| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Изработка на лампов часовник с автентични лампи  (Прочетена 1029 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
  • Населено място: Ботевград
Здравейте,
колеги преди време купих няколко платки от базар.бг (случайно ми попаднаха) за реставрация на една елка 22 (да сваля оригинални германиеви транзистори). Оказа се, че човека от който купих платките има част от индикаторната платка от елка 22. От 10 12 бяха счупени 4 лампи останалите работеха. Купих я на цена (3 вечери намехана но както и да е :))) и се оказа, че ми останаха 7 - 8 свободни лампи. От отдавна се каня да си направя лампов часовник с лампи оригинал от Силистра. :) и се започна - чертане на Спринт Леиоут търсене на гланцирана хартия отпечатване на платки с тонер. На 3-тия опит платката стана. Викам си сега това да го сложа в пластмасова кутия не се връзва - ще е много тъпо решение. Дървото си е дърво. Влезнах в интернет някакъв сайт за сувенири ето го:
https://suveniri-ivana.com/category/5/darveni-kutii-naturalni-predmeti-za-dekupazh.html?srsltid=AfmBOoqZpU_jWQrLdf-x8MIp-2PTE6vmgUWYf1Fx_XZOXUnCKPcZLJNg
Купих една дървена кутия, после намерих гумени крачета с метал за тонколони. След като платката от 3 4 опита стана без дефекти я пуснах в железен трихлорид който купих от тпетров и експериментите започнаха. Влезнах в гоогле и намерих това:
http://stoyants-diyprojects.blogspot.com/2016/06/steampunk-beginning-nixie-tube-digital.html
За по бързо модифицирах платката според мойте нужди. Софтуера обаче се оказа че не тръгва или има проблеми. Забива не може да се настройва добре прескача цифрии понякога и така. не ми хареса нещо. Аз мога да направа всичко с хардуер и антени, обаче в софтуера ме няма никакъв. Имам приятел който пишеше софтуер включително и за пик процесорите на регулаторите на бормашините Спарки някога е работил. Обадих му се така и така писането дни наред и експериментите започнаха. След няколко дена тестове се оказа че успяхме. Заредих софта с програматора 809H и платката уживя (за съжаление няма свободен крак на процесора на който да вържа термо датчик за това си останах с дата и час само).
Споделям резултата:
Снимка 1, 2 и 3 - боядисване и разпробиване на кутията
Снимка 4, 5, 6, 7 - изработка на платката

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
От този пост снимка 1 тест на лампите на парче от платката на стара елка (така го купих от базара на риск изкъртено).
На снимка 2 - наредих лампите на платка според отворите на кутията който пробих.
На снимка 3 - платката е готова.
На снимка 4 от този пост - вече леко завършен вид.
на снимка 5, 6, 7 и нататък позавършено.
« Последна редакция: 04 Март, 2025, 01:35:31 от ji4kajiata »

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
Нямах свободни крака на процесора и не мога да изкарам 1Кхз сигнал за глим крушките през 1 транзистор, за това взех едно парче експериментална платка и сложих 555 иаймер с 1 транзистор който захраних от 160-те волта за лампите. За да мига секундарника. Ампулите моя любим приятел доктор ми подари. Проблем беше да ги срежа в края само, а не в средата където им е определено. Вързах 1 парче кантал и го захраних с 24 30 волта от тес-а  - светна реотана червено. С него срязах стъклото на ампулите. В тях вкарах глим лампите. последната доработка е готова платката тествана и работи ама неми остана време да я сложа. Имаше една схема на списание Млад Конструктор устройство записващо говор със 1416. Налепих го на експеримантална платка по схемата на пдф-а бачка идеално през бц 547 за управление на старт алармата и малко стъпало тда. Сега остана да го вградя в часовника и може да говори вече. Ама така си остана на един рафт. Ще видя кога ще се заиграя с това.
« Последна редакция: 04 Март, 2025, 01:37:41 от ji4kajiata »

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
Качвам файла ако някой му се забавлява. 8) ;)

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1134
  • Населено място: София
       Поздравления за добрия резултат! И аз си мечтая за подобен часовник, даже преди години купих готов панел с лампи, но така си остана.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
       Поздравления за добрия резултат! И аз си мечтая за подобен часовник, даже преди години купих готов панел с лампи, но така си остана.

Благодаря. Играта беше бая седмици, но се получи клипа не ми дава да го кача, че е голям, но и така се вижда. забравих да споделя отзад сложих ключ може да спирам подсветката на лампите и да ги пускам както в червено така и в бяло да светят.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 84
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Мечтата ми! Браво, винаги съм обичал тези индикатори имат по готин чар от седем-сегментите. Мислил съм си да си правя такъв часовник с ИВ-3 въпреки, че не е истински такъв индикатор а е VFD (vaccum-flourescent display) ама пак резултата ще е супер, плюс това са ефтини.  ;)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
Мечтата ми! Браво, винаги съм обичал тези индикатори имат по готин чар от седем-сегментите. Мислил съм си да си правя такъв часовник с ИВ-3 въпреки, че не е истински такъв индикатор а е VFD (vaccum-flourescent display) ама пак резултата ще е супер, плюс това са ефтини.  ;)

Да попринцип пак е ефектно и аз мислех да правя имах бая дисплей, но ги подарих на приятел отдавна. Най добре е с тези - като го гледам от близко много грабва окото. От много близко вижда се как тлее газта около металните решетки - много приятно да го наблюдаваш. Попринцип искаше ми се да го направя с най голямите лампи от зм IN серията с цокъла. Те са 2 пъти как се вика по големи почти и още по ефектни, но се отказах като гледам че не китайски, а истински нови автентични с документ в кутията гонят 100 - 200 лв. броя и нагоре викам с тези ще е. Тези са от стара счупена Елка на практика нови и са от Силистра. Едвам я намерих. Не са китайски аналози. Китайските не могат да светят така и бързо приключват. Гледам бая са ги надули 100лв. ментак реплика със 17 лв доставка на парче си е бая.
https://www.aliexpress.com/item/1005007452828981.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.5c7b9OP69OP6w6&algo_pvid=3c597719-839c-4134-9346-98345ba341d2&algo_exp_id=3c597719-839c-4134-9346-98345ba341d2-0&pdp_ext_f=%7B%22order%22%3A%22-1%22%2C%22eval%22%3A%221%22%7D&pdp_npi=4%40dis%21BGN%2195.58%2195.58%21%21%21364.80%21364.80%21%40%2112000040820266679%21sea%21BG%210%21ABX&curPageLogUid=QPN1TeX4W5jy&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A
Те и тез не бяха евтини 100 лв платка с няколко счупени. 100 софт нов, Скъпа машина е, но голям кеф да я гледаш. Пък сега ако и сложа платката да говори ще е идеално.
Китайците бая са надули цените и те там. гледам по ибей се намират още тук там на сносна цена ама какво ще дойде дали няма да е китайска в кутия на Руска лампа. Не смеях да взема. Има намират се. Може да ги върнеш, ама дали ще стигнат до там дали в и-бей ще възстановят сумата. Викам си не не да не рискуваме. Купих от тук 1 платка. :)

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
Здравейте колеги,
отупвам пепеляка на темата с малка добавка. Набарах още няколко лампи ЗМ. Добавям още 2 модела часовници изработени от мен и завършени днес с говорящи платки. Схемата и платката са същите като споделените по горе. Само дизайта е друг. Имам още една идея ама не стигнах до нея с малки лампи. Четвъртият ще е във кутия от стар водомер ама  няма време да чертая сега платка. А 5-тият в старинна чанта или куфар заедно с механичен до него. :D

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 216
  • Населено място: SF
Браво за "steampunk" дизайна! :D Толкова е нелепо, че чак е готино!
Обаче наистина врътката на кранчето трябва да е в някаква по-естествена позиция.
Може би повдигната с една муфа и/или нипел ще е по-добре.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
Обаче наистина врътката на кранчето трябва да е в някаква по-естествена позиция.
Може би повдигната с една муфа и/или нипел ще е по-добре.

Мммм да това го мислих ама нямаше как конструктивно. То има ама в случая крана подпира цялата конструкция. Кутията е от тънък шперплат и напъна е голям във точката на свързване на редуктора долу в дупката на кутията. Усуква се самата кутия. Да слагам метална планка или огромна шайба също не е вариант, защото кутията е наблъскана с платки и трансформатори. Самият капак отдолу на него съм залепил 1 пръст дебела плоскост за която са хванати много платки. На дъното е същата работа. Няма грам място. Има отделно високоволтово трафче със регулатор направих. Не съм ползвал импулсен драйвер на висока честота заради катода на лампите. На 50 Hz e захранването. Иначе да ако крана го завъртя настрани ще е по тарикатско и 1 канелка да сложа. :D Става и така за сега е ок. Аз имам друга идея по интересна. :D

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Докопах се с един хронометър Праготрон наскоро, взех го само заради лампите .Пусках веднъж и го оставих да работи някъде 40 минути и на средната цифра не пуска 4-ката или 5-цата не помня кое от двете. Аз бях мерил, че си има правилни напрежения тоест сигурно един от декодерите е проблем. Не ми върши много работа като хронометър, видях в нета един си е направил часовник от такъв точно. Ще го проуча, може и аз да си имам готин ретро часовник :)

Неактивен Private

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 34
Докопах се с един хронометър Праготрон наскоро, взех го само заради лампите. Не ми върши много работа като хронометър, видях в нета един си е направил часовник от такъв точно. Ще го проуча, може и аз да си имам готин ретро часовник :)
Потърсих инфо за хронометъра и излезе тази подробна статия:

> ZPA Pragotron DS35 digital stopwatch

В края на статията има видео от човека, на който си фен, а и аз имам абонамент за канала му:

Аз сам съм се научил и от интернет и от опит, най вече от DiodeGoneWild ютюб канала ми идват знанята.

> Nixie digital stopwatch repair (DS35)

Когато бях ученик като теб, основното ми хоби беше електроника и заради това, че по магазините нямаше голям избор от части, съм разглобил не едно и две устройства, включително и работещи, за да си сглобя нещо конкретно или просто за да имам повече "чаркове" в колекцията. Сега съм на 56 години и за доста от нещата съжалявам, защото вече не се произвеждат и щяха да са по-ценни цели, а не пръснати на винтчета, кабелчета и платки. :) Този хронометър също е отдавна спрян от производство, направен е с TTL интегрални схеми от 74-та серия и освен, че може да го поправиш и подкараш в оригиналната му функция, при желание ще можеш и да научиш как работят модулите му. В статията и видеото е показана и принципната схема.
-= All our life, we are beta testers =-

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Мерси за видеото, аз така и не го бях виждал! Същия проблем като моя, само че друг декодер  :) Аз съм го прибрал в един кашон с други нещица които си чакат реда за ремонт, защото откато почнах работа ми се докопват всякакви уреди. Така и с темата за ТЕС-а, тои ми е подарен от работата, какви ли не неща имам ама и какво ме очаква  ;) Разглабям само не работещи уреди от които тотално съм се отказал но това е рядко. Аз дори и в моменти които ми се е струвало невъзможно съм успявал да оправя нещо. Радиочасти имам безкрай и мога веднага да намеря нещо. 70% са от работа, там са ми безплатни защото помагам на магазина. Другите са или издърпани или подарени от друг човек. Мерси Радко и NikiP!

Обратно на темата с часовници:
https://danyk.cz/digitronove_bez_en.html

Този ми харесва като кутия и схема. Имам всички части да го напгравя ама съм подхванал други проекти в момента  :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |