| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Христо Ботев М462  (Прочетена 450 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: Ботевград
Христо Ботев М462
« -: 12 Февруари, 2025, 01:31:51 »
Здравейте колеги,
попринцип бая радиа и техники съм реставрирал, но не съм ги споделял до сега по форумите. Някакси нямам навика да снимам и пиша. Реших да споделя за последното Христо Ботев М462. Имам цялата колекциа на Ботев, но точно този вариант с тези лампи 5 години не можах да намеря за да запълня цялата колекция (всъщност пак няма да я запълня - варианта с руски лампи не можах да намеря :)))). Понеже много го исках един приятел ми го уреди да го купя за 80 90 лв. Преди това купих друго подобно на него. Доста беше потрошено, но се захванах да го правя. До сега не бях виждал толкова голям дървояд в кутия на радио. Беше я разпробил цялата все едно с бурия 4 до 6 мм. е дупчено. Натопих я в препарати, китосах с кит всички дупки, и то на 4 пъти - защото бяха бая голями.
« Последна редакция: 12 Февруари, 2025, 01:43:06 от ji4kajiata »

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
Re: Христо Ботев М462
« Отговор #1 -: 12 Февруари, 2025, 01:33:34 »
Шасито и кутията бяха опикани от мишки всички бобини в блока бяха скъсани. Захванахме се с реставрация на бобинният блок.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 12 Февруари, 2025, 01:37:13 »
Намерих чисто нови лампи реставрирах кондензаторите и то по любимият ми начин, по който не се вижда че са пипани. Разпробивам махам стария слагам нов - заливам с течна пластмаса черна и посипвам с пепел краищата (съжелявам нямам по подробни снимки на кондензатора за това слагам 2 3) Другия път ще снимам повече. Продължаваме с кутията на следващите снимки.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #3 -: 12 Февруари, 2025, 01:41:34 »
Слагаме врътките в ултразвукова вана, и крайният резултат - на последните 2 снимки. Междодругото не съм очаквал заврях 1 отверка в антенната букса - с новите лампи страшна чувствителност хваща Китай и Руския само с отверката в буксата без външна антена. Нямам търпение да го занеса в нас да го тествам на 25 метровата ми антена. Явно след смяната на кондензаторите и завишилите се химични резистори и обновени лампи, препипванне на бобините с генератор - резултата е топ.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: 12 Февруари, 2025, 02:00:02 »
Попринцип не мислех да пиша, но тук колегите около мене нямат никакъв интерес. Реставрирах го и само аз му се радвам (все едно нищо) викам я да го споделя и други да го оценят и да му се зарадват. Още едно спасено радио от изхвърляне на вторични и запазване на БГ спомена. Ще го сложа до другите Ботев. Попринцип лака вече не лъщи толкова което е добре. Станало е баш 1 към 1 както е излизало някога от завода (не много лъскаво). Старите резистории оригинални крушки са прибрани в плик в кутията.

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 632
« Отговор #5 -: 12 Февруари, 2025, 08:03:52 »
Браво,постарал си се!Много труд си вложил и старание.

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 361
  • Населено място: София
« Отговор #6 -: 12 Февруари, 2025, 08:33:37 »
Браво, Светлине! Чудесна реставрация! Радвай му се от сърце!

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 73
  • Населено място: София
« Отговор #7 -: 12 Февруари, 2025, 10:10:14 »
Поздравления за чудесната работа :bravo:

Неактивен HAL2000

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 89
  • Населено място: Плевен
« Отговор #8 -: 12 Февруари, 2025, 10:46:43 »
Супер е ! От завода със сигурност е излязло по зле . Много радва как е лъснало :).

Неактивен GIBO

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 22
  • Населено място: Чирпан
« Отговор #9 -: 12 Февруари, 2025, 13:54:09 »
Браво!Майсторска работа.

Неактивен GIBO

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 22
  • Населено място: Чирпан
« Отговор #10 -: 12 Февруари, 2025, 13:57:07 »
А защо на моя на задния капак пише М464 ?

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3940
« Отговор #11 -: 12 Февруари, 2025, 17:44:57 »
Браво колега, много добра реставрация. Иначе, модела М462 според мен трябва да е с две копчета отпред, и моят М462 е с две копчета и два обхвата:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6768.0

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1696
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #12 -: 12 Февруари, 2025, 18:05:35 »
Моделът "Хр.Ботев" М462 на фабрика "Радиопром" е произвеждан с радиолампи U21, Е21 серии и с руски лампи. Произвеждан е във варианти с К, С и Д вълни - с три копчета отпред, а също и с К и С вълни - с две копчета отпред. Има варианти с трансформаторно и автотрансформаторно захранване.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #13 -: 12 Февруари, 2025, 20:59:02 »
Браво колега, много добра реставрация. Иначе, модела М462 според мен трябва да е с две копчета отпред, и моят М462 е с две копчета и два обхвата:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6768.0

Да да аз ги имам и 2-та. С 2 и с 3 копчета. Това сега тъкмо коментирахме с колегата, но до другото с 2 не съм стигнал да реставрирам. Бая липси има в него така го купих и няма капаци, иначе е ок. Междудругото търся да купя капаци - ако някой му се намира от старо за части моля да ми пише ще ги купя. Ще видим евентуално и на него ще му дойде реда да светне така, но нямам време да си играя сега. А за да стане Ок трябва да се прави на спокойствие и за кефа най важното. Поздрави. ;)

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1226
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #14 -: 13 Февруари, 2025, 20:13:32 »
Поздравления  :bravo: и от мен колега за отличната реставрация

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |