| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Технически въпрос за трансформатор  (Прочетена 2419 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 299
  • Населено място: София
Re: Технически въпрос за трансформатор
« Отговор #60 -: 25 Февруари, 2025, 22:13:12 »
Към поста на Pichaga933: такива преработки съм правил няколко, даже "напудрени" с евтини цифрови VA-метри. Препоръчвам такава преработка, но трябва да се внимава при снабдяването с ATX захранване - такива с TL494 и нейните аналози напоследък се срещат по-рядко. По-често са с едни измислени чипове, дето имат вградени защити за 3,3, 5 и 12V, та трябва да ги лъжеш и за регулиране по-ток трябва допълнителна схема. ATX трябва да е старо и не повече от 350W.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 98
« Отговор #61 -: 26 Февруари, 2025, 01:23:24 »
Предложих с LM338 или китайския му вариант LT1083,принципно е същата LM317 но на изхода с мощен дарлингтон

Не е нито китайски, нито с дарлингтон в изхода. LDO регулатор, проиозводство на Linear Technology. Купен от официален доставчик, не от място, където върху каквото им падне могат да ти напишат отгоре LT1083, защитата му сработва обикновено между 8 и 9А - лично тествано. От ибей и алиекспреса не се пазаруват части, които са в стандартен корпус и стандартна подредба на изводите - в 99,9% от случаите е премаркиран друг, много по-евтин вариант на съответния компонент, в повечето случаи нямащ нищо общо като параметри. От съмнителен доставчик трудно ще купиш чарк, който е с лъскаво прозорче за надписите... понеже с шлайфане не могат да го пресъздадат.

п.п. един във фейсбук в скрападжийска група пусна компютърни захранвания по 3 лева на брой, ако на някого му трябват да потърси, 100% има и от старите с TL494/KA7500.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 513
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #62 -: 26 Февруари, 2025, 09:20:59 »
Да, LT1083 е стабилизатор тип LDO. Такъв стабилизатор може да е от полза в коментираните устройства, само ако разполагаме с трансформатор, на който изходните напрежения са по-ниски с един-два волта от необходимите. Други предимства, в обсъжданите тук захранвания, няма. Пак ще си грее  толкова.

Активен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: България
« Отговор #63 -: 26 Февруари, 2025, 10:09:50 »
Направих платката, ама ме е яд много. Значи на всяка платка която някога съм правил с горедолу тънки писти се съсипват и почват да падат или не остава материал по тях, ама като ги направя по дебели става добре??? Е това е просто уникално. Ако някой знае как да се направият по-тънките писти да не се отлюпват след ецване. Аз ги минавам с перманентен маркер отгоре след трансфера може и това да е проблем. Или ми е много разредена химията, грешна пропорция на смесване и т.н. Как може това да се получава по-ефективно? Също мисля да направя платката по голяма и с две преходни платки за чипове и тънки кабели като за хард диск към чиповете, за тази цел намерих тази платка Микона 7, имам още у нас такива някъде. За жалост кутията на захранването не се маха горния капак, тоест всичко трябва да се плъзне отвътре. Мисля да взема просто и тези платки с чиповете да ги поставя на лицевия панел от вътрешната страна така ако трябва да ги сменям да не ровя за платката отвътре. Дайте съвети за ецване моля!!!
Не знам как точно процедирате но има вероятност или основата преди пренасянето да не е добре зачистена или е пипано по повърхността или ютията да е прекалено гореща.
Мога да препоръчам този или подобен препарат. Нормално се препоръчва да се пръска върху принтираната рисунка (върху фотохартията или там каквото е) но аз опитах след пренасянето на отпечатъка върху платката преди ецване. Получава се хомогенно покритие премахва недостатъците и няма подецване.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 84
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #64 -: 26 Февруари, 2025, 10:39:24 »
Благодаря за идеята с този спрей  :). Ще взема да си купя. Мен ми излиза скъпо от китайците да ми направят платките затова предпочитам да си направя отново сам. Ще пробвам този метод. Според мен ще проработи. Мисля че главно разтвора ми е зле и сигурно ще почна да ползвам ферохлорид по лесно ми се струва.
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 98
« Отговор #65 -: 26 Февруари, 2025, 11:57:44 »
За правенето на платки много зависи с какъв принтер е, имал съм HP LaserJet 3, 5L и сега съм с 2200D, те печатат дебело. Задължително са изключени всички режими за икономично принтиране, понеже печатат много тънко и не се получава. За хартия ползвам фото хартия от книжарницата, предназначена за снимки, когато е такава при преноса остава част от хартията върху платката като допълнителен слой. За гладенето с ютия - през няколко слоя вестници, за по-плавно нагряване и се получава. И най-много взе да ми се получава когато си купих ламинатор - 10-ина прекарвания на платката през него и резултата винаги е топ. Хартията се сваля от платката след накисване в топла вода и търкане с пръсти. Докарвам без корекции до 0,1мм писти за малки платки и 0,2мм за големи, като от малките 1 от 4-5 излиза добре.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 84
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #66 -: 26 Февруари, 2025, 12:07:34 »
Използвам един Xerox 7000 серията. Забравих кой ама е професионален принтер. На наще е и принтира много добре на Термо хартията. После с ютията го минавам и после с перманентен маркер минавам всички писти. Накрая го слагам в препарата. Той е малко стар и може би затова не се справя особено добре вече (препарата) може и да го сменя с друг препарат..
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Активен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: България
« Отговор #67 -: 26 Февруари, 2025, 16:33:23 »
За правенето на платки много зависи с какъв принтер е, имал съм HP LaserJet 3, 5L и сега съм с 2200D, те печатат дебело. Задължително са изключени всички режими за икономично принтиране, понеже печатат много тънко и не се получава. За хартия ползвам фото хартия от книжарницата, предназначена за снимки, когато е такава при преноса остава част от хартията върху платката като допълнителен слой. За гладенето с ютия - през няколко слоя вестници, за по-плавно нагряване и се получава. И най-много взе да ми се получава когато си купих ламинатор - 10-ина прекарвания на платката през него и резултата винаги е топ. Хартията се сваля от платката след накисване в топла вода и търкане с пръсти. Докарвам без корекции до 0,1мм писти за малки платки и 0,2мм за големи, като от малките 1 от 4-5 излиза добре.
   Намали температурата и 5-7 пъти. 10 са
 много.Това се вижда на снимките -тонера е прегрял/прегорял.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3598
  • Населено място: Варна
« Отговор #68 -: 26 Февруари, 2025, 17:34:18 »
Не е нито китайски, нито с дарлингтон в изхода. LDO регулатор, проиозводство на Linear Technology. Купен от официален доставчик, не от място, където върху каквото им падне могат да ти напишат отгоре LT1083, защитата му сработва обикновено между 8 и 9А - лично тествано. От ибей и алиекспреса не се пазаруват части, които са в стандартен корпус и стандартна подредба на изводите - в 99,9% от случаите е премаркиран друг, много по-евтин вариант на съответния компонент, в повечето случаи нямащ нищо общо като параметри. От съмнителен доставчик трудно ще купиш чарк, който е с лъскаво прозорче за надписите... понеже с шлайфане не могат да го пресъздадат.

п.п. един във фейсбук в скрападжийска група пусна компютърни захранвания по 3 лева на брой, ако на някого му трябват да потърси, 100% има и от старите с TL494/KA7500.
Вероятно е LDO,не съм се задълбочавал чак толкова.Може да греша аз.Не съм писал че трябва от Алиекспрес да се купуват,има и други варианти.Който търси намира.
Чак пък един два волта по ниски да са :) е BatKoce малко.............Вече писах че може и вторичната да се превключва да не е така високо нестабилизираното да не се преминава над допустимото.Пък и добрия радиатор никой не го отмнея.Предимството е че се получава много по просто и надежно.Въпрос на умения и желание да се реши някакъв проблем.Аз споделих какво се получи при мен.Останалото е въпрос кой с какво разполага и с какъв опит и желание.Тук станахме като фейсбук.Сега ЛУТ технологията започна да се коментира.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 513
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #69 -: 26 Февруари, 2025, 18:31:24 »
Обикновените стабилизатори изискват входното напрежение да е с около 3 волта по-високо максималното изходно. При  LDO стабилизаторите тази разлика може да е 0,5 - 1 волт.  При любителско изпълнение се използват налични трансформатори. Ако използваме трансформатор, който ни осигурява 30 волта на входа, с обикновен стабилизатор ще можем да имаме стабилни 27 волта максимално на изхода, с LDO ще имаме възможност да постигнем примерно 29 волта максимално стабилизирано напрежение. Това е цялата "печалба". Като настроим изходното напрежение на по-малко от 27 волта, вече няма да има значение дали ползваме  LDO или обикновен стабилизатор. И в двата случая ще имаме стабилизирано напрежение и загубите ще са еднакви и за двата вида стабилизатори.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3598
  • Населено място: Варна
« Отговор #70 -: 26 Февруари, 2025, 18:39:44 »
Не ми се спори за глупости.Точка по въпроса.

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 105
« Отговор #71 -: 26 Февруари, 2025, 19:11:31 »
Темата за лабораторно захранване е дълга и много важна за начинаещ. Първия блок който може самостоятелно с платките на shri да си направите сам и да ви е полезен после в работата като радиолюбител (електрончик) е лабораторното захранване по стари канони се ползва линейно аналогово захранване но може да сложите Медицински разделителен трансформатор 220волта на входа 220 волата на изхода след него галваночмп изолиран авто-трансформатор 2000VA грец 8A и филтриращ електролит 10 000,0 63V това с най скъпи части хем галванично изолирани с медицински трансформатор 220/220 волта хем регулируемо без загуби с автотрансформатор хем токоизправител сометричен двуполупериоден по Схема на Гретц, хем филтриращ кондензатор 10 000,0 микрофарада на 63волта като трябва да се сложи ограничител на врътката на автотрансформатора за максимално напрежение 60V DC.
Или платката на схемата от МК1/2001, която замества автотрансформатор-а със схема линеен регулатор стабилизатор.
Има и други готови интегрални схеми за такъв линеен регулатор LT1083 LDO, който има недостатъците които BatKoce писа.
Извода за начинаещи е че ще работят много с тяхното лабораторно захранване и се налага да е качествено и да не се правят големи икономии при изработката и да си направят или купят качествено лабораторно захранване за да не ги подведе заради привидната си простота може и направи си сам но трябва да се охарчите за хубава кутия и качествена изработка. Платките колегата shri ги направи перфектни може да се поръчат ако имате възможност за поръчки от китай да ги платите с карта.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 655
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #72 -: 26 Февруари, 2025, 19:13:42 »
И тази тема стана от нещо - нищо.
Едно катинарче, че много станаха писаниците.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |