| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Брум от Регулатор на мощност  (Прочетена 304 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 130
Брум от Регулатор на мощност
« -: 16 Януари, 2025, 09:00:32 »
Здравейте , колеги.
Имам нужда от следната помощ и съвет. При използване на даденият Регулатор на мощност като димер на крушка с нажежаема жичка 100 Вт, се чува брум от говорителите на включения усилвател който брум е достатъчно силен за да дразни.
Въпроса ми е може ли да се премахне брума? Или задачата е обречена. Прилагам схема. Имам няколко такива димера.
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 334
  • Населено място: София
Re: Брум от Регулатор на мощност
« Отговор #1 -: 16 Януари, 2025, 09:26:24 »
Сложи на входа EMI филтър, подобен на ТОЗИ
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 623
  • Населено място: Попово
« Отговор #2 -: 16 Януари, 2025, 09:39:34 »
Така ще е, принципа на работа им е такъв на тези регулатори. Иначе има писано по въпросът във форума.
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=10009.0

Активен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 285
« Отговор #3 -: 16 Януари, 2025, 10:16:48 »
Сложи на входа EMI филтър, подобен на ТОЗИ
Може да се наложи два такива филтъра - един към поялника и втори към мрежата. Излъчването от кабела към поялника не може да се пренебрегва.

Неактивен малкия

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 16 Януари, 2025, 11:09:41 »
Благодаря Ви много за мненията, само дето не съм на ТИ с електротехниката. От посочената тема във форума ми направи впечатление цитирам: "Помня че в случая най-важно бяха диодите в греца. За предпочитане са мощни импулсни с изправителни се получаваше леко жужене.", само дето не знам моята схема каква е. Затова ще съм благодарен да предложите конкретно какво по схемата да променя или добавя като не бих поръчвал нещо по Али.
Този EMI филтър няма стойности по схемата за да го повторя. Нещо по-просто и ефективно няма ли.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1392
« Отговор #5 -: 16 Януари, 2025, 11:22:26 »
На каква честота е брума? От смартфон можеш да използваш приложението Spectroid за да го видиш: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.intoorbit.spectrum

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #6 -: 16 Януари, 2025, 11:37:37 »
От посочената тема във форума ми направи впечатление цитирам: "Помня че в случая най-важно бяха диодите в греца. За предпочитане са мощни импулсни с изправителни се получаваше леко жужене."

Този EMI филтър няма стойности по схемата за да го повторя. Нещо по-просто и ефективно няма ли.
В този случай няма грец и изобщо диоди.
EMI филтър трябва да се продава някъде готов...

Неактивен малкия

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 16 Януари, 2025, 11:45:00 »
На каква честота е брума? От смартфон можеш да използваш приложението Spectroid за да го видиш: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.intoorbit.spectrum

Благодаря, страхотно приложение. Шума е около 6000 хц (примерно 5800 до 6200), като се оказва, че винаги присъства (не дразнещо), и когато се включи въпросния регулатор се чува повече и дразни.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
« Отговор #8 -: 16 Януари, 2025, 12:14:52 »
Проблема е, че честотата на превключване на въпросния димер е в чуваемия диапазон - в случая е 100 херца и от разни паразитни параметри на кабелите и заобикалящите ги неща се получава резонанс на въпросните 5-6 килохерца. Трябва ти по-сложен димер, с контролер, който превключва на по-висока от чуваемата честота. В случая контролния сигнал на превключващия елемент е вързан директно към мрежата (50 херца) и заради разни особености - като се изправят тия 50 херца, пулсациите стават на 100... това също е проблем, понеже лампата премигва и ако я ползваш за осветление, след време ти се уморяват очите.

Неактивен малкия

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 16 Януари, 2025, 12:27:42 »
Проблема е, че честотата на превключване на въпросния димер е в чуваемия диапазон - в случая е 100 херца и от разни паразитни параметри на кабелите и заобикалящите ги неща се получава резонанс на въпросните 5-6 килохерца. Трябва ти по-сложен димер, с контролер, който превключва на по-висока от чуваемата честота. В случая контролния сигнал на превключващия елемент е вързан директно към мрежата (50 херца) и заради разни особености - като се изправят тия 50 херца, пулсациите стават на 100... това също е проблем, понеже лампата премигва и ако я ползваш за осветление, след време ти се уморяват очите.

Възможно ли е да се доработи и ползвам елементите на моя димер, да превключва на по-висока от чуваемата честота за избягване на горните недостатъци или да търся друг димер.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 352
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #10 -: 16 Януари, 2025, 12:49:23 »
С фазово управление: така ще е. Без филтър, с филтър, с много добър филтър смущенията намаляват в една и друга степен, но не се премахват.

Или свиквай с постигнатите резултати (с експериментиране към добър филтър например) или премахвай този тип регулатор, а регулирай светлината по друг начин, към друг тип лампи и др.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 933
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #11 -: 16 Януари, 2025, 13:42:04 »
Това е истината!

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1571
  • Населено място: Варна
« Отговор #12 -: 16 Януари, 2025, 13:58:06 »
Колега, в началото пишеш че е брум. Брум е бръмчене с честота 50 или 100 херца. После си измерил 6 килохерца?! Ако е 6 килохерца трябва да се чува като свирене на много висок тон. Та последно бръмчене ли е или свирене?
Друго което ме смушава че се чува в усилвателя! Аз има два димера с фазово управление и не се чуват в усилвателя ми. Чуват се на радиоприемниците на средни и дълги вълни, на къси и УКВ  не се чуват. Та имаш някакъв друг проблем ама като казваш че не разбираш, как да ти помогнем? Включи усилвателя в контакт от друг токов кръг и пробвай...

Неактивен малкия

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 16 Януари, 2025, 14:26:23 »
Благодаря за поправката не е брум (ниска честота), а по-високо честотен шум ок. 6000 хц измерени.
Включих димера към друг токов кръг и шума изчезна. Само дето в тая верига има само по няколко часа напрежение през деня, и не мога постоянно да го ползвам.

Важно ми е да димирам лампа с нажежаема жичка без нежелани шумове и ефекти.
Ако може да ги спася тези димери които вече имам ще е идеално.
« Последна редакция: 16 Януари, 2025, 14:43:18 от малкия »

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #14 -: 16 Януари, 2025, 15:02:04 »
Възможно ли е да се доработи и ползвам елементите на моя димер, да превключва на по-висока от чуваемата честота за избягване на горните недостатъци или да търся друг димер.

Този димер работи на честота 50 херца. Няма изправяне и към товара не се подават импулси с честота 100 херца.
Принципът на работа е такъв, че към товара се подават напрежения и токове с форма много различна от синусоида.
Това поражда цял спектър от честоти, които се разпространяват по проводниците на инсталацията, а е възможна част от тях да се разпространят и като радиовълни. Този тип регулатори са голям компромис и са се наложили, защото са прости и евтини. Един или повече филтри могат да облекчат нещата. Подбор на мястото, както се вижда, също може да помогне. Освен отделни филтри, също така има и разклонители с вградени защити и филтри. Ако някой е ползвал такъв разклонител, може да сподели...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |