра го мери да 5В. Сменям го утре.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 299
Похвално е младеж да проявява силен интерес към електрониката, но обърнахте ли внимание на неговата възраст? ТЕСа не е сложен уред за повечето съфорумници, но, съгласете се, на 15 г още не е минал основните понятия от физиката, електротехниката, електрониката. В нито един от постовете му не видях понятия като "емитер", "база", "колектор" които той заменя с "ляво", "дясно", "отгоре" и "отдолу". Препоръчвам на това любознателно момче да отвори книгите, защото тук може да получи съвети, но знанията трябва да придобие сам или в училището, където учи. Да попрочете "Токозахранващи устройства" на Н.Стефанов, "Транзисторна техника" на А.Атанасов и И.Стоянов дори има за свободно сваляне, например http://karadev.net/nachinaesti/Other/Наръчник%20по%20токозахранващи%20устройства.PDF или други подобни. Да отложи ремонта докато му "укрепнат" знанията  :)
За да няма разочарование и пушеци!

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Похвално е младеж да проявява силен интерес към електрониката, но обърнахте ли внимание на неговата възраст? ТЕСа не е сложен уред за повечето съфорумници, но, съгласете се, на 15 г още не е минал основните понятия от физиката, електротехниката, електрониката.

Мерси за подкрепата! Учителите много не ги интересува, както  и учениците не ги интересува за електрониката. Учителите не обясняват много добре, те поскоро им е писнало. Понякога на тях им се обяснват неща, а това не са хора на години да са забравили а си ги представете да са на 20-30 години. Аз сам съм се научил и от интернет и от опит, най вече от DiodeGoneWild ютюб канала ми идват знанята.

Аз попринцип от време на време ми се пада (след 2 седмици) , че отивам във Видин където познавам един специалист (братя на баба ми) и той е изключителен технинк. Повечето пъти нося нещо за ремонт и почваме двамата да го ремонтираме, ама за жалост това не може да се случва често затова се пробвам нещо аз да направя докато съм вкъщи и това е един  от тези опити. Най-вероятно ще го сглобя и ще го закарам във Видин да пробвам нещо да направя, той не е сложен уред както вие казахте ама не е сложен за вас, за мен също не е чак толкова ама не съм наясно кое къде да меря. Знаня имам до там да ремонтирам някакви си лесни схеми, примерно токоизправители които не са с толкова много елементи, битова техника, транзисторни портативни радиоприемници, електронни часовници и т.н. Не знам на кое ниво това се води ама пак е нещо  :)

Благодаря много пак за подкрепата, ще взема да ги потърся тези книги през това време ще прочета тази която вие пратихте линк към.  :drinks:

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Здравейте колеги, намерих оригиналната схема в Силистренската страница качвам я тук защото пише напрежения за мерене и не помня дали тази новата ги има написани. Направих си списък с неща да проверя, когато се прибера ще съобщя какво съм открил  :)

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 216
  • Населено място: SF
Браво за оригиналната схема, че първоначално качената в този пост
ме съмняваше нещо (горе в ляво) и чаках някой да реагира...  :D

184489-0

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
Добре си намерил схемата. Сега се опитай да разбереш как работи, като си отговориш на следните въпроси:
1. Защо има два мощни транзистора Т12 и Т13 в силовата верига? Как се управлява Т12, след като само базата на Т13 е включена към управляващата част? За какво е служи изправителя Д15 и ценера Д17?
2. Какво представляват двете групи с по 4 транзистора Т2-Т5 и Т6-Т9 и в каква схема са свързани диодите Д6 и Д7?
Ако се справиш с отговорите, гарантирано си взел поне един от изпитите в училище!

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Ще пробвам да отговоря на някой въпроси със знанието което съм придобил от разглеждането на схемата в часа по английски  и общите ми знания.  :)

-Т12 и Т13 са вързани в дарлингтон двойка, запознат съм с дарлингтон двойка тъй като във училище сме го учили.

-Т12 се управлява чрез Т13 май? Базата на Т13 е свързана към главната платка. Когато Т13 се отпуши, той подава ток на базата на Т12 но може и да се лъжа?

-Т2-Т5 и Т6-Т9 са свързани паралелно , което означава, че разпределят натоварването, това прилича на ама знанието ми за тях стига до тук, намерих нещо което много прилича: https://studfile.net/preview/3740752/page:6/

-Д6-Д7 са свързани във схема ограничител, clamping circuit.
/>
Не се бях занимавал да гледам схемата много добре вчера но пак не съм сигурен във знанията си.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
Общо взето, единственото вярно в отговорите, е че Т12 и Т13 са транзистори. Дарлигтон са Т16 - Т12, и Т11 - Т13. А Т12 и Т13 са в каскодна схема за да се намали напрежението емитер-колектор върху всеки от тях.
Т12 се отпушва през резистора R28 от допълнителния изправител, а серийно свързаните ценер диоди Д24 - Д29 се грижат напрежението на колектора на Т13 да не надвишава 50 - 60V.
Двете групи по 4 транзистора са двукаскадни диференциални усилватели на сигналите за обратна връзка по ток и по напрежение.
Диодите Д6 и Д7 са в схема "ИЛИ", т.е. който от двата сигнала по ток или по напрежение е с по-нисък потенциал, той ще надделее в управлението.
Тотук го докарваш за тройка на релси, само защото си чувал за Дарлингтон :D
Сядай и учи!

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Опаа, Еми ще има да чета!  :D

Неактивен tvservice

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 2
Опаа, Еми ще има да чета!  :D

И то бая много, бих ти препоръчал да започнеш от тук: полупроводникова техника шишков
https://karadev.net/nachinaesti/Elektronika/Elektronika.html

И не забравяй закона на Ом преди всичко :)

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Колеги, при първото измерване намерих нещо изключително притеснително  :o

Значи тъй като аз не съм сигурен в измерването и това е последното нещо което искам да потвърдя спрямо този токоизправител защото проблема е доста очевиден. Буквално меря тези напрежения към Д1 Р2 и Д2 и все почва от 30 и пада обратно на 0, аз съм сложил уреда на масата. При някой схеми така съм правил и съм установявал повреди и тъй като тук аз поне не разбирам как се мери играя на проба грешка което по принцип не се прави. Искам само да потвърдя дали меря правилно и ако не, откъде трябва да се мери?
На другите точки в схемата имам изключително ниски напрежения в миливолтове.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |