| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ТЕС 9 / високо напрежение на изхода (няма регулация)  (Прочетена 3272 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 183
  • Населено място: Sofia
като пипна металното шаси ме удря тока ... Уреда е заземен здраво
Двете неща си противоречат.
Ако уреда беше заземен, нямаше да те удря тока, а щеше да изгори бушона или нещо да изпуши.
Провери връзката между шасито и земното първо с омметъра и после с фазомера дали свети и къде свети?
След това провери ключа AS1 за късо (залепнал контакт) между шасито и щепсела.
Накрая измери с омметъра за утечка между първичната и трите вторични намотки на трафа и докладвай какво си измерил?

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 88
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Уреда е изпратен, проблема е в щепсела ми. :master2:
Обадих се на мой колега и той ми каза да пробвам да обърна щепсела. Когато го обърнах щепсела фазомера ми спря да свети на металния корпус. Когато пак го обърна свети. Относно трансформатора не меря нищо между вторичните намотки и първичната с омметъра. Просто показва OL, ако съм запомнил правилно от часовете по практика всякакво съпротивление което се мери на трансформатора между вторичната и първичната значи че е повреден. Аз съм го вкарвал в моля ти се незаземен щепсел на едно китайско одължителче. Нищо чудно защо те хваща тока. Добре дай да преминем на защо нямаме изходно напрежение..
« Последна редакция: 12 Март, 2025, 19:38:16 от shyyyy »
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

• Квантов електрон
Когато пак го обърна свети.
Не трябва да свети и в двете положения, провери ли ключа SA1?

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Колега, вече го проверих редактирах си публикацията, извинявам се ако не си видял!  :( . Проблема е с контакта който съм ползвал не е бил заземен защото този одължител който използвам няма маса и днес го разбрах след поне година и половина ползване. Този проблем го няма когато го вкарам другаде.

• Квантов електрон
Измери колко волта е напрежението емитер-колектор на Т12 и на Т13?

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 513
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Сега видях , как е свързан мрежовият ключ SA1. Спомням си, че съм виждал такова свързване и в друг български токоизправител. Според мен това свързване не може да се приеме за безопасно.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 299
Този ТЕС се води високоволтов, макар че 100V не са ВН. Но те са достатъчни мигновено да повреждат всякакви полупроводници, особено ако се появат там, където не трябва. А и 100V се усещат и от човек много неприятно и дори са си опасни. Така, че внимателно с този ремонт - обмисляй добре всяко действие по уреда, преди да го извършиш. Освен това, ако изхода е 100V, то на колектора на първия от мощните транзистори е над 120V. Изполвай правилото на "едната ръка", т.е. не бъркай по монтажа едновременно с две ръце. Когато се мерят напрежения, хващай минусовия извод на мултиметъра със щипка към минусовата шина или точката, спрямо която ще мериш при изключен уред, след това включваш и измерваш само с плюсовия вниманелно, без да правиш к.с. със съседни вериги. Започваш от плюса на големия електролитен кондензатор и продължаваш по схемата към изхода.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Първата снимка е транзистора от ляво, втората от дясно транзистора. Транзистора в дясно има някъде 40В. Извинявам се ако не се чете първата снимка, да спестя слагането на очила директно казвам 115В. Това е съмнително..

• Квантов електрон
Първата снимка е транзистора от ляво, втората от дясно транзистора.
Отвори схемата и гледай по нея, а не на снимката кой е от ляво  и кой от дясно?
На кой от двата транзистора (Т12 или Т13) има 115 волта?

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
На Т12 имаме 105 волта на Т16 105 волта, на Т13 65 волта и на Т11 същото. На Т16 имаше един откачен кабел и не направи разлика след ремонт.

Ако искаш можеш да ми пишеш на лично да ти дам телефона ми и да ми пишеш по Вайбър с цел да не пълним форума

• Квантов електрон
да спестя слагането на очила директно казвам 115В.
На Т12 имаме 105 волта
Кое от двете е вярно, 105 или 115?
За да не пълним форума, трябва да мериш и да отговаряш точно.
Сложи минуса на уреда на минуса С10 и измери колко волта е напрежението от двете страни на R28?

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Бях на училище затова не отговорих по рано!

Измерих транзисторите отново Т12 имаше 105в а Т13 65в.

При измерване преди и след резистора R28:
-Преди резистора 7.4В
-След резистора 9.8В

Според чертежа с напрежения който направихте това не трябва да е така.

• Квантов електрон
-След резистора 9.8В
Tова значи, че един от двата транзистора (Т12 или Т16) е дал фира.
Измери напрежението база-емитер на Т12 и на Т16, за да ти кажа кой от двата трябва да смениш?
ПП. При измерването плюса на уреда слагаш на базата, а минуса на емитера.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Премерих ги и двата, на Т12 5В а на Т16 5В също.

• Квантов електрон
Премерих ги и двата, на Т12 5В а на Т16 5В също.
Напрежението база-емитер не трябва да е по-голямо от +0.7 волта, което значи че и двата са дали фира, ако не бъркаш нещо при измерването.
Повтори пак същото измерване като внимаваш кое е базата, кое е емитера, къде слагаш плюса и къде минуса на уреда и дали напрежението е плюс или минус 5 волта?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - 2025 Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |