| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Технически въпрос за трансформатор  (Прочетена 2533 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 88
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Re: Технически въпрос за трансформатор
« Отговор #30 -: 23 Февруари, 2025, 22:22:55 »
Направих платката, ама ме е яд много. Значи на всяка платка която някога съм правил с горедолу тънки писти се съсипват и почват да падат или не остава материал по тях, ама като ги направя по дебели става добре??? Е това е просто уникално. Ако някой знае как да се направият по-тънките писти да не се отлюпват след ецване. Аз ги минавам с перманентен маркер отгоре след трансфера може и това да е проблем. Или ми е много разредена химията, грешна пропорция на смесване и т.н. Как може това да се получава по-ефективно? Също мисля да направя платката по голяма и с две преходни платки за чипове и тънки кабели като за хард диск към чиповете, за тази цел намерих тази платка Микона 7, имам още у нас такива някъде. За жалост кутията на захранването не се маха горния капак, тоест всичко трябва да се плъзне отвътре. Мисля да взема просто и тези платки с чиповете да ги поставя на лицевия панел от вътрешната страна така ако трябва да ги сменям да не ровя за платката отвътре. Дайте съвети за ецване моля!!!
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 456
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
« Отговор #31 -: 24 Февруари, 2025, 10:41:45 »
Ако не бързаш си поръчай платки от китайците - хем ще стане както трябва, хем няма да си играеш да разливаш химии и да пробиваш, а няма и да платиш кой знае колко повече.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #32 -: 24 Февруари, 2025, 14:38:42 »
Май така ще стане  :)

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 107
« Отговор #33 -: 24 Февруари, 2025, 15:16:18 »
Ето прикачам оригинала на платката от списанието ако ще я пречертаете с Sprint Layout 6 Full.zip (7526.09 kB) и Генерирате Gerber файлове за Kитайската платкаджииница NextPCB. В списъка с използваните елементи се вижда типономинала на мощността на трансформатора 100VA . преди се намираха стари български в електронната скрап https://skrap.org/ или може нов с поръчка от Унитраф АД Соколово.
« Последна редакция: 24 Февруари, 2025, 15:21:55 от hris »

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 123
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #34 -: 24 Февруари, 2025, 18:32:31 »
Колеги, по късно вечерта или утре /сега не съм вкъщи/ще кача моята платка на sprint lahout. Ако ви хареса....даже и бира не пия 😄

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #35 -: 24 Февруари, 2025, 18:52:42 »
Супер мерси!  :)

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 123
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #36 -: 24 Февруари, 2025, 20:33:51 »
Eто ! Малкия многооборотен потенциометър е за тока .

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #37 -: 24 Февруари, 2025, 21:03:19 »
Ехааа много професионално изглежда!!  :drinks:

Мерси за платката, сигурно ще я направя когато докопам още пари от закуски и като ми писне от единия канал. Имам друга дилемма, аз взех една кутия която представлява нещо от вида на пластмаса ама много по силно от пластмаса. Някаква правена в Плевен зелена с вградена стойка. Тя е цяло парче и ако искам да сложа нещо вътре трябва да се плъзга. Мощните транзистори ще са отвън ама не знам. Струва ми се компактна обаче не съм особено сигурен дали не искам да използвам нещо от сорта на метална кутия с мощен вентилатор. Какво мислите колеги? Естетически не ме интересува, буквално за пластмасата на сегментите на волтметъра ще ползвам една пластмаса от Елка 803-3 и може да познаете колко ми дреме за дизайн. Главно искам практичност.  :)

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 967
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #38 -: 24 Февруари, 2025, 21:37:42 »
Това направих с платката. На Stabilisator.lay6.rar се маха .rar
184126-0
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #39 -: 24 Февруари, 2025, 21:45:44 »
Много благодаря! Това трябва някъде да се запази да може ако някой друг ще си прави това захранване. Иначе много готино, че си отделил време!  :)

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 16
  • Населено място: Burgas
« Отговор #40 -: 24 Февруари, 2025, 21:54:17 »
Колеги, справих се мисля с герберите. Благодаря на Hris и Barlog. Мисля да поръчам десетина платки в Easyeda. На мен ми трябват две. Ако някой иска, мога да поръчам повече, пари не искам. Ще изчакам два-три дена и поръчвам. Поздрави, Наско

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 16
  • Населено място: Burgas
« Отговор #41 -: 24 Февруари, 2025, 22:45:42 »
След 14 часа работен ден и като пиша на три места, пиша глупости - в JLCPCB ще се поръчват.
Едно приятелче все още има някакви отстъпки и чат-пат ми прокарва някой малък проект без пари.

Неактивен hris

• Квантов електрон
« Отговор #42 -: 24 Февруари, 2025, 23:02:52 »
Хубавото на тази схема от списанието е, че регулацията започва от 0 нула волта и 0 ампера ток в аналогични схеми на лабораторно захранване примерно с LM317T има минимално напрежение от 1,25V до 37 волта и максимален ток от 1,5А. Напрежението с LM317 не спада до 0 нула волта, както е при тази схема, която дава и по-голям максимален ток до 2А. Другото интересно е че всеки канал само с една намотка 20 волта (без други намотки) осигурява регулация на тока и напрежението от 0 волта 0 ампера до 20 волта 2,3 ампера. Да има и други схеми но в тях се искат допълнителни захранващи намотки за управляващите ОУ741 и uA723.
« Последна редакция: 24 Февруари, 2025, 23:25:19 от hris »

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #43 -: 25 Февруари, 2025, 13:39:16 »
Хубавото на тази схема от списанието е, че регулацията започва от 0 нула волта и 0 ампера ток в аналогични схеми на лабораторно захранване примерно с LM317T има минимално напрежение от 1,25V до 37 волта и максимален ток от 1,5А.

Имах захранване с 317, отне му доста време да издаде багажа. Деиствително цялата му платка беше един Лм317 с 330 ома реизстор ако не се лъжа и потенциометър. Това го ползвах толкова дълго ама накрая замина и се отказах от 317 и намерих много схеми с 723. Пробвах се да повторя една ама тя изобщо не работеше и накрая намерих тази.

Ще поръчам платки от JLC-то тази седмица.  :dance:

Неактивен hris

• Квантов електрон
« Отговор #44 -: 25 Февруари, 2025, 15:01:24 »
Ако ще поръчвате платки от тези на shri мисля да ви предупредя, че няма да стане толкова лесно, защото са обърнати огледално и незнам дали това е правилно. Още не съм направил своя проверка, дали при такова огледално разположение на пистите, за чиповете няма да се наложи да се запояват отдолу на платката, или в списанието е дадена огледално и всичко е наред. Незная как е правилна платката съвета ми е проверете на платката пистите към чиповете дали отговарят на номерацията на крачетата на чипа и ориентацията на чипа къде е първо краче не е означено с квадратно островче по схемата, но големия труд при пречертаването е свършен, това са дреболии дето ви казвам и винаги може да сложите една отметка да ги генерира огледално гербер слоевете при това за всеки слой отделно при правенето на Гербер файловете. Само първо трябва да се уточни как е правилно щото оригинала е едностранна платка без зелена маска и бял печат а в платкаджийницата в Китай ги правят винаги с метализация на отворите и двустранни с зелена (или друг цвят маска дори картинки по платката принтират) и бял сервизен печат който не е точен както беше на платките от списанието едно време те първо идваха едностранни без метализация без зелена маска и без бял печат. После почнаха да ги правят платките си на друг прпозводител на печатни платки във Варна, където идваха пак едностранни платки без метализация с зелена маска отдолу само и бял сервизен печат отгоре ама с черен цвят беше белия печат. Другото е на платката има предвидени няколко мостчета означени с пунктирна линия които се поставят от страна елементи на платката на shri той ги е заменил с пътечки и при метализация на отворите се образува мостчето и няма нужда вече да се запояват мостчета с жички, както е отбелязано на чертежа в списанието.

Понеже платката от JLCPCB.com идва с метализация на отворите е добре от горния слой да се сложат островчета за запояване на детайлите където няма в тези Gerberi дадени наготово от shri.

Пиша ви това не за да ви разочаровам а както се казва три пъти мери един път режи да поправите недостатъците и да дадете окончателния редактиран Гербер на финален етап след като пристигне платката готова от завода и вие сте я изпробвали и всичко работи защото ако не съобразявате нещо предварително ще ви дойдат едни платки недонаправени или направо грешни от завода. Те правят това което е на Герберите сте им изпратили дори да е не по Фън-Шуй правилата.

А може просто да помолите Колегата shri да го поправи всичко вместо вас и вие наготово да се възползвате от труда му незная обаче какво ще го черпите после за добре свършена работа.
« Последна редакция: 25 Февруари, 2025, 15:21:58 от hris »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - 2025 Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |