| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Поялник с особена терморегулация (Смяна на дръжка)  (Прочетена 597 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 41
  • Населено място: София
  • Начинаещ
Здравейте! Попадна ми една станция Парт и айде замина нагреватела. Не можах да намеря нов такъв и даже думата стигна до собственика на М-Солдър Марко който така и не ми намери. Въпроса ми е следния премерих напрежението за поялника и в минимум позицията (с реостат и фазово регулиране и с тиристор е схемата) и почва от 15 и в крайна позиция пада на 12. Ако аз примерно му вкарам 12В 30Вт дръжка ще изгори ли на минимум? (Мерил съм без товар) Тъй като 15В е изключително нестандартна стойност за някакъв си нагревател и се съмнявам, че са правели 15В нагреватели преди. Може ли аз примерно нещо да съм недоумял дизайна на този поялник? Въпреки, че тази станция попринцип не е много хубава преди да изгори вършеше страхотна работа и не намирам много български станции тъй, че се чувствам специален, че притежавам тази рядкост. Ако някой пък има резервни нагреватели за Парт-20 станция (или даже цяла и е готов да я разкара за приемлива цена) моля да ми пише!
Обичам ГДР-ските светодиоди

Активен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 945
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
Re: Поялник с особена терморегулация (Смяна на дръжка)
« Отговор #1 -: 17 Февруари, 2025, 22:01:06 »
Имам нещо подобно на този поялник от почти сто години. Купил съм го като "Поялник 6 волтов". Даже не беше един а няколко и този изобщо не е включван. За мен не е бил изобщо полезен, просто няма топлинна мощност и не върши никаква работа.Горяха като пуканки, имам някъде и резервни нагреватели. Даже и за печатен монтаж не става. Подобен на този беше и поялника който вървеше като бонус с уреда Ц20, той има захранващо устройство с един книжен кондензатор и паралелен резистор. Горяха при първо включване в мрежата. Работят добре ако се захранят с трансформатор или изправител за 36 волта.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
« Отговор #2 -: 17 Февруари, 2025, 22:08:38 »
Смешното е, че аз имам точно такъв поялник от комплект Ц20, само поялника де. Попадна ми от бокулка на един магазин, то моля ти се работи ама е изхвърлено тъй като в средата е сцепена керамиката и я оправих с термо изолация. Аз май разбрах цаката, това е напрежение което не е под товар. Сигурно е 12 волта 30вт ама трябва да се пробва това. Сега има да търся из магазините......  ???

Активен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 945
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #3 -: 17 Февруари, 2025, 22:24:34 »
Виж колко проводника има кабела на поялника- ако са само два няма термистор и не е ясно как държи постоянна температура. Според мен нагревателя на твоя поялник е същия като този който показвам, а той е за 6 волта.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
« Отговор #4 -: 17 Февруари, 2025, 22:31:00 »
2 кабела са си, + и -. Не знам как да тествам дали е 6 волта или 12, това е проблема. Може да е 6 волта ама ми се струва доста глупаво тъй като без товар 15 волта. И никъде не съм намирал 6 волта 30вт поялник ама кой знае сигурно има. Но да доста си прилича с такъв 6 волта, малко ф е, доста е малък общо взето. Ако пазиш някакви нагреватели и паснат по размер (утре ще го премеря) може ли да се разберем нещо? Също ми се струва, че реостатът регулира референц напрежението към операционния усилвател който съответно задейства транзистора който пък отпушва и запушва тиристорът.
« Последна редакция: 17 Февруари, 2025, 22:36:48 от shyyyy »

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 289
« Отговор #5 -: 20 Февруари, 2025, 10:32:19 »
ПАРТ 20 има уникална концепция за мерене на температурата - самият нагревател е и термодвойка. Затова проводниците да само два. Нагревателят е от два метала, споени на върха. Захранва се през тиристор с еднополярно напрежение, а през обратната полярност се мери температурата. При опит да се захрани с променливо напрежение без неговото управление - изгаря, защото практически е оразмерен за около половината от напрежението от трансформатора.
 А поялника на lager е друга бира - продаваха ги в "Млад Техник" и са за 6V и са около 12W. Слаби нагреватели и бързоизностващи се човки.

п.п. ПАРТ 20 е много добър поялник - неговите 20W работят по-добре от 40W, защото конструкцията му осигурява много ниски загуби. Човките им бяха много държеливи - възможно е да са били от т.н."сребрянка". Разработен е и произвеждан в база на МЕИ-София през 80-те години на миналия век.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 643
  • Населено място: Сандански
« Отговор #6 -: 20 Февруари, 2025, 15:53:44 »
Въпреки, че тази станция попринцип не е много хубава преди да изгори вършеше страхотна работа

Кощунство е това което пишеш!!! :rtfm:

Тази станция както вече написаха преди мен е много добра и заслужава да бъде поправена в оригинален вид.

ПП май тези станции се правеха да работят с Т12 китайски човки. Във всеки случай си струва да се опита. Принципа е същия - нагревател и термодвойка последователно.
« Последна редакция: 20 Февруари, 2025, 16:03:43 от pansim »
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
« Отговор #7 -: 20 Февруари, 2025, 16:21:25 »
Точно това съм направил, китайска Т12 човка и върши страхотна работа. Извинявам се за "попринцип не е много хубава" това го чух от учитела по Практика ама си работеше страхотно.

ПАРТ 20 има уникална концепция за мерене на температурата - самият нагревател е и термодвойка. Затова проводниците да само два. Нагревателят е от два метала, споени на върха. Захранва се през тиристор с еднополярно напрежение, а през обратната полярност се мери температурата. При опит да се захрани с променливо напрежение без неговото управление - изгаря, защото практически е оразмерен за около половината от напрежението от трансформатора.

Тоест синоним на много сложен уред направен да изглежда обикновен  :D
Ееехх къде ще намеря аз нагревател??? Някой препоръки за магазин има ли?

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 20 Февруари, 2025, 17:13:44 »
Схемата на ПАРТ20 не е толкова сложна, но нагревателят е труден за повторение. По спомен се използва някакъв реотан, но връщащия проводник е от никел, т.е. термодвойката е хром-никел/никел. Не по-малък проблем е и керамичния изолатор. В руското "Радио" има подобен поялник за самостоятелна изработка, но не ми е подръка.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
« Отговор #9 -: 20 Февруари, 2025, 17:38:17 »
Прав си, схемата не е сложна, сложен е нагреватела действително. Аз се чудя кой магазин може евентуално да имат един останъл или нещо такова ама се съмнявам, че дори и тогава са продавали резервни нагреватели. Пак казвам ако някой знае някакъв магазин в който може евентуално да има да ми пише или тука да пише!!  :good:

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 304
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #10 -: 20 Февруари, 2025, 21:29:54 »
Концепцията отдавна се ползва дори и в някои от китайските поялници с терморегулиране. По едно време имах една станция Atten на този принцип - работеше страхотно.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
Сп."Радио", кн.3 от 1985г., стр.26-27.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |