| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реплика на флопи контролер за Правец 8х.  (Прочетена 443 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 181
  • Населено място: Самоков
Наскоро завърших реплика на флопи контролер за Правец 8х.
Прилагам малко снимки на резултата, тестове в режим Read.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 936
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
Re: Реплика на флопи контролер за Правец 8х.
« Отговор #1 -: 22 Януари, 2025, 19:10:29 »
Извинявам се на колегата за намесата в темата му, но мисля че той може би има мнение по това за което ще пиша по-натам. Миналата седмица получихж от "арм" подарък две устройства за което му благодаря. Успях някакси да ги сглобя-всичко беше налично, даже и винтовете.Едното устройство е твърд диск СМ5508 произведен в ДЗУ Стара Загора. Имам съученик от там който е работил точно тези устройства, обадих му се но поради една доста важна причина -ЕГН- той изчистил гаража си от всички остатъци и документации.Всъщност това което ми е нужно за да се откажа и аз  от него- след проби-е липса на интерфейсни кабели.Второто устройство което е причината да пиша тук е едно ФДУ което също събрах от нещата в кашона. Ще пусна снимки за да го види който има интерес, но без да съм любител на чалга и на сочения за неин изобретател и създател на партия се учудвам-може би съм изкукуригал-в каква държаа живеем. 1987 година в Пловдив е имало две предприятия които са произвеждали ФДУ? Кочо Цветаров е известен, но СК "ОТ"-ТИПТ производител на Бултекс500 е неизвестна не само за мен но и за гугъл.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1397
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 22 Януари, 2025, 19:27:46 »
...
Кочо Цветаров е известен, но СК "ОТ"-ТИПТ производител на Бултекс500 е неизвестна не само за мен но и за гугъл.

Моя Гугъл май е малко по-мощен от твоя, тъй като откри нещо за него. Бултекс се споменава в самия край на статията: цък!

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #3 -: 22 Януари, 2025, 21:26:31 »
Споменават се 510 и 511, не видях нищо за 500.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #4 -: 22 Януари, 2025, 21:50:07 »
Ами нямам спомен да ми е попадало флопи с такова означение, но ако се съди по болтовете, стъпковия мотор и общия вид на отливката, това е тайванска заготовка, довършена тук. Малко преди колапса на Народната Република, близо до ЗЗУ Пловдив направиха едно доста голямо и модерно за времето си хале, на което за по-кратко, ние бачкаторите в ЗЗУ и Пишещи Машини Пловдив казвахме "флопито". Та там бяха внесени контейнери с техника и материали от Тайван и околностите ;) от заводи подменящи производството с по-актуални за момента продукти. По това време вече масово бяха навлезли 1.44МВ флопита все пак. Не съм сигурен дали въобще заработи някога този завод, защото към 88-89 та година напуснах системата. В Пишещи Машини имаше завод/цех произвеждащ Електронна пишеща машина Бултекст, аз известно време работех в друг завод/цех към същото обединение където правехме принтерите Бултекст 100 (маргаритков) и Бултекст 200 (матричен). Не знам дали има някаква връзка между тези изделия защото флопито е маркирано като Бултекс без Т накрая.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1397
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 22 Януари, 2025, 22:14:05 »
Сега като се поразрових, мисля че Бултекст и Бултекс са две различни фирми. Бултекст са правили пишещи машини, принтери и 510/511 флопи драйва, а пък Бултекс са правили ксерокса Бултекс 1025 и този флопи драйв.

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 23 Януари, 2025, 16:14:47 »
Благодаря на колегите NKK и  CVT за информацията по темата. Аз също имам спомени от онези времена и мнение за някои от споменатите изделия освен въпросното флопи.В работата ми имахме електронна пишеща машина която може би все още работи, само че аз вече не работя там, имахме и ксерокс Бултекс-страхотна машина.Няма как да не е защото тя беше 1:1 Ксерокс. Имам все още копия на документи изработени на тази машина. Както колегата НКК спомена в някои от пловдивските заводи са били внесени контейнери полуфабрикати за сглобяване.Този внос и лицензните договори бяха осъществени от един доста кадърен но впоследствие спорен авторитет. Името му е Бисер Димитров. След като е видял накъде вървят нещата и след последвалите го неприятности той се е ориентирал в правилна посока- т.н. Силиконова долина. С някакви пари даже-дококото си спомням- си спретнал фирма там.Подробности други не знам, но тук при нас има лаф-"няма да му берем гайлето." Друг спомен от онези времена- бил съм многократно в магазина на "Кочо Цветаров", купувал съм от там готови флопита тънки-най-вероятно тайвански в оригинална опаковка. Някои съм продал на тукашни колеги. Купих също и две платки-управление на двигател на ФДУ  с безколекторен двигател. Едната стана макет за дипломната ми работа, а другата е някъде заровена. По онова време всички двигатели все още бяха колекторни. Най-вероятно и те са били част от внос за неосъществено производство.

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 214
  • Населено място: SF
« Отговор #7 -: 23 Януари, 2025, 21:31:23 »
... бил съм многократно в магазина на "Кочо Цветаров", купувал съм от там готови флопита тънки-най-вероятно тайвански в оригинална опаковка.

Къде се е намирал този магазин?

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #8 -: 23 Януари, 2025, 22:20:02 »
Мисля, че ще е удачно модератор да разчисти или премести несвързаните постове, че поос***ме темата на колегата -JonnS-  8)
А на въпроса на колегата iss - магазинчето на Кочо Цветаров се намираше в дясно от главния вход в един тенекиен павилион. Помня, че поне веднъж в седмицата го посещавах в търсене на нови "съкровища", продавачката беше доста приказлива и споделяше кога се очаква отварянето на нов контейнер. А между другото такива магазини отвориха и пред ЗЗУ-Пловдив и в новия завод за флопита. Във втория номенклатурата беше много по-богата, имаше всякакви видове, и заготовки и цели флопита и всякакъв чарколяк. Доста новопоявили се частни фирми купуваха от там и асемблираха флопита за 8-ци. Имам някъде едно такова "тънко" флопи, ако го открия, може да го снимам. Голям хит бяха магнитните дискове от безколекторните двигатели (продаваха се както готови двигателни модули, така и само магнитите) и много прохождащи в комуникационния бизнес ги купуваха за да произвеждат радиоантени с магнитна основа.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |