| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Модулатор за ДВ и СВ  (Прочетена 509 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
  • Публикации: 581
  • Населено място: Плевен
Модулатор за ДВ и СВ
« -: 25 Февруари, 2025, 13:13:42 »
Не съм вярвал че руснаците са произвели този тип модулатор за хора като нас които искат да си ползват пълноценно старите радиоапарати.Като виждам излъчва и в дълговълновият и средновълновият обхват.Дали китайците правят нещо подобно не е ясно.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 98
Re: Модулатор за ДВ и СВ
« Отговор #1 -: 25 Февруари, 2025, 20:28:05 »
В списанията РТЕ има сумати схеми на модулатори, правил съм няколко, които са отивали при приятели баш за такива цели. А от старите игри Nintendo/Terminator входната платка си е модулатор за аудио и видео, бях вързал такава към компютъра, за да си гледам телевизорите. Модулатор за ТВ има и във всеки китайски DVD плейър или сателитен приемник. Обикновено е отделен модул като малък тунер, има маса, 3,3/5 волта захранване и 2-3 входа (според колко е евтин) - 1 или 2 аудио и 1 видео.

Сега с евтините китайски блутут модули, спокойно може да се направи модулатор с блутут модул и да пускаш музика от телефона.

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 105
« Отговор #2 -: 25 Февруари, 2025, 22:48:05 »
https://rutube.ru/video/29daa76ddbec0c0311657de747a71461/
Модулятор МДС-7 на диапазоны СВ и ДВ.

10 канала на MW и 5 канала на LW.
Излъчва mono сигнали от 8бр. MP3 плейъри до MW и LW диапазони.

Предназначен за работа с автомобилно радио (например в стари автомобили). Захранване 12v.

Може да се свързва и със стационарни радиоприемници, работещи от мрежа 220V чрез външно захранване.

Име: Модулятор МДС-7 на диапазоны СВ и ДВ.
« Последна редакция: 25 Февруари, 2025, 23:02:41 от hris »

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 21
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #3 -: 04 Март, 2025, 00:50:51 »
Здравейте,
колеги и аз тръгнах да сиправя, но поради липсата на свободно време и гледайки цената аз купих 2 такива:
https://www.aliexpress.com/item/1005007451344442.html?spm=a2g0o.cart.0.0.5f2138daSlOyrI&mp=1&pdp_npi=5%40dis%21BGN%21BGN%2054.38%21BGN%2054.38%21%21%21%21%21%40211b876e17410417359716205efb22%2112000040810656744%21ct%21BG%21742419854%21%211%210
единият работи много добре другият е за 1 приятел ама като го пусна бая плава. Нещо не ме кефи вторият - ще трябва да го заиграя в сервиза да видя какъв калпав елемент са му сложили. Монтирах го в една кутия от стар двр за камери. Сложих захранването в единият край екранирах го и го филтрирах добре. Доволно покрива помещението като се заиграя с някое старо радио та и повече. Мислех да сложа някакъв усилвател малко да вдигна мощността, но се отказах. Замислих се че ще пречи на над 50 100 метра.
Все пак ако някой е правил усилвател в този обхват с изпитана схема ще се радвам да я сподели че и за селото ми трябва - там няма да преча на нилко че е поле километри. Та ако някой има изпитана схема с удоволствие бих я направил за там.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 98
« Отговор #4 -: 04 Март, 2025, 02:58:55 »
Сега се замислих... ако не ти трябва мощност - да те слушат и съседите или в съседната стая, на малко разстояние би трябвало да стане и по най-просташкия начин АМ модулатора - един осцилатор на съответната честота - било то RC или с кварцов резонатор, един повторител с транзистор за аудио сигнала... на изхода на ОУ-то резистор, след който се закача антената, към антената се закача и изхода от осцилатора. В най-добрия случай радиото ще лови от педя-две от предавателя, в най-лошия случай ще се наложи с кондензатор да се подаде на антенния вход. Като ми остане време ще го пробвам.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 21
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #5 -: 04 Март, 2025, 14:25:58 »
Ами тук в стаята работи на 1 метър няма проблем, обаче за селото там по едни диви балкани ми се ще да дам малко мощност. Ще ми се така по настрани до колата да стигне сигнала. Там няма обхват даже и на телефоните едвам 1 черта на двора, та няма да пречи на никой примерно едно модулаторче като това с едно малко стъпалце и малко жица от прозореца до отсрещното дърво. Зад Витоша планината нагоре няма сигнал. Гледам има разни схеми из нета на усилватели за средни и къси с вход 50 ома, ама не съм се заигравал. Силистренските радиолюбители в сайта имаха също мисля ще видя после. Ако някой си е играл и има схема която работи ще се радвам да я сподели - за да я разцъкаме. :help: 8)

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1700
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #6 -: 04 Март, 2025, 17:26:58 »
Все си мисля, че тук основното предизвикателство е в изработката на ефективна предавателна антена.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |