| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Тур М2 - пълна реставрация  (Прочетена 485 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: Ботевград
Тур М2 - пълна реставрация
« -: 17 Февруари, 2025, 22:10:42 »
Здравейте колеги,
имах 1 2 слетобяда свободни ииии позабавлявах се малко - споделям забавлението и какво се получи. Купих го случайно попадна с липсващи лампи, скъсани бобини заседнал превключвател, лакирана от някой кутия тотал щета направена, скъсани корди и следи от мишки естествено. Според мен се получи интересно. Фурнира под мазаният лак беше запазен и аз реших много внимателно да почистя лака с виброшлайф, което беше супер не професионално и рисковано... но се запази без точица.
На снимка 1 го возя на парчета в колата (както ми го и дадоха).
На снимка 2 след шлайфане
на снимка 3, 4 , 5 импрегниране и лакиране
снимка 6, 7, 8, 9 - реставрация на кондензаторите в оригинален вид

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
Re: Тур М2 - пълна реставрация
« Отговор #1 -: 17 Февруари, 2025, 22:17:30 »
На следващата снимка скалата с вуздух под високо налягане и финна четка памучна (ама супер финна). Последните вече са на почти завършен вид. Забравих да снимам задният капак след парафина и той блесна. с новите лампи и реставрираните елементи резултата е удивителен чак за мен. Супер висока чувствителност. На дълги лови не дава да докоснеш врътката. имам Блаопункт и Нордменде от новите това с дървена и метална кутия другото с транзистори Хи фай, но това ги бие на дълги по селективност. Чак съм очарован от чувствителността и схемното решение на този тур. То като гледам шасито си е Мелодия де. Не е някакво антично или специялно, но ме изкефи дизайна. Аз обичам по ръбести не заоблени и Български естесвено. Е не подценявам и западните нали. П.п имам и нов плат намерих с подобна шарка ама този някакви ми хареса. оставя му старинният лъх. Не исках да го пипам а и не е зле. Не е скъсан. Ще съсипя оригиналният лъх от онова време. Не знам вие какво ще кажете. Така да остане плата май. Изтънял е вижда се говорителя и е разтеглен ама става.
« Последна редакция: 17 Февруари, 2025, 22:22:38 от ji4kajiata »

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 17 Февруари, 2025, 22:23:33 »
Попринцип ме дразни как се вижда говорителя, ама така ще го оставя. ;)

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1132
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 18 Февруари, 2025, 00:03:12 »
       Ако изпереш плата, най-вероятно ще се свие и ще стане за радиоточка. :D

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: 18 Февруари, 2025, 01:40:07 »
       Ако изпереш плата, най-вероятно ще се свие и ще стане за радиоточка. :D

Да попринцип мислих го, ама първото което ме спря е - че ще се разбрида тотално, второто е, че няма как, защото на този модел целият плат е залепен изцяло за дървото с някакво лепило. Дали го е леипл някой (този дето го е лакирал), или е заводски не се знае, но няма сваляне. С парна ютия може и да стане, но може и да стане на петна и да се разбрида. Викам си по добре да не го барам. Според мен е заводски - не е пипан, защото си личи по монтажа не е свалян лепен след това и така. Попринцип какво направих свалих говорителя, сложих по тъмен плат пред него, и като сложа задният капак и говорителя е монтиран плътно - вече почти не се забелязва. Леко корегиране наместване иа нишките с търкане на повърхността и така. Вече е почти не забележимо. Така че остава така. Добре е според мен. Приемат се всакакви критики разбира се. Няма проблем. Не знам какво ще кажете - според мен да си остане така е най добре. :o ;)

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1225
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #5 -: 18 Февруари, 2025, 08:07:50 »
И аз подкрепям идеята да не се  пипа плата пред говорителя.
Кутията и фурнироването  изглеждат много добре.
Какъв лак използвате?
За свалянето на стария лак използвам смивката на GUBRA и след това вълна.Не остават следи .

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 18 Февруари, 2025, 15:55:48 »
И аз подкрепям идеята да не се  пипа плата пред говорителя.
Кутията и фурнироването  изглеждат много добре.
Какъв лак използвате?
За свалянето на стария лак използвам смивката на GUBRA и след това вълна.Не остават следи .

На Леко прозрачен лак или яхтен. Ползвал съм и доста по скъпи марки, но този най ми пасва. Снимките са правени докато още не е изсъхнал, и затова е така лъскаво. Попринцип купувам лакове без гланц, иначе не е автентично старинно. Гледам да е 1:1 от вида на фабриката и от към старинен вид. Вътре също. Затова събирам и стари елементи резистори и други. Гледам да не се слагат други части на вид. Ако това се наложи крайно вече, примерно не мога да намеря същият на вид, или подобен резистор - прибирам старият в плик в кутията (лампите също). Реставрация с боядисване смяна на цветове промяна на изглед и разположение на части според мен не е правилно да се прави. То по скоро отива на нещо като модернизация и обновяване - не реставрация. Поне аз така го разбирам. Не казвам, че не става добре, но не го одобрявам - каквато и да е промяна по вид и елементна база.
За следи не останаха после го полирах много добре - наистина се получи супер. Без нито една драскотинка. Имам вече над 20 апарата повечето реставрирани, елки 22, 160 и др.. Седят по кашони. Като ги подредя на тавана на нови рафтове ще се прави колекция със снимки в раздяла. Като на колегата Божков - моите поздравления. Впечатлен съм от хубавата му колекция.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |