| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Ниво на саундтракове в YOUTUBE  (Прочетена 608 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 285
  • Населено място: София
Ниво на саундтракове в YOUTUBE
« -: 12 Януари, 2025, 21:47:37 »
Преди време се занимавах да свалям записи от клипове в тубата с AUDACITY. Повечето са с качество на МР3 формат, но имаше и HD, които бяха с доста високо качество (въпрос на късмет). Наскоро се опитах да повторя старите си занимания, но се оказа, че динамиката на всички (без изключение) е намалена с 10 - 12dB. В ТикНок нещата са малко по-добре, може би намалението там е с 6dB. С други думи музика от нета - само по пиратски сайтове (там не знам какво е положението). Ако и други са забелязали подобно "свиване" на динамиката, да потвърдят или да ме оборят. Имам направени CD-та отпреди - не може и да се сравняват със сегашния звук.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 654
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
Re: Ниво на саундтракове в YOUTUBE
« Отговор #1 -: 12 Януари, 2025, 22:38:16 »
Понеже съм лаик в аудио форматите, как точно се вижда "динамиката" т.е- посочените от теб децибели? (db)? Щото при сваляне намирам само опция за битрейта?!
183066-0

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1393
« Отговор #2 -: 12 Януари, 2025, 22:49:52 »
Можеш да използваш това приложение за уеднаквяване на воуумето на всички МП3-ки в определена директория: https://mp3gain.sourceforge.net/

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 654
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #3 -: 12 Януари, 2025, 23:00:36 »
Аз знам как да уеднаквявам, питам ти КАК измери намаляването на "динамиката" /децибелите/ за да тествам и аз дали има разлика. Нали питаш, дали сме забелязали разликата.
А за да забележим разликата, трябва да повторим твоите замервания.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
« Отговор #4 -: 12 Януари, 2025, 23:25:34 »
Това, че са по-тихи не означава, че са с по-ниска динамика. По-вероятно са махнали дефолтния компресор, който реже пиковете и средното ниво е по-ниско. Ютуб от доста време е с по-добро качество и подобрено аудио, вече няма груби компресори, които правят музиката да звучи "силно".

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3568
  • Населено място: Варна
« Отговор #5 -: 13 Януари, 2025, 00:07:08 »
Плащаш си Premium и теглиш с оригиналното качество на каченото видео.Друг въпрос ако нямаш желание.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 13 Януари, 2025, 12:47:59 »
Това, че саундтраковете са "свити" забелязвам на осцилограмите и нивоиндикаторите в "Аудасити". Това е разликата между най-тихите и ней-силните пасажи. При опит да вдигна нивото тази разлика се запазва. Ако се ползва експандер може да се възстанови донякъде динамиката, но х-ката на експандера трябва да е огледална на използвания компресор, което практически е невъзможно. Според мен големите звукозаписни компании са надделяли (дали през законодателство или директно) над Зукърбърг и той играе по техните правила. Навремето, идеята за цифровия магнетофон  не получи развитие точно по тази причина - нямаше как да се осъществи контрол върху разпространението на музика, без заплащане на авторски права. А бяха създадени почти идеални образци на техниката, осигуряващи студийно качество върху ленти тип "метал" и дори хромдиоксидни. Дори има хора, успяли да се снабдят с подобна апаратура, но тя е предназначена да ползва нестандартен тип касети, чието производство не се реализира. При появата на CD-та се появи "дупка", през която можеже с малки разходи да получаваш в домашни условия почти без загуба многократни презаписи с високо качество. Е, тази "дупка" вече е затворена, а ако се опитате с конвенционални програми да презапишете фабричен аудио диск, няма да се получи.
Между другото, в първоначалния вариант "Аудасити" имаше опция "FLAC", т.е. беззагубно правене на аудиофайл. Сега тази опция е премахната дори и да изтеглите по-стара версия. Най-доброто което позволява е  WAW, OGG или МР3.
« Последна редакция: 13 Януари, 2025, 12:58:35 от ikarlo »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 13 Януари, 2025, 15:17:18 »
...
Между другото, в първоначалния вариант "Аудасити" имаше опция "FLAC", т.е. беззагубно правене на аудиофайл. Сега тази опция е премахната дори и да изтеглите по-стара версия. Най-доброто което позволява е  WAW, OGG или МР3.

Това не е вярно. FLAC просто в eдин момент беше преместено под Export Audio:

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 13 Януари, 2025, 16:47:03 »
Ползвам WIN7x86 и най новите версии не тръгват при мен.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 13 Януари, 2025, 16:59:54 »
Ето как изглежда при мен:

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 13 Януари, 2025, 19:34:08 »
Ето как изглежда при мен:

От това меню избери "Export Audio" и ще видиш FLAC и останалите формати:

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 13 Януари, 2025, 21:46:51 »
Благодаря за подсказката! В предишните версии FLAC си беше в първичното меню, но за МР3 де налагаше допълнителен кодер, някакво "ламе" май беше.
Като илюстрация на моето твърдение привеждам два фрагмента (цели не се побират) на ЛедЦепелин правени по различно време със една и съща звукова карта и Аудасити:
Ако ги заредиш в Аудасити (или друга подобна) веднага се вижда разликата (стария дори е леко премодулиран).

Неактивен hris

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 99
  • Населено място: Варна
« Отговор #12 -: 13 Януари, 2025, 23:39:13 »
Това със свития динамичен диапазон с компресор съм забелязал и при радио 'Радио 1' От няколко години издирвам експандер за PC в който да си настройвам обратния процес на този с компресора дори търсих чипове и тях не намирам за хардуерен Hi-Fi Експандер с който поне да мога да се опитам да върна първоначалното качество на динамика на песните. В Youtube отварям 11-12 сега вече 13+ годишни песни те са по качествени записи съм забелязал. Новите не струват явто това е проблема на Firefox plugin 600% аудио свива динамичния обхват и вдига волумето на +6 пъти.
Друго имам малки тонколонки HAMA SONIC MOBIL 183 - 3W с захранване от USB3.0 порт 5V2A(10W) ограничават звука над 12000 херца не се чува и под 120 херца, затова пък имат чуствителни малки високоговорители и свирят бая силно малко басово заради орязаните високи честоти. Две по 1,5W стерео много интересно решение само за ограничен динамичен диапазон и осакатена музика и двете музикални откъса се чува разликата при мен в качество за по-стария запис Led Zeppelin - old.rar.
« Последна редакция: 13 Януари, 2025, 23:59:34 от hris »

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 14 Януари, 2025, 12:28:20 »
Компресирането и експандирането се използва още от зората на звукозаписа и радиоразпръкването. То е необходимо, защото динамиката на "живо" достига 120dB, а гореизброените процеси осигуряват не повече от 60-70dB. В противен случай изкривяванията стават недопустими. Без използване на шумоподтискащи системи, магнитния запис в най-добрия случай осигурява 70-75dB, радиоразпръскването (FM) 50-60dB, горе долу толкова и механичния запис. След появата на цифровия звукозапис се рекламира динамика 90dB, но тя е труднодостижима практически. Между другото, концертната динамика не е по-добра, защото нивото на шумовете там е голямо. Тъкмо затова максималното ниво при изпълнения на живо достигат 130dB, което граничи да ти пукнат тъпанчетата. От там и увлечението да се ползват за домашно слушане уредби с по 200 - 300W мощност.
Слушането на музика си е индивидуално изживяване за всеки индивид. Ще ви дам пример: по - време на соца имах комшия известен цигулар, дори дирижираше камерен състав (имаше концертна кариера и пускан по радиото). След едно турне в чужбина беше "забогатял" и, понеже знаеше, че се занимавам с електроника, ме извика веднъж да ми се похвали какъв страхотен звук вадеше от... ВЕФ202!
Достя голям брой хора не успяват да доловят разлика между МР3 и CD-DA. Компресията, използвана в момента в YOUTUBE май преминава разумните граници - записите звучат "непрозрачно", изкривяванията се усещат дори от нетренирано ухо. Точно това е идеята - повече хора да си плащат!
Проблемът при компресиране - експандиране е в това, че характеристиките на двете устройства трябва да са строго огледални (но дори и при това условие изкривяванията винаги се увеличават), което в домашни условия е неизпълнимо. Т.е., ако използваме експандер, субективно ще усетим известно "подобряване" на динамиката, но ще се отдалечим от оригинала. В някои страни на FM в предавателя се изполваше компресор Долби В, така, че може да записвате с изключено долби на касетофона, а после да възпроизвеждате с включено. Това, обаче не дава добър ефект, тъй като принципно Долбито в касетофоните е предназначено да намали шума от лентата, който в случая се увеличава.
Идеята на първия ми пост е, че ако искаме да слушаме с високо качество музика, ще трябва да се плаща. В това има резон, защото правенето на студийни записи е исключително скъп процес: няма публика (няма билети), студийното оборудване е с огромни режийни, възвръщаемостта е единствено от продадената музика.

Е, да живеят МР3! :)
« Последна редакция: 14 Януари, 2025, 12:53:53 от ikarlo »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 14 Януари, 2025, 13:35:47 »
Благодаря за подсказката! В предишните версии FLAC си беше в първичното меню, но за МР3 де налагаше допълнителен кодер, някакво "ламе" май беше.
Като илюстрация на моето твърдение привеждам два фрагмента (цели не се побират) на ЛедЦепелин правени по различно време със една и съща звукова карта и Аудасити:
Ако ги заредиш в Аудасити (или друга подобна) веднага се вижда разликата (стария дори е леко премодулиран).

Свалих цялата песен от това видео в Тубата:

Не виждам някаква разлика спрямо твоя файл "Led Zeppelin - old.wav". Нещо си объркал при "Led Zeppelin - now.wav" за да се получи това намаляне на нивото:

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
18 Отговора
3068 Прегледи
Последна публикация 11 Май, 2018, 08:54:07
от gotin108
5 Отговора
1198 Прегледи
Последна публикация 13 Януари, 2025, 08:57:14
от ahedproductions

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |