| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реплика на DRAM16 за Правец 82  (Прочетена 313 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 180
  • Населено място: Самоков
Реплика на DRAM16 за Правец 82
« -: 11 Януари, 2025, 19:45:22 »
Наскоро завърших реплика на DRAM16 за Правец 82.
Грешката с липсващия R5 е отстранена в проекта и е добавен нормално отворен "Jumper",
който имитира срязаната писта както е показано тук да не се премества EPROM F8 от дъното на платката.
Прилагам малко снимки на резултата, тестове в Locksmit6.0 и RAM Test Utility и проекта в Kicad8.0.6

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1392
  • Населено място: София
Re: Реплика на DRAM16 за Правец 82
« Отговор #1 -: 12 Януари, 2025, 08:25:28 »
Не че всяка една от неотдавнашните ти реплики не заслужава по едно браво, но това което най-много ме заинтригува е втората снимка, на която виждаме реплика на Правец 82 дъно, реализирано още през 80-те години почти изцяло със Съветски интегрални схеми. Как е постигнато всичко това, къде е правена платката и колко е било трудно да се намерят всички интегрални схеми! Мисля не съм само аз с огромна доза любопитство на тази тема.
« Последна редакция: 12 Януари, 2025, 08:31:43 от CVT »

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 12 Януари, 2025, 10:19:55 »
Идеята да направя реплика на Правец 82 започна около 1985г, когато бях студент в бившия СССР.
Тогава беше проблем да намеря наименованието точните руски аналози на оригиналните ИС.
Към това време серията 555ххх не се намираше, отне ми близо 2г. да купя всички елементи.
Репликата на самата платка не е моя заслуга, купих я от познат.
Сглобяването започнах около 1988г и за около 2 месеца  дъното заработи.
Отне ми толова време, защото трябваше да открия десетината грешки /умишлени или не/ направени на платката.
Като начало беше само с един слот, по-късно добавих останалите.
Преди около 2г. приятел ми направи алуминиевата основа, подариха ми захранване което възстанових.
След това купих капак с клавиатура и машината вече е комплект /липсва само горния капак/
Отне ми само няколко десетилетя, да завърша тази реплика.  ;)

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
« Отговор #3 -: 12 Януари, 2025, 12:52:51 »
Как е постигнато всичко това, къде е правена платката и колко е било трудно да се намерят всички интегрални схеми! Мисля не съм само аз с огромна доза любопитство на тази тема.

Как... работиш на подходящото място или срещу бутилка еликсир някой, който работи там, ти свършва работа. По институтите и фабриките, където правят платки, сигурно са можели да ти направят и някоя "под масата" - всички знаем как се е работело по онова време.

А за аналозите... виждал съм в РТЕ списанията страници с написани всякакви аналози на всичко, но да, не е като днес, да имаш интернет и да ги намериш с 1-2 клика :D

п.п. платката ако се пусне без солдер маска, ще стане като истинска.

Неактивен mvnaudio

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 85
  • Населено място: гр.София
« Отговор #4 -: 12 Януари, 2025, 20:28:07 »
Цитат
п.п. платката ако се пусне без солдер маска, ще стане като истинска.

Тази платка според мен е без солдермаска.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
« Отговор #5 -: 12 Януари, 2025, 23:19:35 »
Има, зеленото е солдер маска. Ако я нямаше, пистите щяха да са или медни, или калайдисани. Самият стъклотекстолит обикновено е между прозрачно бял и жълт цвят според смолата, която са ползвали.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 13 Януари, 2025, 08:38:56 »
Колегата mvnaudio вероятно има предвид дънната платка на Правец 82 на втората снимка, която е без солдер маска. Платката DRAM16 е със солдер маска.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |